Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Prylexplosion från Google

Släpper också VR-headset, central för smarta hem, router och mediespelare

Skrivet av / 2016-10-04 - 21:17
Prylexplosion från Google

Förutom att Google ikväll visade upp sina nya Pixel-mobiler så passade man på att visa hur man ska ta över våra hem med smarta prylar. Det första går hand i hand med mobilerna och är deras egna Virtual Reality headset, Daydream View. Pixel är den första mobilen med stöd för plattformen Daydream VR.

(Foto: Tillverkare)
Ett VR-headset som ser lite annorlunda ut. (Foto: Google)

Det första man underströk var att man valt annorlunda material då man menade att plast och metall varken är snyggt eller bekvämt. Istället har man hämtat inspiration från klädes- och sportbranschen. Daydream View är därför täckt av tyg och andra bekväma material.

(Foto: Tillverkare)
Aldrig mer borttappad fjärrkontroll. (Foto: Google)

Den är glasögonvänlig och innehåller även förvaring för fjärrkontrollen så man inte tappar bort den. Fjärren har en pekplatta, två knappar samt har gyron så att man kan styra sin upplevelse i den artificiella världen. För att använda den stoppar man in sin kompatibla mobil, som kopplar upp sig trådlöst och kalibreras automatiskt.

(Foto: Tillverkare)
Utforska stjärnhimlen i Virtual Reality (Foto: Google)

Men vad är hårdvara utan innehåll? Googles egna tjänster Google Play Movies, Photos, Streetview och Youtube har alla stöd för VR. Men man kommer även kunna se film från Netflix och Hulu, spela spel, se VR-historier från New York Times, eller någon av de andra 50 partners som lovat leverera innehåll i år.

(Foto: Tillverkare)
VR-glasögonen släpps i tre sofistikerade färger. (Foto: Google)

Daydream View släpps i november för 79 dollar.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Google)

På hemmafronten kommer det också en uppdaterad mediespelare, Chromecast Ultra. Som namnet antyder handlar det om en uppdaterad Chromecast som stöder 4K-upplösning, samt HDR för bättre färgomfång och Dolby Vision. Mediespelaren har en Ethernet-port för hackfri uppspelning. I november planerar Google att släppa 4K-filmer på sin tjänst Google Play.

Chromecast Ultra släpps i november för 780 kronor.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Google)

Mer nyskapande var att man också släpper en röstaktiverad högtalare kallad Google Home. Tanken är att man ska slippa fjärrkontroller och smartmobil-appar och istället prata med sin högtalare. Högtalaren har alltså en inbyggd mikrofon som hela tiden lyssnar efter aktiveringsfrasen ”OK Google” (såvida du inte tryckt på Mute-knappen) och sedan tolkar din fråga eller ditt kommando. LED-lampor på ovansidan visar om assistenten lyssnar, samt kan även visa volymen om du sveper över ovansidan.

(Foto: Tillverkare)
Kraftfulla element på insidan. (Foto: Google)

Självklart kan högtalaren spela musik från Youtube Music, Spotify, Pandora, Google Play Music, TuneIn och iHeart Radio. Den stöder multiroom så att du kan koppla ihop flera Google Home eller Chromecast Audio.

(Foto: Tillverkare)
Ingen mer fjärrkontroll till högtalaren. (Foto: Google)

Men den kan också prata med Chromecast så att du kan be högtalaren spela videor på din TV. Man kan köa upp flera videor i spellistan samt styra uppspelningen med rösten. Det sägs att stöd för Netflix är på gång också. Självklart är det inte bara rörliga bilder, utan du kan be Home att visa dina foton på den stora skärmen.

(Foto: Tillverkare)
Google Home kan fås i 7 olika färger. (Foto: Google)

Men det är inte bara en högtalare utan mer av en central för det smarta hemmet tack vare den inbyggda Google Assistant. Man samarbetar idag med partners som Nest, Philips Hue, Samsung SmartThings och automatiseringstjänsten IFTTT. Högtalaren kan alltså inte bara kolla vädret, berätta om din dag eller kolla trafiksituationen på väg till jobbet. Utan den ska också kunna styra belysningen, elanslutna apparater och termostater, allt med röstkommandon.

Google Home börjar komma ut i (amerikanska) butiker i november för 129 dollar.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Google)

Och hur ska ditt trådlösa nätverk orka med alla dessa strömmande prylar? Jo, Google släpper också en uppdaterad trådlös router för hemmet, Google Wifi. Finessen med den är att den också kan koppla ihop sig med andra Google Wifi-enheter i ditt hem så att du får utökad räckvidd för det trådlösa nätverket. När du rör dig genom hemmet överförs du sömlöst till den enhet som har starkast signal och på den kanal med bäst kapacitet.

Tanken är att den ska vara lätt att använda och ställa in via en app istället för krångliga menyer. Har du barn kan du själv välja när de ska ha tillgång till nätet och från vilka enheter. Routern uppdaterar och optimerar sig själv, samt kommer med förslag på hur du ska få ut bästa hastighet.

Google Wifi släpps i december och kan köpas för 129 dollar, eller 299 dollar för tre stycken.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen