Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Bluetooth får bättre hastighet och räckvidd

2016 uppgraderas Bluetooth ordentligt som en del av förberedelserna inför smarta hem och Internet of Things.

Av / 2015-11-13 - 17:07
Bluetooth får bättre hastighet och räckvidd

Bluetooth har blivit en mycket populär trådlös överföringsteknik och vi kommer att få se mer och mer av den i framtiden. Då kommer den att användas till mycket mer än att överföra ljud till hörlurar och trådlösa högtalare: stora delar av hemmet kommer att styras med Bluetooth.

Bluetooth SIG, företaget som utvecklade tekniken, kommer att göra en stor uppgradering av tekniken nästa år. Då kan vi se fram emot fyra gånger så lång räckvidd och en fördubbling av bandbredden, utan att det behövs mer energi.

Läs också: Framtidens internet

Att Bluetooth får en större roll i hemmet betyder att man kommer att kunna styra tvättmaskinen, ringklockan och övervakningskameror samt både TV:n och stereon utan att vara beroende av routern.

Knappast bättre ljud
Eftersom uppgraderingen är avsedd för praktisk användning så räknar vi inte med att den del av bandbredden som används för ljud kommer att öka. Vi misstänker alltså att man inte heller nästa år kan överföra förlustfritt ljud via Bluetooth. Undantaget är Sonys egenutvecklade LDAC-system som kräver Sony-produkter i båda ändar för att åstadkomma äkta CD-kvalitet.

Källa: Engadget

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen