Nytt Mac OS X i höst

Apple kallar den nya versionen av Mac-operativsystemet för OS X El Capitan, efter ett berg i Yosemite-nationalparken.

Apples årliga utvecklarkonferens har de senaste åren blivit en viktig arena för lansering av ny teknik, nya produkter och nya tjänster.

Först ut på årets WWDC, den 26:e i ordningen, är en ny version av operativsystem för Mac OS X. Den heter El Capitan, döpt efter ett berg i Yosemite – som för övrigt är namnet på nuvarande OS X-version.

ElCapitan mountain

Bland nyheterna finns fler fingerrörelser för att lagra, skicka eller ändra saker, samt Pinned: små nålar man kan sätta på webbsidor för att göra en mer lättillgänglig lista över webbsidor man besöker ofta.

Sökfunktionen Spotligt har fått en utökad sökfunktion med bland annat väderprognoser och sportresultat.

ELCapitan OSX

Om man öppnar en app i fullskärm försvinner andra appar och program i bakgrunden. I El Capitan kan man lägga fönster bredvid varandra – Split View – och ändra storleken på dem och snabbt hämta upp appar som ligger bakom fönstren som täcker hela skärmen.

Det ska också bli enklare att göra fler skrivbordsfönster och att navigera i dem.

Grafikprestanda i exempelvis spel, att öppna program och att starta processer, ska också vara bättre. Upp till 50 procent bättre rendering av grafik, 10 gånger snabbare i spel och dubbel så snabb app-växling och visning av de första e-postmeddelandena är andra förbättringar man ska lägga märke till i El Capitan.

Det nya operativsystemet är först klart för utvecklare, de första beta-testarna får tillgång till det i juli och den färdiga versionen släpps i höst.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Apple Watch SE

  Riktpris: 3200 kr Apple Watch SE

  Sony PlayStation 5

  Riktpris: 6000 kr PS5: Framtiden är här

  Remarkable 2

  Riktpris: 4500 kr Digital anteckningsbok

  Huawei Watch GT2 Pro

  Riktpris: 3200 kr En mer användbar smartklocka
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.