Nyheter

Om det är datorspel som gäller så är det inte helt oväsentligt vilken laptop du ställer upp med.
Annons
Annons
forfatter

Det bästa med datorer är att de är kan så mycket. Oavsett om du tänker skriva den nya generationsromanen, bokföra brevduveföreningens redovisning eller koppla av med underhållning i soffan så är den bärbara datorn svaret. Men det gäller inte om den främsta sysselsättningen är spel. Gillar du att koppla av med en ett 3D-skjutaspel eller utforska andra verkligheter i enorma online-världar som World of Warcraft, då behövs det speciell hårdvara.

Just nu håller vi på att testa bärbara speldatorer – alltså laptops som speciellt avsedda för datorspel. Testet kommer du att kunna läsa efter semestern. Under tiden kommer här lite råd och tips på vad du ska tänka på när du köper en speldator. De gäller egentligen främst bärbara datorer, men de flesta av dem gäller lika mycket för stationära datorer.

För att spela ska du ha någon av Intels Core-processor. Foto: Intel.
För att spela ska du ha någon av Intels Core-processor. Foto: Intel.

Processor
Processorn driver alltihop och en snabb processor är nödvändig för att köra komplicerade spel med full hastighet. En Core i7-processor är Intels nuvarande toppmodell, men de bästa i5-processorer går också att använda. I själva verket kan en av de dyraste i5-processorerna köra smidigare än en billig i7:a. Men glömma alla de mindre dual-core Pentium-varianterna.

Tänk också på processorgeneration. Den nuvarande generationen av Core-processorer är den sjätte i ordning (kallas för ”Skylake”), men du kan lätt hitta datorer med femte eller fjärde generationens processorer också. Även om en processor av den senaste generationen är att föredra så räknas grafikkortet och mängden RAM-minne mer än processorns versionsnummer.

RAM = hastighet
Du kan välja den mest kraftfulla processorn som finns, den blir ändå helt hjälplös om den har ont om minne. Detta gäller för Windows i allmänhet, som blir långsamt, och för spel i synnerhet. 8 GB är absolut minimum i dag, 16 GB passar bättre för seriösa gaming-datorer. Se därför till att du skaffar med RAM från början. Det kostar vanligtvis bara några hundralappar att uppgradera.

Annons
Dyr men dunder. En SSD-disk kan få fart på både Windows och spel. Foto: Samsung
Dyr men dunder. En SSD-disk kan få fart på både Windows och spel. Foto: Samsung

Hårddisk(ar)
Hårddisken innehåller som bekant alla data och program som används av datorn. Det som skiljer en speldator från mer traditionella maskiner är storleken och antalet diskar. I de mest avancerade datorerna finns två eller ännu fler diskar. För det första kräver stora spel gott om plats. 50 GB hårddiskutrymme för ett enda spel är inte ovanligt. Därför bör det finnas en hårddisk på minst 1 TB. Men eftersom hastighet är A och O för spel så kombineras ofta den fysiska hårddisken med en SSD-disk på 128 eller 256 GB som rymmer operativsystem och garanterar blixtsnabb start. Har du inte en budget för en superdator med många diskar så se åtminstone till att den inbyggda disken rymmer minst 500 GB. En 500 GB SSD-disk går för övrigt att köpa löst för en dryg tusenlapp.

Nvidias GeForce-processorer är praktiskt taget standard i speldatorer. Här är GeForce GTX980M, toppmodellen till bärbara datorer just nu. Foto: Nvidia
Nvidias GeForce-processorer är praktiskt taget standard i speldatorer. Här är GeForce GTX980M, toppmodellen till bärbara datorer just nu. Foto: Nvidia

Use the (Ge-) Force!
Grafikkortet är den viktigaste komponenten i en speldator och grafikprocessorn har ofta mer beräkningskraft än datorns huvudprocessor. Medan vanliga processorer för persondatorer har två eller fyra processorkärnor så räknas antalet kärnor i de största grafikprocessorer i tusental.

I dag kommer 3D-grafikprocessorer från antingen Nvidia eller AMD-ägda Radeon. Och i praktiken är Nvidia så fullständigt dominerande att den här datortestaren bara har stött på ett enda Radeon-baserat grafikkort de senaste tre åren. Och det satt inte i en speldator.

