Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Så får du superljud från mobilen!

Smartmobilerna kan mycket. Ändå föraktas de av ljudpuritaner som föredrar tvättäkta hifi-ljud. Men det är enkelt att fixa!

Av / 2014-03-23 - 06:00
Så får du superljud från mobilen!

För ett par år sedan var det nästan en självklarhet att alla hade en stereo av hyfsad kvalitet hemma. Och den spelade musik ofta.

Tiderna har förändrats. I dag är CD-mediet i princip dött. Det är bara puritanerna som inte har skänkt sin CD-samling och sina Benno-hyllor till loppmarknaden. De flesta andra har gått över till att lyssna på musik i en betydligt mer praktisk mobil-app. Men praktisk behöver faktiskt inte betyda samma sak som dåligt ljud. Med enkla grepp kan du förvandla mobiltelefonen till en ljudkälla av hög kvalitet!

Det finns många olika lösningar, både bärbara och för hemmabruk.

Allt börjar med källmaterialet
Första villkoret om man ska ha bra ljud från mobilen är att använda ljudformat av hög kvalitet. Även om inget mobiloperativsystem stöder högupplösta ljudformat i dagsläget är det enkelt att få CD-kvalitet på ett av två sätt: överför ljudfiler till mobilen i okomprimerat eller förlustfritt komprimerat format. Eller skaffa HiFi-abonnemanget från norska streaming-tjänsten Wimp. Då kan du strömma musik direkt i förlustfritt format. Windows-telefoner stöder tyvärr inte förlustfria musikformat.

Äkta hifi med hörlurar

Sennheiser_HD800
Tungdrivna hörlurar som Sennheiser HD800 kan i normala fall inte drivas ordentlig av en mobiltelefon. En bärbar hörlursförstärkare fixar skivan!

Rent ljudmässigt är mobilteletonens största svårighet att den har låg spänning i ljudutgången, vilket begränsar urvalet av hörlurar till de allra mest lättdrivna. Ordentliga hifi-lurar är ofta mer tungdrivna och behöver en separat hörlursförstärkare. Tursamt nog finns det många olika bärbara hörlursförstärkare för just detta ändamål.

FiiO_E18
Den bärbara hörlursförstärkaren FiiO E18 har inbyggd digitalomvandlare för Android-mobiler. Pris: ca 2000 kr.

En mycket spännande sådan är FiiO E18, som bara är lite större än en vanlig smartmobil. Den tar extra plats i fickan men orkar å andra sidan driva dina 300-ohms hifi-hörlurar när du sitter på bussen! Till exempel ett par Sennheiser HD800 eller liknande. Utöver hifi-förstärkning har E18 inbyggd digitalomvandlare som spelar skjortan av de flesta mobiltelefoners DAC-chip, plus kopplar ur telefonens egen bedrövliga förstärkare. För att använda E18 behöver du en Android-mobil som stöder USB On-The-Go (OTG). iPhone- och Windows-användare får koppla analogt och kan alltså bara utnyttja förstärkardelen. Ljudet blir inte fullt lika bra, men du kan åtminstone utnyttja förstärkardelen för att driva svåra hörlurar på högre ljudnivå.

Som en praktisk bonus kan FiiO faktiskt ladda mobiltelefonen också.

Koppla till stereon

audiocables

Men det är när man kommer hem till vardagsrummet som det är allra viktigast att det låter optimalt. Musiken låter helt okej med en bra dockningshögtalare men blir klart bättre med en riktig stereo.

Har du en stereoanläggning finns det flera sätt att flytta över ljudet. Du kan koppla en analog ljudkabel från mobilen till stereon, men det är inte det bästa sättet.

Digitalomvandlare

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Android-mobiler med OTG-stöd kan kopplas till en extern digitalomvandlare med en speciell OTG-kabel. Den billigaste vi rekommenderar är Pinell DAC Mini 2. Pris: ca 1 300 kr.

Rent ljudmässigt kan man med fördel koppla en digitalomvandlare mellan mobilen och stereoanläggningen. Android-mobiler som stöder USB On-The-Go (OTG) kan använda en USB-DAC som är gjord för datorer. Pinell DAC Mini 2 är en mycket bra och prisvärd digitalomvandlare. Du behöver en speciell OTG-kabel. En kabel med microUSB i ena änden och miniUSB i den andra kostar ungefär 150 kronor. MicroUSB med stor hona till USB är billigare, och dessutom mer flexibel eftersom den kan kopplas till kablar med olika kontakter. Observera att denna variant bara fungerar med Android-mobiler som stöder OTG, alltså varken iPhone- eller Windows-mobiler.

