Search
Generic filters

Analog rytmbox med digitalt ljud

Den här rytmboxen använder digitala ljud, men själva processen är analog.

Även om det knappast finns något mer mänskligt och organiskt än att komponera musik, så görs det i de allra flesta fall med hjälp av datorer.

Den svenske konstnären Axel Bluhme har gjort en rytmbox som använder digitala ljud men gör själva processen analog. Resultatet är XOXX Composer, en korsning mellan en sampler och en speldosa.

Åtta skivor styr vart sitt ljud. En skiva för varje ljudspår bestämmer när ljuden ska spelas upp. Det görs genom att sätta magneter på skivorna, som avläses på samma sätt som hålen i rullskivorna i ett gammaldags automatiskt piano, eller de små tapparna på trumman i en speldosa.

axelbluhme1-460x325
Varje ljud skapas genom att sätta magneter på snurrande skivor.

Skivorna sitter på en axel som drivs av en motor och magneterna går att sätta fast på skivorna under tiden de snurrar, så att man kan höra rytmen medan man komponerar.

axelbluhme2-460x325
Man kan arkivera sin musik genom att byta till en annan axel med åtta nya snurrande skivor.

När rytmen är perfekt kan man spara den till en annan gång genom att byta ut hela axeln med skivor och börja om från början.

Allt ser både läckert och intuitivt ut. Tyvärr är det bara ett konstprojekt än så länge. Men vi får hoppas att Axel Bluhme får så mycket positiva reaktioner att han sätter sin skapelse i produktion.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.