Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Spel som på den gamla goda tiden

80-talet ringde. De har ett gäng spel till dig!

Av / 2015-12-18 - 13:59
Spel som på den gamla goda tiden

Moderna dator- och konsolspel har grafik i biokvalitet, invecklad handling och (nästan) hårdvarukrav i superdatorklassen. Men när det gäller spelglädje, humor och ”retrocoolness” finns det inget som slår de klassiska arkadspelen från 1980-talet.

En av dinosaurierna från den tiden, ColecoVision, har återuppstått. Deras spelkonsol var något av det tuffaste som gick att koppla till TV:n 1982. Och grafiken i de nästan 150 ROM-spelkassetter som hann göras till konsolen, var nästan lika bra som spelen i arkadhallarna.

Företaget Retro Video Games Systems har ingått ett samarbete med Coleco-gänget för att göra en ny konsol, Coleco Chameleon, som återskapar de gamla spelen. Designen är något mjukare än när det begav sig, men ändå retro. Och precis som på den gamla goda tiden ligger spelen på kassetter som sticks in i konsolen. Konsolen är tänkt att kunna spela klassiska 8-bitars, 16-bitars och 32-bitars titlar. Och som om inte det vore nog så ska det också utvecklas helt nya spel i gammal stilen till plattformen. Egentligen är Coleco Chameleon förmodligen bara en emulator förklädd som en spelkonsol. Men cool är den!

Coleco Chameleon. Foto: Retro Video Games
Coleco Chameleon. Foto: Retro Video Games

Det är för övrigt inte första gången som ColecoVision blivit återfödd. ColecoVision Flashback från 2014 ligger närmare originalet rent designmässigt och har 60 klassiska spel inbyggda – fast inte alla från Coleco. Konsolen går att köpa fortfarande och kostar 33,99 dollar (ungefär 300 kronor).

ColecoVision Flashback. Foto: ATGames.us
ColecoVision Flashback. Foto: ATGames.us

Amiga 500 i webbläsaren
En annan av 80-talets spelklassiker, Amiga 500-datorn, återuppstår också. Och den är till och med gratis! Danska Christian Stefansen, som jobbar på Google, har roat sig med att sätta ihop ungefär 400 000 rader programkod. Resultatet är en fullt funktionsduglig Amiga-emulator som körs i Chrome-webbläsaren. Man kan starta datorn, köra demoprogram och till och med ladda disk-images av de ursprungliga speldisketterna – och naturligtvis spela alla gamla spel.

Amiga-Emulator till Chrome, gjord av Christian Stefansen.
Amiga-Emulator till Chrome, gjord av Christian Stefansen.

Testa Amiga-emulatorn här.

Källa: Gizmodo

Artikelfoto: Wikimedia

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Rulla till toppen