TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Användbara funktioner i Adobe Audition

Poddare får ett enklare liv med automatisk borttagning av störande ljud och mellanrum.

forfatter
Publicerad 2021-05-31 - 17:29

Adobe Audition har genomgått ett par uppdateringar i version 14.2. För det första är det nu helt kompatibelt med Apple Silicon-processorer, vilket innebär att programmet inte behöver gå igenom Intel-emulatorn i nya Mac-datorer med M1-chipet.

Detta innebär att Adobe Audition nu körs mycket snabbare, och du kan ha många fler lager av spår och effekter utan att det börjar cacha. Nedlandning och batchbehandling är också mycket snabbare. Och slutligen kan du spela in i högsta upplösning medan vågformen visas i realtid, vilket inte var möjligt tidigare.

 

 

Ny ljudnivåmätare

Den nya versionen har också fått en ny ljudnivåmätare, där den tidigare använde en generisk från TC Electronic, har Adobe nu sin egen. Inget märkvärdigt, men den fungerar bra. Med denna ser du om du är inom ljudnivåkraven för podcasts och musik på olika plattformar.

Enklare att skapa tystnad med Adobe Audition 14.2

Men de viktigaste nya funktionerna för podcastare och programföretag är så kallade ”Strip silence” och ”Split silence”.

Normalt markerar du pauser manuellt och klipper själv i Diagnostics-panelen. Men nu kan du äntligen göra det automatiskt. Strip silence-funktionen känner automatiskt av tystnad under en viss volymnivå och tar därmed bort ljudet. Men utan att göra filen kortare eftersom du vill att konversationen ska synkroniseras. Du kan ställa in inställningar i ”Clean Up Podcast Interview”, där du till exempel kan ställa in trösklarna för vad som anses vara brus.

Audition analyserar därmed klipp och tar bort brus och ljud som inte borde finnas där. När du väljer ”Strip silence” och sedan väljer ”Strip all”, är alla områden som ska vara tysta tysta. Du kan också gå in och finjustera själv i efterhand.

Så har du funktionen Split silence. Denna hittar de tysta områdena automatiskt, precis som Strip silence, men istället för att göra dem stumma flyttas de till sitt eget spår. Därifrån kan du enkelt lyssna igenom dessa och se till att det inte finns någon viktig information där innan du tar bort dem.

Detta sparar alla poddare timmar av småpill!

adobe audition 14.2
Flera av de nya funktionerna i Adobe Audition 14.2 finns under Presets-menyn.

Inspelning under inspelning

En annan funktion är Insert record-modus, som låter dig göra en inspelning mitt i en inspelning utan att skriva över det som redan finns. Det som ligger under skjuts istället framåt i tiden. Högerklicka på inspelningsknappen, då kan du välja mellan den här funktionen eller ”overwrite”. Ett väldigt trevligt verktyg när du till exempel gör voice-over-inspelningar.

Se den fullständiga nyhetslistan i Adobe Audition 14.2 här.

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
TikTok som musiktjänst? Det populära sociala mediet kan få sin egen musikströmningstjänst.
Köpa Twitter, eller Springsteen-biljetter? Efter ett tre år långt coviduppehåll är den amerikanske rocklegendaren Bruce Springsteen tillbaka på världsturné nästa år. Men till vilka biljettpriser?
Hör musiken från "Stranger Things" Är du redo för säsongsfinalen av Stranger Things? Med den här spellistan kommer du på rätt humör.
Här hittar du låtarna från dina favoritserier En ny nordisk hubb gör det enklare att hitta musik från Stranger Things och andra Netflix-serier.
En era är över 21 års iPod-historia har nått vägs ände. Apple tillverkar inga fler iPod Touch.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend