Nyheter

80-talet ringde. De har ett gäng spel till dig!
Annons
Annons
forfatter

Moderna dator- och konsolspel har grafik i biokvalitet, invecklad handling och (nästan) hårdvarukrav i superdatorklassen. Men när det gäller spelglädje, humor och ”retrocoolness” finns det inget som slår de klassiska arkadspelen från 1980-talet.

En av dinosaurierna från den tiden, ColecoVision, har återuppstått. Deras spelkonsol var något av det tuffaste som gick att koppla till TV:n 1982. Och grafiken i de nästan 150 ROM-spelkassetter som hann göras till konsolen, var nästan lika bra som spelen i arkadhallarna.

Företaget Retro Video Games Systems har ingått ett samarbete med Coleco-gänget för att göra en ny konsol, Coleco Chameleon, som återskapar de gamla spelen. Designen är något mjukare än när det begav sig, men ändå retro. Och precis som på den gamla goda tiden ligger spelen på kassetter som sticks in i konsolen. Konsolen är tänkt att kunna spela klassiska 8-bitars, 16-bitars och 32-bitars titlar. Och som om inte det vore nog så ska det också utvecklas helt nya spel i gammal stilen till plattformen. Egentligen är Coleco Chameleon förmodligen bara en emulator förklädd som en spelkonsol. Men cool är den!

Coleco Chameleon. Foto: Retro Video Games
Coleco Chameleon. Foto: Retro Video Games

Det är för övrigt inte första gången som ColecoVision blivit återfödd. ColecoVision Flashback från 2014 ligger närmare originalet rent designmässigt och har 60 klassiska spel inbyggda – fast inte alla från Coleco. Konsolen går att köpa fortfarande och kostar 33,99 dollar (ungefär 300 kronor).

ColecoVision Flashback. Foto: ATGames.us
ColecoVision Flashback. Foto: ATGames.us

Amiga 500 i webbläsaren
En annan av 80-talets spelklassiker, Amiga 500-datorn, återuppstår också. Och den är till och med gratis! Danska Christian Stefansen, som jobbar på Google, har roat sig med att sätta ihop ungefär 400 000 rader programkod. Resultatet är en fullt funktionsduglig Amiga-emulator som körs i Chrome-webbläsaren. Man kan starta datorn, köra demoprogram och till och med ladda disk-images av de ursprungliga speldisketterna – och naturligtvis spela alla gamla spel.

Amiga-Emulator till Chrome, gjord av Christian Stefansen.
Amiga-Emulator till Chrome, gjord av Christian Stefansen.

Testa Amiga-emulatorn här.

Källa: Gizmodo

Artikelfoto: Wikimedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Det senaste tillskottet till Surface Pro-sortimentet har bland annat LTE Advanced inbyggt.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna
Ny 1,4 meter bred infotainment-skärm täcker hela instrumentpanelen.
LG Display har flera nya OLED-skärmstorlekar 2021, inklusive en efterlängtad 42-tummare. Frågan är bara vilken av TV-tillverkarna som hinner använda den först.
Ska utmana Volkswagen och Skoda.
HBO blåser nytt liv i en av tidernas mest populära TV-serier.