Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Robot godkänd för sjukhusarbete

I USA är det numera tillåtet att ha robotar som gör att läkare kan kommunicera med sina patienter – via en iPad.

Skrivet av / 2013-03-22 - 14:43
Robot godkänd för sjukhusarbete

Allt påminner nästan om avsnittet av Big Bang Theory där Sheldon inte ville lämna lägenheten utan byggde sig en robot med TV-skärm och 3G-kommunikation, så att han kunde sitta hemma och kommunicera med robotens omgivning via en webbkamera.

Nu kan det alltså bli verklighet. The Food and Drug Administration, som är den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, har godkänt den första roboten som ska få arbeta på sjukhus.

Roboten heter RP-VITA och kan navigera runt på egen hand på sjukhuset och har en inbyggd skärm där patienter och sköterskor kan se läkarens ansikte. På robotens ”bröst” sitter en iPad där sköterskorna till exempel kan knappa in en plats dit roboten sedan tar sig på egen hand. Den rör sig självständigt runt på sjukhuset och ser själv till att den inte krockar med människor eller föremål.

SykehusRobot
Snart kan läkarna ställa diagnos med en iPad!

Roboten har också dataportar för inkoppling av olika instrument, till exempel stetoskop, ultraljudapparater och atoskop (för undersökning av öron). På så sätt kan en sjuksköterska utföra enkla undersökningar, samtidigt som läkaren håller ett vakande öga utan att behöva vara närvarande.

RP-VITA kan också övervaka patienter före, under och efter operationer och vid olika sorters undersökningar och diagnoser.

Tanken är att effektivisera sjukhusen så att varje läkare kan behandla fler patienter åt gången. För vad skulle kunna gå fel?

RobotSheldon
Tanken är inte helt olik den Sheldon fick i Big Bang Theory …

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen