Search
Generic filters

Vill du ha ett smart kylskåp?

Första intrycken av Samsung Family Hub 3.0.

Samsung tror stenhårt på det smarta hemmet, där kylskåpet, tvättmaskinen och ugnen kan prata med varandra. Det berättade Samsung i januari på årets CES-mässa i Las Vegas – och återigen i Rom, dit Ljud & Bild var bjudna för att få en närmare titt på de nya vitvarorna.

Vi fick en liten pratstund med chefen för Samsungs vitvaror i Europa, Dan Harvie, och kunde också pilla lite på de nya produkterna, framför allt det nya Family Hub-kylskåpet.

Tanken på uppkopplade kylskåp är inte ny. Den har funnits sedan slutet av nittiotalet och sedan dess har flera tillverkare försökt sig på konceptet. Det är därför naturligt att ställa sig frågan hur det kommer sig att ingen har ”knäckt koden” ännu.

Ett bra ställe att börja på är den tekniska utvecklingen som först på senare år, i och med utbredningen av IOT-produkter (internet of things), har gjort det mer realistiskt att prata och interagera med sitt kylskåp. Eftersom tekniken har förbättrats och blivit mer avancerad är det mer meningsfullt att prata om ett kylskåp som är uppkopplat mot internet – och i detta fall även är ett nav som kopplar ihop alla enheter i huset. Från den stora skärmen kan man hålla koll på familjens aktiviteter, skriva anteckningar, läsa recept samt hålla koll på innehållet i kylen och varornas bäst före-datum.

Tanken är inte dum alls.

Dan Harvie, Director of Home Appliances, Samsung Europe.
Dan Harvie, Director of Home Appliances, Samsung Europe.

 

En sluten fest

Den stora skärmen på Family Hub-kylskåpet kör Samsungs Tizen-plattform och man kan därför installera utvalda appar på samma sätt som det i Samsungs smarta klockor. Detta har både för- och nackdelar. Om vi ​​ska börja med fördelarna så har Samsung bra koll på vad som är möjligt och vilka app-tillverkare som får vara med. Dessvärre innebär det också att utbudet inte är lika omfattande som man kanske hade velat. Samsung försäkrar dock att de ständigt arbetar med att inkludera nya partner och appar i systemet. En nackdel kan vara att Family Hub, precis som Smart TV, har olika utbud av appar beroende på vilken marknad man befinner sig i.

Samsung Family Hub 3.0 med fyra dörrar.
Samsung Family Hub 3.0 med fyra dörrar.

 

Inga försäljningssiffror

Family Hub-kylskåpet är inne på sin tredje generation och numera finns det även olika modeller – en eller flera dörrar och i flera storlekar. Eftersom konceptet har funnits i gott väl 20 år kan det vara intressant att fråga Samsung hur många kylskåp de faktiskt har sålt.

Observera de två kamerorna i dörren.
Observera de två kamerorna i dörren.

 

Finns det någon efterfrågan på marknaden för smarta kylskåp? Och är kunderna villiga att betala dubbelt så mycket för de nya möjligheterna? Varken Dan Harvie eller Samsungs personal kunde eller ville svara på dessa frågor, utan berättade bara att produkterna hade tagits emot väl.

 

Sund skepsis eller bara grinig gammal gubbe?

Efter att själv ha lekt lite med Family Hub inser jag mycket väl potentialen. Det är en bra idé att ha en stor skärm och ett grafiskt gränssnitt för avancerade funktioner på exempelvis tvättmaskinen. Men trots att jag är prylnörd är jag fortfarande lite reserverad. Det finns ett par skäl till det.

Du kan hålla koll i mobilen. Är mjölken slut?
Du kan hålla koll i mobilen. Är mjölken slut?

 

Om vi ska börja med det mest uppenbara så är sådana här smarta kylskåp otroligt dyra jämfört med vanliga kylskåp. Dessutom är den smarta tekniken inte alls tillräckligt smart än. Efter att ha pillat lite på den tryckkänsliga skärmen är jag inte särskilt imponerad. Den verkade en smula slö och väckte minnen från de första Android-surfplattorna. Jag vill ha helt sömlös och snabb interaktion, precis som jag är van vid från min iPad eller smartmobil.

Håll koll på kalendern och visa semesterbilderna på samma gång.
Håll koll på kalendern och visa semesterbilderna på samma gång.

 

Nästa sak som oroar mig är programvaran. För att det här ska vara smart måste mjukvaran underhållas och optimeras kontinuerligt. Samsung har flera gånger lovat att fortsätta stödja produkter som de senare har övergivit. Ett exempel är Evolution Kit till Samsung-TV. Tanken var god: i stället för att köpa en ny TV efter några år skulle man köpa en box som uppgraderade och förbättrade den nuvarande TV:n. Tyvärr rann konceptet snabbt ut i sanden.  Varför? Mycket berodde säkert på att Samsung hellre ville sälja nya TV-apparater och att det skulle snabbt bli en dålig affär att fortsätta stödja gammal hårdvara. Och det kan man faktiskt inte klandra dem för.

Samsung Evolution Kit.
Samsung Evolution Kit.

Riktigt så illa går det knappast för Family Hub, men det är ändå tankeväckande. Brist på uppdateringar och support kommer dessutom att med tiden göra det smarta kylskåpet sårbart för hackare och annat.

 

Någon måste ju göra det …

Å andra sidan är det också enkelt att se potentialen och lockelsen. Styr alla hemmets enheter från ett centralt nav och ha en fullständig överblick över hela hushållet. Det låter som en framtidsvision, men det är faktiskt fullt möjligt här och nu. Dessutom förtjänar Samsung lite beröm. Oavsett om det här är briljant eller inte så måste det vara någon som driver utvecklingen framåt.

Som alltid handlar det om hönan och ägget. Ur den synvinkeln är Samsung helt klart inne på rätt spår. Om tekniken är mogen för massproduktion är en helt annan fråga.

Vad tycker du? Vill du att ditt kylskåp ska vara uppkopplat till internet och vill du betala vad det kostar?

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Fritt val av ljuseffekter och inspelningskaraktäristik.
  Bang & Olufsen i gaming-samarbete med e-sportmästarna i Astralis. Första gaming-headsetet kommer i vår.
  Nya Omen-tillbehör med Warp Wireless-teknik.
  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.