Nyheter

Parrots nya helikopterdrönare har landat i svenska butikshyllor.
Annons
Annons
forfatter

Flygande drönare med inbyggda videokameror håller på att bli allt vanligare och priserna sjunker.

Vi berättade om Bebop redan i maj förra året, men nu har drönaren med 14 megapixlars Full-HD-kamera och fisheye-objektiv äntligen siktat in sig på svenska butiker.

Drönaren är stabil i tre axlar och filmar video i 180-graders vidvinkel. Den går att styra via vanligt wifi med en smartmobil eller surfplatta. Eller så finns det en wifi-extender (Parrot Skycontroller) som går att använda för att styra Bebop samtidigt som den utökar flygräckvidden.

Kameran strömmar bilder av flygningen direkt till skärmen. ”Piloten styr enkelt kamerans vinkel med tummen direkt i pilot-appen”, säger Parrot i sitt pressmeddelande.

Parrot-Bebop-Drone_Blue_2

För att kunna ta skarpa bilder har Bebop både mekanisk och elektronisk vibrationsdämpning, inklusive fyra stötdämpare och avancerad digital bildstabilisator som ser till att kameravinkeln blir stabil oavsett vinkel eller turbulens. Själva bildbehandlingen utförs av en Parrot P7 dualcore-huvudprocessor, plus särskilda grafik- och bildprocessorer.

Bebop-appen ger tillgång till en rad bildinställningar, till exempel format (16:9, 4:3, fisheye), vitbalans och färgmättnad. Bilder och filmer lagras på drönarens inbyggda 8 GB flash-minne och kan sedan överföras till pilotens surfplatta/PC.

Bebop väger ungefär 400 gram och går att använda både utomhus och inomhus. Den har 4 antenner som kommunicerar med frekvensbanden 2,4 och 5 GHz i MIMO-format (Multiple Inputs Multiple Outputs). Piloten kan själv välja önskad frekvens för att garantera en stabil förbindelse upp till 250 meter.

Parrot Skycontroller
Parrot-Skycontroller_Blue_Tablet
Med hjälp av den Android-baserade Parrot Skycontroller-enheten (extrautrustning) går det att styra drönaren utan surfplatta eller mobil. Då ökar räckvidden till 2 kilometer! Piloten styr drönarens kurs och kameravinkeln med två joystickar. Skycontroller är även kompatibel med flera olika FPV-glasögon (First Person View), som kopplas till fjärrkontrollen via HDMI och gör att piloten kan se vad drönarens kamera ser.

Priser
Parrot Bebop kostar ungefär 5 000 kronor. Den går också att köpa i paket tillsammans med Skycontroller och ett extra batteripaket för 8 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Netflix har säkrat Gal Gadots nästa film.
Så mycket ljud som möjligt från små kabinett.
På CES-mässan visade Razer upp en gaming-stol med utrullningsbar OLED-skärm! Har den massage också?
De mest exklusiva surroundprocessorerna från Lyngdorf och Steinway, MP-60 och P300, får äntligen videokort av senaste snitt. Med bland annat 8K.
Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Före detta anställda anklagar Huawei för diskriminering och för att blanda sig i deras privatliv.
Samsung har förnyat sina flaggskepp. Nu äntligen med rumskorrigering – och Airplay 2.
Kan det här vara nästa stora grej inom billjud?