Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Professionell skärm från BenQ

Ultra HD-upplösning, full täckning av standard-färgrymd och ”extremt exakt färgåtergivning”.

Av / 2016-04-05 - 15:37
Professionell skärm från BenQ

BenQ PV3200PT är en 32-tums 16: 9-skärm med 4K Ultra HD-upplösning, avsedd för TV- och videoproducenter som vill ha en skarp skärm med neutral färgåtergivning för videoredigering.

Läs också: Därför behöver vi 4K-video

Färgkalibreringen görs med den medföljande maskinvaran och ”14-bit 3D Look-Up Table” och är oberoende av PC:ns/Macens grafikinställningar.

Panelen är av typen IPS, vilket ger ett neutralare ljus och färger med mycket bredare betraktningsvinkel än billigare TN-paneler som har problem med så kallad ”hotspotting” på grund av ojämn ljusspridning.

Neutrala färger, men inte HDR
Skärmen har 100 procents täckning av färgrymderna Rec. 709 och sRGB, så ingenting ska lämnas åt slumpen. Observera att detta är standardfärgrymder för Blu-ray och HDTV, men inte tillräckligt för att återge bilder med stort dynamiskt omfång (HDR). För att redigera med utökat färgdjup och gråtonskala, som bland annat finns i 4K Blu-ray-standarden, måste skärmen stödja Rec. 2020, vilket PV3200PT inte gör. Den har inte heller HDMI 2.0, bara HDMI 1.4. För PC- och Mac-användare blir det mer aktuellt att använda Displayport 1.2, som har mindre ”input lag” och dessutom stöder Ultra HD-upplösning med 60 bildrutor i sekunden, medan HDMI 1.4 stannar vid 30.

Pris och tillgänglighet
PV3200PT släpps i maj och kostar då ca 14 000 kronor. Det finns också en mindre 27-tumsversion med QHD-upplösning (2560 x 1440) som heter PV270 och kostar 10 000 kronor.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Rulla till toppen