Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Så är Apples tunna 12-tums MacBook

Den är tunn, lätt och har en knivskarp skärm. Här är första intrycken av Apples 12-tums MacBook.

Av / 2015-05-03 - 15:54
Så är Apples tunna 12-tums MacBook

På sätt och vis är den nya MacBooken ett mellanting mellan en laptop och en surfplatta. Den är mindre och lättare än den flesta bärbara datorer med 12-tums skärm och känns som ett naturligt steg upp från en iPad med 9,7-tums skärm.

Inte för att den nya MacBook-datorn har pekskärm – det har den inte – men för att den är så liten och samtidigt har större skärm och ett fullt användbart tangentbord. Med en extra finess.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
12-tums MacBook med Retina-skärm längst fram och 11-tums MacBook Air längst bak.

MacBook-datorn finns i tre färger (silver, grått och guld, som vår testmodell har). Priserna börjar på 14 500 kronor för den enklaste konfigurationen med 1,1 GHz Intel Core M-processor, 8 GB internminne och 256 GB SSD-disk.

Eller 18 000 kronor för en 1,2 kHz dubbelkärnig Intel Core M med Turbo Boost på upp till 2,6 GHz, 8 GB internminne och 512 GB SSD.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den är lätt och tunn, bara 13,1 mm på tjockaste stället. Och även om den är smalare än en 11-tums MacBook Air så har den ett tangentbord av full storlek, med bakgrundsbelysning.

Knapparna sitter djupare ner och har mycket kortare slaglängd än normalt, så det kan behövas lite övning innan man vänjer sig vid att det inte behövs lika mycket kraft när man skriver.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jämför man med knapparna på en 11-tums MacBook Air så ser man ett den lilla 12-tums Macen också har tangenter som sitter lite tätare. Slaglängden måste man uppleva själv för att förstå.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
11-tums MacBook Air till vänster.

Den största skillnaden, förutom testexemplarets guldfärg, är den skarpa 12-tumsskärmen. Den har 3 miljoner pixlar – 226 per tum – i en LED-panel som drar 30 % mindre ström.

I praktiken är skärmen fantastisk skarp och ljusstark, färgmättnaden är också bättre än i 11-tumsmodellen från 2014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
11-tums MacBook Air har 1366 x 768 pixlar, vilket ger en grövre upplösning …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
… än nya 12-tums MacBook som har 2304 x 1440 pixlar.

En annan ny och praktisk funktion är den nya styrplattan – Force Touch – som har programmerbara snabbkommandon. Men också en annan fiffig egenskap: Trycker man hårdare fungerar tryckningen som en musklickning så att man kan trycka och dra för att aktivera funktioner och appar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Force Style-styrplatta

Den nya Intel Core M-processorn drar bara 5 watt och saknar fläkt eftersom den inte behöver kylas av. Inte många i målgruppen lär tycka att detta är något problem, men väldigt krävande uppgifter kan göra att datorn blir tämligen varm. Blir den för het visas en varning på skärmen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Exakt hur hårda arbetsuppgifter den klarar ska vi be att få återkomma till i vårt test.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Datorn har nästan inga kontakter. Den sedvanliga USB-porten är ersatt av en mindre USB-C-kontakt. Det finns inte heller någon SD-kortläsare, Thunderbolt-ingång eller HDMI-utgång.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Apples Magsafe-laddningskontakt har strukits och ersatts av en USB-C-port.

Den nya universella USB-C-kontakten kan användas till laddning, extern skärm (Displayport, VGA eller HDMI) och USB-enheter, men sådant kräver adaptrar som inte ingår. Här är ett par av dem:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trots att skärmen är större är datorn mer bärbar än 11-tumsversionen. Den väger 0,92 kg och är 28 cm bred och 19,7 cm djup, vilket inte är särskilt mycket mindre än en 11-tums MacBook Air, men i praktiken känns den mycket mindre och får plats där inte 11-tummaren gör det.

Den är alltså en perfekt bärbar dator för folk som behöver en dator i närheten, både på fritiden och på jobbet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
11-tums MacBook Air underst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På höger sida av datorn sitter mikrofoner och en 3,5-millimeters minijack-kontakt för hörlurar och analog eller digital (optisk) ljudutgång.

Som vanligt när det gäller Apple är kvalitetsintrycket fenomenalt. Apple är så bra på detaljer att de överskuggar de flesta konkurrenter. Även när det gäller detaljer man inte ser. På utsidan ser den extruderade aluminiumen välgjord ut med sin silkesmatta yta. Vad man inte ser är hur den är fräst på insidan för att ge plats åt batterierna, som ligger i skikt nästan som terrasser längs nästan hela datorns omkrets.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det inbyggda litiumjon-batteriet på 39,7 Wh ska räcka i nio timmar på en laddning, eller tio timmar om man bara tittar på film. Det lär hålla till en hel arbetsdag.

Nackdelen är att när man väl måste ladda så blir den enda USB-C-kontakten upptagen och då måste man ha en adapter för att koppla in andra enheter.

När vi har testat datorn grundligt så återkommer vi med en utförlig artikel. Under tiden är det bara att njuta av bilderna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Ljud & Bild
Rulla till toppen