Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

nyhet

Vill du ha ett smart kylskåp?

Första intrycken av Samsung Family Hub 3.0.

Av / 2018-02-14 - 09:04
Vill du ha ett smart kylskåp?

Samsung tror stenhårt på det smarta hemmet, där kylskåpet, tvättmaskinen och ugnen kan prata med varandra. Det berättade Samsung i januari på årets CES-mässa i Las Vegas – och återigen i Rom, dit Ljud & Bild var bjudna för att få en närmare titt på de nya vitvarorna.

Vi fick en liten pratstund med chefen för Samsungs vitvaror i Europa, Dan Harvie, och kunde också pilla lite på de nya produkterna, framför allt det nya Family Hub-kylskåpet.

Tanken på uppkopplade kylskåp är inte ny. Den har funnits sedan slutet av nittiotalet och sedan dess har flera tillverkare försökt sig på konceptet. Det är därför naturligt att ställa sig frågan hur det kommer sig att ingen har ”knäckt koden” ännu.

Ett bra ställe att börja på är den tekniska utvecklingen som först på senare år, i och med utbredningen av IOT-produkter (internet of things), har gjort det mer realistiskt att prata och interagera med sitt kylskåp. Eftersom tekniken har förbättrats och blivit mer avancerad är det mer meningsfullt att prata om ett kylskåp som är uppkopplat mot internet – och i detta fall även är ett nav som kopplar ihop alla enheter i huset. Från den stora skärmen kan man hålla koll på familjens aktiviteter, skriva anteckningar, läsa recept samt hålla koll på innehållet i kylen och varornas bäst före-datum.

Tanken är inte dum alls.

Dan Harvie, Director of Home Appliances, Samsung Europe.
Dan Harvie, Director of Home Appliances, Samsung Europe.

 

En sluten fest

Den stora skärmen på Family Hub-kylskåpet kör Samsungs Tizen-plattform och man kan därför installera utvalda appar på samma sätt som det i Samsungs smarta klockor. Detta har både för- och nackdelar. Om vi ​​ska börja med fördelarna så har Samsung bra koll på vad som är möjligt och vilka app-tillverkare som får vara med. Dessvärre innebär det också att utbudet inte är lika omfattande som man kanske hade velat. Samsung försäkrar dock att de ständigt arbetar med att inkludera nya partner och appar i systemet. En nackdel kan vara att Family Hub, precis som Smart TV, har olika utbud av appar beroende på vilken marknad man befinner sig i.

Samsung Family Hub 3.0 med fyra dörrar.
Samsung Family Hub 3.0 med fyra dörrar.

 

Inga försäljningssiffror

Family Hub-kylskåpet är inne på sin tredje generation och numera finns det även olika modeller – en eller flera dörrar och i flera storlekar. Eftersom konceptet har funnits i gott väl 20 år kan det vara intressant att fråga Samsung hur många kylskåp de faktiskt har sålt.

Observera de två kamerorna i dörren.
Observera de två kamerorna i dörren.

 

Finns det någon efterfrågan på marknaden för smarta kylskåp? Och är kunderna villiga att betala dubbelt så mycket för de nya möjligheterna? Varken Dan Harvie eller Samsungs personal kunde eller ville svara på dessa frågor, utan berättade bara att produkterna hade tagits emot väl.

 

Sund skepsis eller bara grinig gammal gubbe?

Efter att själv ha lekt lite med Family Hub inser jag mycket väl potentialen. Det är en bra idé att ha en stor skärm och ett grafiskt gränssnitt för avancerade funktioner på exempelvis tvättmaskinen. Men trots att jag är prylnörd är jag fortfarande lite reserverad. Det finns ett par skäl till det.

Du kan hålla koll i mobilen. Är mjölken slut?
Du kan hålla koll i mobilen. Är mjölken slut?

 

Om vi ska börja med det mest uppenbara så är sådana här smarta kylskåp otroligt dyra jämfört med vanliga kylskåp. Dessutom är den smarta tekniken inte alls tillräckligt smart än. Efter att ha pillat lite på den tryckkänsliga skärmen är jag inte särskilt imponerad. Den verkade en smula slö och väckte minnen från de första Android-surfplattorna. Jag vill ha helt sömlös och snabb interaktion, precis som jag är van vid från min iPad eller smartmobil.

Håll koll på kalendern och visa semesterbilderna på samma gång.
Håll koll på kalendern och visa semesterbilderna på samma gång.

 

Nästa sak som oroar mig är programvaran. För att det här ska vara smart måste mjukvaran underhållas och optimeras kontinuerligt. Samsung har flera gånger lovat att fortsätta stödja produkter som de senare har övergivit. Ett exempel är Evolution Kit till Samsung-TV. Tanken var god: i stället för att köpa en ny TV efter några år skulle man köpa en box som uppgraderade och förbättrade den nuvarande TV:n. Tyvärr rann konceptet snabbt ut i sanden.  Varför? Mycket berodde säkert på att Samsung hellre ville sälja nya TV-apparater och att det skulle snabbt bli en dålig affär att fortsätta stödja gammal hårdvara. Och det kan man faktiskt inte klandra dem för.

Samsung Evolution Kit.
Samsung Evolution Kit.

Riktigt så illa går det knappast för Family Hub, men det är ändå tankeväckande. Brist på uppdateringar och support kommer dessutom att med tiden göra det smarta kylskåpet sårbart för hackare och annat.

 

Någon måste ju göra det …

Å andra sidan är det också enkelt att se potentialen och lockelsen. Styr alla hemmets enheter från ett centralt nav och ha en fullständig överblick över hela hushållet. Det låter som en framtidsvision, men det är faktiskt fullt möjligt här och nu. Dessutom förtjänar Samsung lite beröm. Oavsett om det här är briljant eller inte så måste det vara någon som driver utvecklingen framåt.

Som alltid handlar det om hönan och ägget. Ur den synvinkeln är Samsung helt klart inne på rätt spår. Om tekniken är mogen för massproduktion är en helt annan fråga.

Vad tycker du? Vill du att ditt kylskåp ska vara uppkopplat till internet och vill du betala vad det kostar?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Rulla till toppen