Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi har provat Apple Watch

Nu har vi fått prova den färdiga smartklockan och den är lika elegant och lättanvänd som vi hade hoppats

Av / 2015-03-09 - 21:34
Vi har provat Apple Watch

Efter åratal av rykten om att Apple jobbade på en smartklocka fick vi i september se en prototyp. Sedan dess har det spekulerats om specifikationer och detaljer, men nu är den äntligen här. Apple Watch. Och vi har provat den i verkligheten.

Apple Watch Sport
Apple Watch Sport

Vad Apple verkligen har lyckats med är att göra en apparat för handleden som känns som en riktig klocka. Detta trots att man inte har tagit den enkla utvägen och gjort den rund. Vilket innebär att man har en skärm som rymmer mer och gör den mer användbar.

Det är svårt att formge en smartklocka som ska passa både när man cyklar till jobbet, sitter på krogen eller har ett viktigt affärsmöte. Det är därför Apple har gjort tre olika versioner av smartklockan för olika målgrupper.

Apple Watch (stål)
Apple Watch (stål)

En billig sportversion av aluminum med olika gummiarmband, en mellanmodell i stål med tillhörande armband samt en lyxmodell i guldlegering. Därmed kan man tilltala en långt större målgrupp än konkurrenterna som oftast bara har ett utseende, även om de i vissa fall kan använda standardarmband. Dessutom har man tänkt på att vissa vill ha en nättare klocka och erbjuder den därför i två storlekar, 38 och 42 millimeter.

apple watch sport worn

Sportmodellens gummiarmband är verkligen mjukt och behagligt och stålmodellens kedjearmband känns oväntat behagligt mot huden. Jag kan mycket väl tänka mig att ha den billiga modellen på gymmet, eller stålmodellen till vardags och till och med vara sugen på lyxmodellen när det är dags att dra på sig kostymen. Konkurrenternas modeller kan jag oftast bara tänka mig i en av situationerna, och ingen av dem skulle passa tillsammans med slips och putsade skor.

apple watch edition
Apple Watch Edition med en svettig prislapp

 

Man har också tänkt längre än konkurrenterna på hur man ska kunna använda den på ett naturligt sätt. Istället för att komma på konstiga kombinationer av svepningar och knackningar på skärmen så låter man istället skärmen känna hur hårt man trycker. Och för att zooma eller rulla i menyer, en vridbar knapp. Precis som på en analog klocka. Dessutom finns en snabbknapp för att komma till kontaktlistan vilket gör det snabbt och enkelt att kommunicera.

apple watch buttons

Förutom textmeddelanden kan man skicka knackningar och sina pulsslag

Det tog oss inte många sekunder att förstå hur man skulle hoppa mellan appar, få upp notifieringar och hur man anpassar utseende eller funktioner. Som vanligt har Apple lyckats med gränssnittet.

Liksom Google Now på Android-sidan kan man även använda Siris röstkommandon för ge mer komplicerade kommandon. Och lämpligt nog kommer Siri börja förstå svenska i iOS 8.3 som ska släppas senare i vår.

Apple har ju redan lagt grunden för att använda den som aktivitetsarmband med mjukvaran i sin hälso-app men nu gäller det att hårdvaran matchar. Den inbyggda pulsmätaren måste vara mer tillförlitlig än konkurrenternas. Hur det står till med det får vi återkomma till när vi hunnit testa själva. Men första intrycket var att den mätte pulsen riktigt snabbt. Och till skillnad från när vi testade aktivitetsarmband så kan man faktiskt tala om för den att man kör spinning eller springer på ett löpband. En bra början.

Till och med laddningen är så enkel som den kan vara. Den lilla pucken fäster sig magnetiskt på baksidan och man slipper fumla med kontakter. En enkel och snabb lösning som också gör att man slipper oroa sig för slitage och glappkontakt med tiden. Det har ryktats om att man skulle behöva ladda den varje dag, och med en officiell batteritid på 18 timmar ser det tyvärr ut att vara sant.

Men det som avgör varje smartklockas framgång är tillgången på appar. Under presentationen fick vi se att det i USA finns appar för allt från väder och nyheter till hotell, flygbolag och säkerhet. Nu gäller det bara hur snabbt det kommer appar som låter oss betala med den i våra affärer, se lokaltrafiken och få upp lokala nyheter.

Klockan släpps den 24 april i den första vågen av länder. När den kommer till Skandinavien är ännu osäkert.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen