Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Xbox One S spelar 4K-Blu-ray

I natt hade Microsoft sin lansering av Xbox, där en ersättare till Xbox One avtäcktes – och som vi redan kände till på grund av läckta bilder.

Av / 2016-06-14 - 14:27
Xbox One S spelar 4K-Blu-ray

Den nya konsolen heter Xbox One S och är 40 procent mindre, har inbyggd nätdel och ett stativ så att den kan stå på högkant. Hårddisken uppgraderas från 512 GB till 2 TB, så att det får plats med mer spel och annat innehåll.

Xbox One S: Smalare, bättre och billigare. Foto: Microsoft
Xbox One S: Smalare, bättre och billigare. Foto: Microsoft

Men den största nyheten är att One S kan spela de nya Ultra HD Blu-ray-filmerna med 4K-upplösning. Fyra gånger så många pixlar som Full HD och dessutom High Dynamic Range (HDR) som ger extra intensitet i skuggor och ljus.

Priset på One S blir lägre än när föregångaren lanserades. 299 dollar innebär att vi räknar med ett pris på ungefär 3 000 svenska kronor, förmodligen med goda chanser för ännu lägre priser när spelkonsolen dyker upp i butikerna i augusti.

Konsolkrig kan ge draghjälp åt Blu-ray-spelare
Vi vet inte vad nya PS4 Neo kommer att kosta, men eftersom den ska säljas sida vid sida med vanliga PS4 så blir den förmodlligen lite dyrare. Frågan är dock om det inte kan bli ett priskrig mellan Sony och Microsoft, vi föreställer oss att man efter ett tag ska kunna köpa en spelkonsol som spelar 4K Ultra-HD Blu-ray för en bra bit under 3 000 kronor.

Ännu så länge finns det två spelare som stöder den nya superupplösningen: Samsung UBD K8500 för 4 000 kronor och Panasonic DMP-UB900 för 9 000. Om man kan få en kombinerad spelkonsol och mediespelare som kan allt som dessa spelare kan, och mycket mer därtill, till ett lägre pris, då är det inte så mycket att fundera på. En sak är i alla fall säker: kunderna kommer att kräva att Ultra HD-Blu-ray-spelarna sjunker i pris, precis som vanliga Blu-ray-spelare gjorde. PlayStation 3-konsolen nästan dödade hela marknaden för dyra spelare på sin tid och det finns ingen anledning att tro att något annat kommer att hända med de nya konsolerna.

Nytt flaggskepp
De som hoppades att Xbox One S skulle klara av spel med 4K Ultra HD-grafik, och även stödja Virtual Reality-spel, blev besvikna. Grafikprocessorn i den nya kompakta konsolen är inte tillräckligt kraftfull, på den punkten skiljer sig One S från Sony PS4 Neo.

Mot slutet av Microsofts presentation plockade de däremot fram ett äss ur rockärmen. En konsol som hittills gått under namnet ”Project Scorpio” kommer i slutet av 2017. Det är en riktig ”värsting” som kan allt som One S kan och dessutom klarar spel med 4K-grafik och Virtual Reality – vilket garanterat är framtiden för seriöst spelande.

Priset på Scorpio blir garanterat en hel del högre, och bara avsett för extra intresserade. För den breda marknaden är det därför One S som gäller och vi tror att det kommer att tvinga Sony att utrusta standardversionen av PS4 med stöd för 4K Blu-ray. Och på så sätt sätta igång ett priskrig som stänger ute dyra spelare.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Ljud & Bild
Rulla till toppen