Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi har provat Samsungs smartklocka med SIM

Tanken är god, men det finns många barnsjukdomar.

Skrivet av / 2016-06-10 - 10:08
Vi har provat Samsungs smartklocka med SIM

När jag hörde talas om att Samsung Gear S2 hade kommit i 3G-version med inbyggt SIM-kort blev jag genast intresserad. Äntligen en smartklocka som kan användas utan mobiltelefon!

Dessutom har klockan något så spännande som eSIM, alltså inte ett fysiskt SIM-kort utan ett inbyggt elektroniskt sådant. Det har sina fördelar när det gäller säkerhet, och genom att man kan byta till ett lokalt abonnemang när man är utomlands utan att rent fysiskt behöva byta ut SIM-kortet. Roaming är nämligen inte gratis på alla platser!

Samsung Gear S2 är en ganska så stilig klocka. Foto: Samsung
Samsung Gear S2 är en ganska så stilig klocka. Foto: Samsung

Det är operatören OneCall som är först i Norden med att erbjuda 3G-versionen av Samsung Gear S2, och de var vänliga nog att låna mig ett exemplar. Jag fick också låna en Galaxy S7 edge-mobil att parkoppla med. Allt är som bekant inte lika praktiskt att göra på en liten urtavla.

Det positiva
Vi börjar med plus-kontot. Klockan är precis lika bra som standardversionen av S2, som vi i januarinumret kom fram till var en av de bästa smartklockorna på marknaden. Det är den fortfarande.

Jag har använt klockan i ungefär en vecka nu. Och jag måste säga att jag gillar tanken med att ha en smartklocka på handleden. Man får reda på när någon har skickat ett SMS, när någon ringer och man kan läsa e-post och Facebook-meddelanden direkt på klockan. Dessutom får man både pulsmätare och stegräknare, så att man har koll på hur man rör sig. Och klockan kan påminna när det är dags att släpa sig ur soffan och aktivera sig.

Kan lämna mobilen hemma
3G-versionen kan dessutom skicka SMS och ringa mobilsamtal direkt från klockan om man har glömt mobilen hemma. Och ska man ut och jogga i obekanta omgivningar så vill man nog inte ha med sig mobilen. Då vore det fint att kunna få upp kartan och löprundan på klockan.

Navigering på klockan förlitar sig fortfarande på att man parkopplar den med mobiltelefonen. Foto: Geir Gråbein Nordby
Navigering på klockan förlitar sig fortfarande på att man parkopplar den med mobiltelefonen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Det negativa
Men det är just då som bristerna visar sig. För det är fortfarande så att kart-appen HERE Maps kräver att klockan är parkopplad med telefonen. Rutten ritas upp på mobilen, medan klockan ger kortfattad information om vilken väg man befinner sig på och om man till exempel ska ta till vänster om 200 meter. Men man måste alltså fortfarande ha med sig mobiltelefonen om man ska navigera när man är ute och springer.

Väderprognoser är också käckt. Men återigen är det så att om man vill titta på vädret för någon plats som inte redan är inlagd så måste klockan först parkopplas med mobilen innan den nya platsen kan läggas in.

En RSS-nyhetsfeed borde vara smidigt att få på handleden. Men klockan måste parkopplas med mobiltelefonen för att visa News Republic. Foto: Geir Gråbein Nordby
En RSS-nyhetsfeed borde vara smidigt att få på handleden. Men klockan måste parkopplas med mobiltelefonen för att visa News Republic. Foto: Geir Gråbein Nordby

För att få nyheter har jag installerat appen News Republic. Den läser RSS-data från flera tusen online-tidningar samtidigt, så att man enkelt håller sig uppdaterad på vad som händer och sker ute i världen. Men efter att ha installerat appen på klockan och sedan försökt öppna den fick jag veta att den även måste installera den på mobilen. Är klockan inte ansluten till mobilen så får man inga nyheter. Är det då någon poäng? Om man ändå har med sig mobilen så läser man väl hellre nyheterna på den än på den lilla urtavlan?

Det finns faktiskt ytterst få appar som är gjorda för att fungera om mobilen lämnas hemma. Därför är det lockande att säga att det inte är någon poäng att köpa 3G-versionen för 5 000 kronor i stället för vanliga Gear S2, som kostar 3 000 kronor.

Batteri
Det bör också tilläggas att batteriets livslängd kan bli mycket kort om klockan ofta tvingas koppla upp sig på mobilnätet. Jag hade den på armen när jag flög till London över dagen (för att titta på Boses nya trådlösa hörlurar) och glömde sätta den i flygläge på planet. Det är inte lika lätt att komma ihåg med en klocka som med en mobiltelefon, och efter att ha landat tryggt (nej, klockan fick inte planet att störta) lite drygt två timmar senare var batteriet redan nere på 30 procent efter att varit fulladdad bara ett par timmar tidigare.

Apparna är problemet
Om man bortser från det här med batteriet, som annars nästan håller en hel dag vid normal användning, är det inte själva klockan som är det största problemet (även om jag inte riktigt begriper varför Samsung kör med 3G och inte 4G), utan alla apparna som kräver att klockan måste paras ihop med mobiltelefonen. Det kan naturligtvis bli bättre i framtiden. Frågan är bara om Samsungs Tizen-operativsystem är tillräckligt lockande för att utvecklare ska lägga massa resurser på att utveckla appar till det.

Det återstår att se om fler av nästa generations smartklockor får eget SIM-kort och vad som i så fall händer med apparna. För det måste finnas en poäng med att man faktiskt kan använda sin klocka utan mobiltelefonen om man vill. Just nu är Samsung Gear S2 3G den enda i sitt slag vi har provat, och hittills är den inte värd det högre priset.

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen