Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 09Delta

Routern blir smart

Tiden med trassliga internetanslutningar är över. Googles router är enkel, snabb och stabil. Och styrs med en app.

Skrivet av / 2015-09-14 - 14:36
Routern blir smart

Google presenterade nyligen en överraskande produkt: routern OnHub. En läcker liten historia som gör det till en barnlek att komma ut på nätet.

Det som skiljer Googles router från andra trista dosor är för det första att den är app-styrd. Appen visar en översikt över hur mycket störningar du har i ditt nätverk och ger en möjlighet att ändra inställningarna direkt. Eller så kan den göra det automatiskt. Man kan också ge vissa enheter högre prioritet än andra. Vill man till exempel att Netflix alltid ska ha tillräckligt med bandbredd så kan den ges högre prioritet än datorn som står och laddar ner senaste säkerhetsuppdateringen till Windows …

https://www.youtube.com/watch?v=HNnfHP7VDP8

Routern går att starta om direkt från appen, så att man slipper dra ut och stoppa i kontakten för hand om anslutningen är instabil. Och om vänner kommer på besök och vill in på hemnätverket så kan appen avslöja lösenordet på ett smidigt sätt.

Den nya routern håller ordning på hur många enheter som är inkopplade på nätverket vid en given tidpunkt samt visar hur mycket data varje enhet använder. Hastighetstester kan göras när som helst och dessutom visas vilka internetaktiviteter som är optimala vid varje hastighet, till exempel HD-strömning. Man behöver med andra ord inte kunna så mycket om kilobit och megabyte.

Hastighet
OnHub kör på både 2,4 GHz- och 5 GHz-banden samtidigt. Den stöder den nya AC-standarden på 5 GHz som klarar en teoretisk trådlös överföringshastighet på uppemot 1,3 Gbit/s. I verkligheten är det dock svårt att komma upp i sådana hastigheter.

OnHub kostar ungefär 2 000 kronor. Inte direkt billigt, men långtifrån dyrast heller.

Foto: Skärmdump från Googles presentationsvideo.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen