Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Prylguide till sommaren

Sommaren blir ljusare och festligare om du har rätt prylar omkring dig. Föreviga dina sommarminnen med en resekamera, njut av soliga dagar till musik var du än är. Eller varför inte ta igen alla TV-serier du missat om det regnar?

Av / 2014-07-03 - 06:00
Prylguide till sommaren

Bose_SoundLink_Mini_environmental
Bose Soundlink Mini, resehögtalare

Bärbar minihögtalare

Pris: 1 900 kr, Bose.com
Boses lilla högtalare slinker ner i badväskan eller picknick-korgen och kan hänga med vart som helst. Du bara lyfter upp den från laddplattan hemma, så har du sju timmars musik att gotta dig åt. Lilla Soundlink är inte världens kraftigaste högtalare men låter förvånansvärt rent och fylligt. Byggkvaliteten är oklanderlig, med en solid ram runtom, och den är perfekt att ta med sig ut på balkongen, till parken eller till stranden. Det finns även ett fodral som skyddar mot stötar och repor.
Status-White
Klipsch Status, hörlurar

Stäng ute bruset

Pris: 2 500 kr, Septronic.se
Sommaren handlar om att slappna av, njuta av musik och ladda batterierna. Då behöver du bra hörlurar. Klipschs hörlurar tål att följa med på semestern. De är gjorda av tåliga material och har slutna kåpor som stänger ute allt oväsen så att du kan njuta av musiken utan att blir störd. Status-lurarna kan användas med alla mobiler och surfplattor och spelar övertygande med ett fylligt och dynamiskt ljud. Kåporna täcker öronen fint och du kan välja mellan svart och vitt utförande.
Nikon-D3300-DSLR
Nikon D3300, systemkamera

Spegelreflex för nybörjare

Pris: 6 000 kr, Nikon.se
Nikon D3300 är kameran du ska ha med dig på semestern om du vill ha en spegelreflex men saknar erfarenhet. Här finns nämligen en guide som hjälper dig att ta bättre bilder och som förklarar funktionerna för dig så att det går fortare att lära dig kameran. Så att du snabbare kan koncentrera dig på att ta bättre bilder. Och inte är den särskilt stor och tung heller, eller speciellt dyr, och den fingerar fint som videokamera också. D3300 har hög bildhastighet, snabb och tyst autofokus samt mycket hög bildkvalitet och en förträfflig användarvänlighet. Ett säkert val.
13-Macbook-Folio-Sleeve-Tan-Studio-001
Mujjo MacBook Folio Sleeve, datorfodral

Lyxförpackning

Pris: 66 euro, Mujjo.com
Ta med MacBooken i ett läckert skinnfodral, av högre kvalitet än det mesta annat vi har skådat. Holländska Mujjo gör tjusiga skinnprodukter. Vi har fallit för Folio Sleeve, som är en filtklädd lädermapp med plats för en 13-tums Mac. På insidan finns plats för småsaker som kablar och visitkort, och den grå filten skyddar datorn mot repor. Mujjo har fodral till surfplattor och skal till iPhone också, alla med samma fina kvalitet som Folio Sleeve.
SoundCast_Melody(2)
SoundCast Melody, resehögtalare

Trådlös kraftkarl till resan

Pris: 4 500 kr, Cdsprodukter.se
Gott om kraft, stort batteri – och tål en skvätt vatten! SoundCast är tillräckligt liten för att kallas bärbar, men väger 4 rejäla kilo. Mycket beror på batteriet, som har kapacitet för uppemot 20 timmars musik i sträck. En potent förstärkare driver fyra fullregisterelement som spelar åt vart sitt håll – så att alla på campingen hör musiken tydligt! Ljudet är trådlöst via bluetooth och högtalaren klarar både aptX och AAC. Melody spelar kraftfullt och låter bra! Dessutom tål den temperatursvängningar och en liten regnskur.
301505-apple-iphone-5-at-t
TripIt, reseplanerare-app

Din digitala reseplanerare

Pris: Gratis, Finns till iOS, Android, Windows, Blackberry
Om du bara ska ladda hem en enda app till semestern så se till att det blir den här. Oavsett om du flyger ofta eller bara ska åka på en enda resa i sommar så planerar TripIt för allt genom att kontrollera din e-post-inkorg efter flyginformation. Hittar den ingenting så kan du lägga in resor för hand, samt namnen på alla som reser tillsammans med dig så att ingen blir glömd om något går snett. Dessutom håller appen koll på dina bonuspoäng, om du sparar ihop till en gratisresa, och du kan dessutom dela med dig av dina äventyr med alla som behöver känna till detaljerna. Ett måste på resan!
Beyer_A200p
Beyerdynamic A 200p, hörlursförstärkare

Bättre ljud ur lurarna

Pris: 2 800 kr, Eeteuroparts.se
Dyra hörlurar kan låta fantastiskt, men de kräver rikligt med ström för att hålla kontroll på musiken. Det är där den lilla fickförstärkaren A 200 p kommer in i bilden, som dessutom hämtar ut signalen digitalt från mobilen för att överföringen ska bli så ren som möjlig.

Beyerdynamic-förstärkaren har en Wolfson-DAC med 24 bit/96 kHz-upplösning och avkodar digitalsignalen från både Apple- och Android-mobiler via USB.

Undvik dåligt ljud i sommar!
Finlux 32C32224F
Finlux 32C32224F, 12-volts TV

”Storskärm” på campingen

Pris: 4 000 kr, Finlux.se
Bara för att du har 12 volt i vägguttaget betyder inte att du måste nöja dig med en mini-TV i husbilen. Finlux har en fullvuxen 32-tummare som är godkänd av Boxer och som klarar både MPEG2 och MPEG4. Den har dessutom inbyggd DVD-spelare och en USB-port för inspelning. Strömförbrukningen är 19 watt, vilket räcker till uppemot 100 timmar med ett vanligt 100 Ah-batteri. TV:n går också att köra på 230 volt.
Sony_kdl-50w805b
Sony 50W805, LED-LCD-TV

TV för regniga dagar

Pris: 10 000 kr, Sony.se
När meteorologerna lämnar dystra besked och regnet vräker ner är en bra TV guld värd. Sonys nya mellanklassmodell W805 ger mycket och bra bild för pengarna, och finns i en rad storlekar från 42 upp till 60 tum (60W855). Smal design gör att varje kvadratcentimeter utnyttjas av bilden i stället för en tjock ram runt skärmen. Bildkvaliteten är hög och TV:n går att styra med både mobil, surfplatta och en vanlig fjärrkontroll.
VogelsTMS302
Vogels TMS302 RingO Car Pack for iPad

iPad i baksätet

Pris: 900 kr, Vogels.com
Bärbara DVD-spelare i baksätet har varit ”livräddare” för barnfamiljer i många år. Men nu börjar väl DVD bli lite förlegat? De som vill låta barnen spela spel eller titta på film i baksätet, utan att riskera trafiksäkerheten, har en fin möjlighet med Vogels TMS302. Surfplattan hakas enkelt i och ur fästet, som förankras i nackstödet utan verktyg och som går att luta åt olika håll.
GoPro_Hero3plus_Black
GoPro Hero3+ Black Edition, action-videokamera

Action-kamera med topp-kvalitet

Pris: 3 500 kr, Iceman.se
Världens populäraste action-videokamera har en snygg bildkvalitet i ett superkompakt format och massor av tillbehör. Vad du än ägnar dig åt i sommar så kan du föreviga alltihop med den här superkompakta actionkameran från GoPro. Filma med superb bildkvalitet och se videofeed direkt på mobilen.

Ingen kamera på marknaden har mer tillbehör än GoPro. Det finns fästen för olika slags underlag, remmar, cykelstyren och instrumentpaneler. Utöka batterikapaciteten med ett extra batteri som knäpps fast på baksidan eller köp en LCD-sökare med pekskärm. Massor av annat smått och gott finns också.
Jawbone-Up24
Jawbone UP 24, smart armband

Håll koll på dig själv!

Pris: 1 400 kr, Jawbone.com
I grund och botten är Jawbone en stegräknare som dessutom mäter kaloriförbrukningen och hur aktiv man är på dagarna. Det smarta armbandet kan också hålla koll på hur användaren sover om nätterna. Och framför allt det senare gör Jawbone bättre än något annat smart armband på marknaden. Man får en mycket detaljerad överblick över varje nattsömn, och man behöver bara trycka ett par gånger på armbandets enda knapp för att aktivera sömntillstånd och sedan trycka en gång när man stiger upp. Dessutom kan UP 24 ställas in så att det håller koll på den optimala eftermiddagsluren, och man kan även ställa in ett så kallat smart alarm som fungerar som en väckarklocka men ser till att man väcks när man befinner sig i REM-sömn. Det är helt genialt, eftersom man vaknar lättare om man inte tvingas upp från den djupa sömnen.
ascend_y530
Huawei Ascend Y530, smartmobil

Perfekt till barnen

Pris: 1 100 kr, consumer.huawei.com
En smartmobil för en tusenlapp är en dröm för stressade föräldrar. Den är nämligen tillräckligt bra för att ge till barnen, som kan ha den med sig till stranden eller sommarstugan utan att det är en katastrof om den går sönder. Dessutom kan Ascend Y530 byta gränssnitt till en enklare startskärm som förenklar skötseln markant. De viktigaste funktionerna (till exempel meddelanden, kontakter, kamera och webbläsare) visas som stora paneler som är enkla att ha koll på. För de här pengarna kan man inte förvänta sig hur mycket som helst, men Y530 är betydligt bättre än andra telefoner som kostar lika mycket.
ID: 8006
Olympus Stylus 1, kompaktkamera

Kameran som passar alla

Pris: 4 600 kr, Olympus.se
Den lilla Olympus-kameran är en av våra favoriter eftersom den har 10x ljusstark zoom, dunderfin bildkvalitet och är härligt användarvänlig. Vad kan man mer önska sig av en liten semesterkamera? Stylus 1 påminner om en systemkamera men är mycket mindre och har 28–300 mm zoom med bra ljusstyrka f2,8. Kameran går att använda till allting och är så lättskött att den passar alla. Med vridbar pekskärm, elektronisk sökare och wifi saknar den här lilla coola kameran i stort sett ingenting. Ett smart alternativ för alla som reser mycket och tycker att andra småkameror har för stora begränsningar.
lenovo_yoga_11s_3
Lenovo IdeaPad Yoga 11S, bärbar dator

Vänder ut och in på sig själv

Pris: 6 500 kr, Lenovo.se
Letar man efter en kombination av surfplatta och ultrabook kommer Lenovos IdeaPad Yoga 11S mycket nära ett optimalt alternativ. Den kan vridas och vändas till fyra olika lägen, och är samtidigt lätt nog för att kunna släpas med överallt utan större besvär. Konstruktionen är inte helt perfekt – till exempel vänds tangenterna utåt när Yoga används som surfplatta – men den är ändå snudd på det bästa hybrid-konceptet vi har sett.

Yoga-plattan är bra till film och musik, inte minst på grund av Dolby Home Theater-programvaran, som har olika ljudprofiler för musik, film och spel.

Vad kan passa bättre att ha med sig på bilsemestern?
Logitech_JOYSTICK_CTG
Logitech Joystick for iPad, spelkontroll

Inte bara för arbete

Pris: 180 kr, Logitech.se
Faktum är att de flesta av oss lägger ganska så mycket tid på att spela spel på våra surfplattor och om man tycker att styrningen av den så kallade virtuella joysticken man använder i många spel är lite för krånglig – eller orsakar för många feta fingerfläckar på skärmen – så kan man investera ett par kronor i Logitechs Joystick for iPad, som sätter en fysisk knapp över den virtuella joysticken. Den sitter fast med två sugproppar. Vi har provat själva och styrningen blir faktiskt en hel del mer exakt med den fysiska joysticken, eftersom man av naturliga skäl känner sina egna rörelser bättre när man flyttar ett föremål som ger ett visst motstånd.

Att det sedan finns fler och fler spel som uteslutande styrs med hjälp av gyroskop och accelerometer, där man inte kan använda Logitechs joystick, är en helt annan sak.
Sony-PCM-D100
Sony PCM-D100, HD-inspelare

Ta med festivalen hem

Pris: 7 000 kr, Sony.se
Sommartider är festivaltider. Om du vill återuppleva de bästa konserterna hemma i vardagsrummet bör en inspelare i fickformat ha högsta prioritet när du packar festivalväskan. Det finns massor av små inspelare i alla möjliga prisklasser, och i den högsta pris- och kvalitetsnivån hittar vi Sonys nya PCM-D100, som spelar in i äkta HD-kvalitet. Den kan dessutom spela in i en rad ljudformat med 192, 176,4, 96, 88,2, 48 eller 44,1 kHz samplingsfrekvens, plus högupplöst DSD, FLAC, WMA eller AAC. Eller komprimerade filer i MP3-format. Inspelaren har dubbla mikrofoner och spelar in i stereo. Minnet är 32 GB, men det går att utöka med SDXC-minneskort.
ID: 13128
Olympus Stylus TG-3, kompaktkamera

För saltstänkta fotografer

Pris: 3 700 kr, Olympus.se
Om semestern avnjuts ute till havs måste kameran tåla strapatsen. Det gör TG-3, som är Olympus senaste Tough-modell och som antagligen tål mer än sin ägare. Du kan till exempel ta dem med dig ner till 15 meters djup – eller ut i 15 minusgrader. Om den inbyggd wifi-funktionen fungerar under ytan, vet vi däremot inte. Men det gör under alla omständigheter den ljusstarka 24–100 mm-zoomen. Bildsensorn är en ny BSI CMOS med 16 megapixlar. Bland övriga funktioner kan vi nämna mikroskopsinställningen som ger 40 gångers förstoring och har en närgräns på 1 cm.
Jabra_Solemate_Max_1
Jabra Solemate Max, bluetooth-högtalare

Bli strandens partylejon

Pris: 3 200 kr, Jabra.se
Vatten- och sandssäker efterträdare till den klassiska bergsprängaren. Bli populär (eller impopulär) på stranden och campingplatsen med Solemate-seriens storebror, som är på hemmabana ute i det fria. Denna tre kilo tunga stereohögtalare med bluetooth är tillräckligt robust för att kunna ryckas med i bara farten och kastas in i bagageluckan. Den tål att bli våt och att bli begravd i sanden också. Solemate Max spelar musik i 14 timmar och laddar din mobil under tiden. Och den spelar så högt att man vill dansa till den.
UE_Mini_Boom_White
Logitech UE Mini Boom, bluetooth-högtalare

Musik i fickstorlek

Pris: 1 000 kr, Ultimateears.com
Bra ljud på resan, även om du har minimalt med bagage. Om du tågluffar eller har allt bagage i ryggsäcken finns det inte plats för någon bergsprängare eller stereo. Men musiken får ändå plats i väskan. UE Mini Boom från Logitech-ägda Ultimate Ears tar mindre plats än ett par sockor men har ändå kvar det mesta av föregångaren UE Booms välljud. Har du två stycken kan du spela i stereo. Skötseln är minimalistisk: två knappar för volym och en tredje för bluetooth-uppkoppling. Och en av/på-knapp på baksidan.
jbl authentics 8
JBL Authentic 8, bluetooth-högtalare

Bluetooth med turbo

Pris: 5 500 kr, se.jbl.com
Det finns blåtandshögtalare och så finns det anläggningar som klarar blåtand. JBL har precis kommit med en kompakt allt-i-ett anläggning där deras klassiska akustiska högtalardesign kombinerats med trådlös strömning. Okej, JBL Authentic 8, lillebrodern till Authentic 16 som testas i detta nummer, ska ha nätström men ger i gengäld 120 watt, så ska du ha fest i sommarstugan är det här något som kan få ordentligt ös på musiken. Du kan koppla till en analog musikkälla, en digital och två USB med kabel, dessutom klarar den både AirPlay, DNLA och Blåtand (inklusive NFC). Lite dyrare än du är van vid för blåtandshögtalare, men i gengäld en hel del häftigare.
Sandberg
Sandberg Wallet Phone Cover

Plånbok/telefoncover för den lättklädde

Pris: 250–300 kr, sandberg.it
Eftersom man bara MÅSTE ha med sin smartphone överallt är det irriterande att både den och plånboken tar plats i de fickor man inte har så många av på sommaren. Sandberg har löst det genom att kombinera plånbok och telefoncover och man har gjort olika versioner för de mest populära telefonerna. Det finns såväl neutrala som mer bling-aktiga tjejvarianter.
chromecast
Chromecast,

Smart TV blir smartare

Pris: 310 kr, play.google.com
Det kommer även att regna i sommar, lita på det. En del kvällar måste man bara vara inomhus, och då kan en Chromecast hjälpa till med underhållningen. Chromecast är en sorts konkurrent till Apple TV men mycket överkomlig i pris och verkar bara vara i starten av sin utveckling. Med Chromecast kan du strömma det du ser i din Chrome-webbläsare till din TV, men även strömma direkt från YouTube, Netflix mm. Okej, du behöver ha trådlöst internet där den ska användas, men det finns numera även i var och varannan sommarstuga. Chromecast är liten och lätt och ytterst enkel att ha med sig.
Sony_Xperia_Z1_Compact
Sony Xperia Z1 compact, mobiltelefon

Vattentät smartmobil

Pris: 4 700 kr, sonymobile.se
På sommaren vill man inte gärna ha en stor mobil eftersom man inte alltid har någon väska eller jacka. Under semestern är det därför fickvänliga mobiler som gäller. Men man vill ju inte att den ska gå sönder bara för att man den hamnar i sanden på stranden eller det kommer en regnskur. Xperia Z1 Compact är därför den perfekta sommarmobilen. Den är tåligare än de flesta, liten i formatet men har fortfarande samma utmärkta prestanda som toppmodellerna.
Innergie Pocket Cell Duo
Innergie Pocket Cell Duo, laddare

Smidig nödladdning

Pris: 1 200 kr, auroragroup.se
Semestern innebär långa dagar ute i naturen eller på resande fot. Tillfällen när smartmobilens kartor och reseguider är guld värda. Men det är också långt till närmaste eluttag. Så vad gör man när batterimätaren börjar blinka rött? Laddar upp den med ett batteripack så klart. Innergies är så kraftfullt att det kan ladda mobilen flera gånger och till och med en surfplatta. Samtidigt! Dessutom medföljer en smart laddkabel med flera olika sorters kontakter.
Mophie Space Pack-ip5s-blk_blk-wht_blk-ip_front-back-3qtr_group_2000px_2
Mophie Space Pack, skal med batteri

Ström och lagring för iPhone

Pris: 1 600 kr, b4s.se
Har man bara med sig en iPhone på semesteräventyren kanske det är lite onödigt att släpa runt på ett externt batteripack. Då kan ett skyddsfodral med inbyggt batteri vara ett smartare val. Antingen Mophies Juice Pack, eller varför inte det nya Space Pack. Då får man förutom dubbel batteritid även 16 eller 32 GB extra lagringsutrymme för kartor, filmer och musik. Självklart kan man fortfarande använda knapparna och lyssna via högtalare eller hörlurar.
iGrill mini-Device-Grill-Steak-Done
iDevices iGrill Mini, grilltermometer

Nördig grilltermometer

Pris: 500 kr, eeteuroparts.se
Vi har tidigare skrivit om bluetooth-termometern iGrill som gör att du kan hålla koll på matens innertemperatur från din iPhone eller iPad. Nu har det kommit en uppdaterad billigare version i mer fickvänlig storlek och med en smart LED-indikator. Temperaturgivaren stoppar du in i biffen, sen har du full koll på tillagningen från appen. Det har även kommit en iGrill2 med riktig skärm och ingångar för fyra temperaturgivare.

 

 

Digitala utgåvan av Ljud & Bild

Pris: från 44 kr
Semestern är idealisk för att gotta sig åt god läsning, antingen under ett parasoll eller på resor mot exotiska resmål. Med digitalversionen av Ljud & Bild kan du läsa din favorittidning (?) på mobil och surfplatta, utan att vara uppkopplad på nätet. Den nya, interaktiva digitalversionen finns till både Apple- och Android-enheter och har allt det välbekanta materialet från pappersutgåvan samt fler artiklar, fler bilder och video. Du får också tillgång till våra färskaste tester innan tidningen börjar säljas i kiosk. Prenumerera direkt, eller prova ett lösnummer!

Ljudochbild.se

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen