VAIO är tillbaka!

Fast utan Sony.

För drygt ett år sedan kastade Sony in handduken och meddelade att de slutade helt med PC-datorer, vilket innebar att 5 000 anställda blev av med sina jobb.

På samma gång meddelades att en investeringsfond som hette Japan Industrial Partners ville köpa Sonys VAIO-märke och driva det vidare. Sedan dess har vi inte hört något om saken, men nu är den populära Windows-datorn plötsligt tillbaka – fast utan Sonys logga.

Det handlar om två helt nya VAIO-produkter, som dessvärre bara släpps på den japanska marknaden i första vändan.

vaio-z-5

Den första är VAIZO Z, en två-i-ett-hybrid som både kan fungera som bärbar dator och surfplatta. Skärmen är på 13,3 tum (2560 x 1440 pixlar) och chassiet är gjort av kolfiber och aluminium och väger bara 1,34 kilo. Datorn är 16,8 mm på det tjockaste stället och skryter med en batteritid på mer än 15 timmar! Under skalet sitter en Intel Core i7-processor, antingen 8 eller 16 GB RAM samt en SSD-disk med upp till 1 TB. Priset hamnar på ungefär 1600 dollar.

vaio-z-2
VAIO Z är en hybriddator.

Den andra modellen heter VAIO Z Canvas och har en 12,1-tums skärm (2560 x 1704) som kan kopplas loss helt från tangentbordet – den påminner alltså mycket om Microsofts egen Surface Pro 3. VAIO Z Canvas har 256 GB lagringsplats och 16 GB RAM. Det ingår också en penna, och tanken bakom datorn är att den ska vända sig till användare som arbetar med grafisk design och bildbehandling.

vaio-z-canvas-1

Båda VAIO Z-modellerna har senaste versionen av Windows.

Här är den nya reklamvideon för VAIO-datorerna – på japanska!

https://www.youtube.com/watch?v=jfEcOIExsrQ

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.
  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple Watch SE

  Riktpris: 3200 kr Apple Watch SE

  Sony PlayStation 5

  Riktpris: 6000 kr PS5: Framtiden är här

  Remarkable 2

  Riktpris: 4500 kr Digital anteckningsbok

  Huawei Watch GT2 Pro

  Riktpris: 3200 kr En mer användbar smartklocka
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.