Search
Generic filters

Spel som på den gamla goda tiden

80-talet ringde. De har ett gäng spel till dig!

Moderna dator- och konsolspel har grafik i biokvalitet, invecklad handling och (nästan) hårdvarukrav i superdatorklassen. Men när det gäller spelglädje, humor och ”retrocoolness” finns det inget som slår de klassiska arkadspelen från 1980-talet.

En av dinosaurierna från den tiden, ColecoVision, har återuppstått. Deras spelkonsol var något av det tuffaste som gick att koppla till TV:n 1982. Och grafiken i de nästan 150 ROM-spelkassetter som hann göras till konsolen, var nästan lika bra som spelen i arkadhallarna.

Företaget Retro Video Games Systems har ingått ett samarbete med Coleco-gänget för att göra en ny konsol, Coleco Chameleon, som återskapar de gamla spelen. Designen är något mjukare än när det begav sig, men ändå retro. Och precis som på den gamla goda tiden ligger spelen på kassetter som sticks in i konsolen. Konsolen är tänkt att kunna spela klassiska 8-bitars, 16-bitars och 32-bitars titlar. Och som om inte det vore nog så ska det också utvecklas helt nya spel i gammal stilen till plattformen. Egentligen är Coleco Chameleon förmodligen bara en emulator förklädd som en spelkonsol. Men cool är den!

Coleco Chameleon. Foto: Retro Video Games
Coleco Chameleon. Foto: Retro Video Games

Det är för övrigt inte första gången som ColecoVision blivit återfödd. ColecoVision Flashback från 2014 ligger närmare originalet rent designmässigt och har 60 klassiska spel inbyggda – fast inte alla från Coleco. Konsolen går att köpa fortfarande och kostar 33,99 dollar (ungefär 300 kronor).

ColecoVision Flashback. Foto: ATGames.us
ColecoVision Flashback. Foto: ATGames.us

Amiga 500 i webbläsaren
En annan av 80-talets spelklassiker, Amiga 500-datorn, återuppstår också. Och den är till och med gratis! Danska Christian Stefansen, som jobbar på Google, har roat sig med att sätta ihop ungefär 400 000 rader programkod. Resultatet är en fullt funktionsduglig Amiga-emulator som körs i Chrome-webbläsaren. Man kan starta datorn, köra demoprogram och till och med ladda disk-images av de ursprungliga speldisketterna – och naturligtvis spela alla gamla spel.

Amiga-Emulator till Chrome, gjord av Christian Stefansen.
Amiga-Emulator till Chrome, gjord av Christian Stefansen.

Testa Amiga-emulatorn här.

Källa: Gizmodo

Artikelfoto: Wikimedia

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.