DAC till iPhone

NuForce_iDO
Den praktiska hörlurs-DAC:en NuForce Icon iDo konverterar ljudet från din ”iPryl” från digitalt till analogt. Pris: 1 300 kr.

iPhone-användare kan däremot skaffa en digitalomvandlare som är specialgjord för Apple-prylar. Vi kan till exempel rekommendera NuForce Icon iDo, en billig digitalomvandlare som samtidigt är en hörlursförstärkare av hög kvalitet. Det betyder att du får det bästa av två världar: koppling till stereon och en möjlighet att driva hörlurar med uppemot 300 ohms impedans. iDo kopplas till iPhone, iPad eller iPod med USB-kabel.

Trådlöst

trådlöst

Kabel är väl i och för sig bra, men många föredrar nog trådlöst. Det ger mycket större flexibilitet och du kan gå omkring hemma med mobilen i handen och ändå styra musiken. Det finns flera olika sätt att få bra ljud.

Apple AirPlay

AppleTV
Med en Apple TV överför du ljudet från din iPhone till stereon, helt utan ljudförluster. Dessutom strömmar boxen video till TV:n. Pris: ca 900 kr.

Allra naturligast för iPhone-användare är att köra med AirPlay, som ger trådlös överföring av ljudet från favoritfåtöljen till stereon. Har du ingen förstärkare med AirPlay inbyggt köper du en Apple TV-box (eller AirPort Express) och kopplar den till stereon. Vill du ha extra bra ljud kan du koppla en digitalomvandlare av hög kvalitet mellan. AirPlay går också att använda med Android-mobiler, fast då med en särskild app, till exempel doubleTwist eller AirAudio. Vi känner inte till någon lösning till Windows Phone.

Bluetooth

MassFidelity_Relay
Mass Fidelity Relay är en bluetooth-DAC som ger trådlöst ljud av riktigt hög kvalitet, direkt på stereon. Pris: ca 2 500 kr.

Enklaste och klart mest kompatibla metoden för trådlös överföring är dock bluetooth, som många ljudprodukter har inbyggt. Bluetooth kan också låta riktigt bra, framför allt om mobiltelefonen stöder aptX-kodeken (vilket bland annat flera modeller från Sony, Samsung och HTC gör). Detta är en överföringsmetod som ger större bandbredd och mer effektiv datakomprimering, vilket ger ett bättre ljud. Den senaste versionen av aptX är faktiskt helt förlustfri (aptX Lossless). Många Android-användare har därför anledning att vara glada, medan varken Apple- eller Windows-mobiler stöder formatet. På webbplatsen aptx.com finns en lista över mobiltelefoner som stöder formatet.

Om stereon saknar bluetooth kan vi rekommendera Mass Fidelity Relay, en påkostad och välgjord bluetooth-DAC som ger mycket bra ljud på stereon.

Använd mobilen som fjärr

Sonos_Connect
Sonos Connect är bara ett av många exempel på ljudprodukter som strömmar musiken trådlöst från en nätverkshårddisk eller streaming-tjänst och som styrs från mobilen. Pris: 3 000 kr.

Ett sista alternativ om du vill fiska upp mobilen ur fickan och få superb ljudkvalitet från stereon, är att inte ha musiken på mobilen alls utan helt enkelt bara använda den som fjärrkontroll. Då ligger musiken antingen på en nätverkshårddisk eller hämtas från en streaming-tjänst som är inbyggd direkt i musikanläggningen, i form av en app.

Har du en förstärkare eller stereo med inbyggda musiktjänster, till exempel Spotify, Wimp, Deezer, laddar du bara ner motsvarande app till mobiltelefonen och styr sedan spellistan därifrån. Exempel på sådana hifi-produkter är Sonos Connect, Bluesound Node, Simple Audio Roomplayer. För finsmakarna finns Bladelius Mimer.

En fördel med den här varianten är att du dessutom kan spela musikfiler av ännu högre kvalitet än CD (gäller ej Sonos).

Stora möjligheter
Som du ser finns det gott om möjligheter att få toppljud från mobilen. Därför är det viktigt att du har bestämt dig för vad du behöver innan du börjar fönstershoppa. Annars kan det lätt sluta med att du väljer något som inte passar dig helt och hållet.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”Så får du superljud från mobilen!”

  1. Tonny Vikström

    Tack för alla goda råd. Ska se om det går att justera min
    förstärkare som har inbyggd BT och Wifi streaming. Tycker det låter bättre med Wifi än BT är det någon skillnad ?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Rulla till toppen