I skrivande stund finns det två grafikprocessorer som är intressanta för speldatorer: GeForce GTX970M och GeForce GTX980M. Den senare är mycket starkare än lillebror GT970M. Äldre generationer som GeForce GTX860M kan också användas, men ger betydligt lägre prestanda. Spelen går ofta att spela, men man behöver sänka detaljnivån och eventuellt upplösningen för att få en acceptabel hastighet.

Vill man gå hela vägen kan man koppla in två identiska grafikkort i en så kallad SLI-koppling, så att de två korten delar på uppgiften att rita upp innehåll på skärmen. Det ger i princip upp till dubbelt så höga prestanda, men priset är motsvarande högre – och kylningen, som är de bärbara datorernas akilleshäl, blir ett dubbelt så akut problem.

Annons

Skärm
Att välja skärm till sin bärbara speldator är i praktiken samma sak som att välja hur stor hela datorn ska vara. Spelen ser bäst ut på stora skärmar, men datorerna blir motsvarande tyngre. De flesta renodlade speldatorerna har 15- eller 17-tumsskärmar, men det finns både mindre och större varianter.

Skärmen är faktiskt det enda stället där man kan tillåta sig att spara pengar. Du kan tryggt hoppa över pekskärm och satsa på en ”gammaldags” skärm eftersom allt ändå styrs med mus och tangentbord.

En gaming-laptop i den seriösa klassen är stor och tung (den här är en MSI GT80). Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild
En gaming-laptop i den seriösa klassen är stor och tung (den här är en MSI GT80). Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

Är den bärbara bärbar?
I takt med att du går igenom de olika komponenterna på listan så blir datorn inte bara dyrare, den blir betydligt tyngre också. En stor skärm, kraftfull kylning av processor och grafikkort, plus ett batteri i tungviktsklassen som kan hålla igång datorn, lägger snabbt på så många kilon att datorn egentligen bara är bärbar på papperet. 4–6 kg är inte ovanligt för en fullutrustad gaming-laptop. Det är precis vad man orka bära runt på om datorn stoppas i en ryggsäck och tas med till LAN-partyt. Ska den däremot också fungera som arbetsdator till vardags eller för studier och skollektioner blir den en för tung börda.

Razer kan ha hittat på en lösning till det här problemet i form av en extern låda, Razer Core, som innehåller ett grafikkort i full storlek och fungerar som grafik-turbo för en liten bärbar dator. Systemet visades upp på CES i Las Vegas i januari och är avsett att användas med den 1,25 kg lätta laptopen Razer Blade Stealth, men går egentligen att använda med alla bärbara datorer som stöder USB-C, inklusive Apples MacBook.

Det bästa av två världar? En lättviktsdator som du orkar bära med dig i väskan plus ett externt super-grafikkort för spel. Foto: Razer
Det bästa av två världar? En lättviktsdator som du orkar bära med dig i väskan plus ett externt super-grafikkort för spel. Foto: Razer

(Artikelfoto: 3DMark 15 – Fire Strike)

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Så dök den första PC:n med GeForce RTX 3080 upp. Och flyttar återigen gränserna för 3D-prestanda i spel.
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Poly vill vara med på marknaden för professionellt ljud och video till de som jobbar hemifrån.
Den nya skärmen med 3:2-format har 3,3K-upplösning, 500 nits ljusstyrka och Pantone-certifiering.
Apple är världens mest värdefulla företag igen.
Amazon Prime har släppt en trailer till den nya Clancy-filmen.
I kväll är det premiär för den efterlängtade andra säsongen av Exit.
Full pott för Polestar 2 i krocktest.
Twitter-chefen Jack Dorsey har stora planer för Tidal. Jay-Z stannar kvar som styrelseordförande.
Xiaomi har lanserat fyra nya mobiler som de flesta har råd med. Den billigaste har 5G och den dyraste 108 megapixlar.
Porsches elektriska crossover är äntligen officiell – här kan du se lanseringen!
Trådlösa proppar med Marshall-ljud och app-styrning.
LG har tagit patent på en ny sorts OLED-TV som kan gömmas undan när du inte tittar på den.
Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.
En ny, häftigare version av Samsungs superbreda gaming-monitor ska vara på väg.
Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.