Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Tre nya Macbook Pro från Apple

Beröringskänslig skärm ersätter funktionstangenterna

Av / 2016-10-27 - 21:04
Tre nya Macbook Pro från Apple

Som väntat lanserade Apple äntligen en uppdaterad Macbook Pro. Den nya laptopen kommer i 13- och 15-tums storlek, är byggd helt i metall och kan fås i silver eller grått (tyvärr inte mattsvart).

(Foto: Apple)
(Foto: Apple)

Båda är betydligt tunnare (ca 17%) än den tidigare modellen, samt lättare (1,3 kg eller 1,8 kg). Detta bland annat för att man använder samma grundare knappar i tangentbordet som i minimodellen Macbook. Men man har ändå fått plats med en dubbelt så stor trackpad som också har force touch.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Det mest spännande är dock att det visade sig vara sant att man har ersatt funktionstangenterna med en touchkänslig OLED-skärm. Den så kallade Touchbar anpassar sig efter vilken mjukvara man för tillfället använder. På skrivbordet får man de vanliga volym- och ljuskontrollerna samt uppspelningsknapparna. Går man in i webbläsaren får man favoritsajter, i Messenger får man emojis och i Photoshop får man sina favoritverktyg.

(Foto: Apple)
(Foto: Apple)

Längst ut i kanten sitter en fingeravtrycksläsare som både kan användas för inloggning och som identifikation vid köp. Givetvis finns även en snabbknapp för Siri så att man kan ge röstkommandon.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

På insidan av 15-tummaren hittar vi Intel Core i7, 2133 MHz minne, Radeo Pro grafikkort med upp till 4 GB minne, samt en SSD på upp till 2 TB som är 50% snabbare än förr. 13-tummaren kan fås med Intel Core i5 eller i7, Intel Iris grafikkort som är dubbelt så snabbt, samt SSD-lagring som är upp till dubbelt så snabb som förra modellen.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Skärmen har också förbättrats betydligt med 67% bättre ljusstyrka och kontrast, samt 25% större färgomfång. Den drar dock 30% mindre ström.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Som väntat har man också ändrat på portarna. Nya Macbook Pro har fyra Thunderbolt 3-portar som även stöder USB 3.1 och DisplayPort 1.2. Batteritiden ligger på 10 timmar. Priserna börjar på 20 600 kr för 13-tummaren och 27 000 kronor för 15-tummaren.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Apple)

Man släpper även en enklare 13-tummare som kan jämföras med Macbook Air. Den har samma vikt, har mindre volym och är tunnare på det tjockaste stället. Den ligger någonstans emellan Air och Macbook Pro i prestanda. Den har däremot traditionella funktionstangenter och bara två Thunderbolt-portar. Den kostar från 17 000 kronor och finns att köpa nu.

Alla kan förbeställas från och med nu de två förstnämnda börjar skeppas inom 2-3 veckor.

https://youtu.be/BY_IMTwRy9M

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen