Nytt Mac OS X i höst

Apple kallar den nya versionen av Mac-operativsystemet för OS X El Capitan, efter ett berg i Yosemite-nationalparken.
forfatter

Apples årliga utvecklarkonferens har de senaste åren blivit en viktig arena för lansering av ny teknik, nya produkter och nya tjänster.

Först ut på årets WWDC, den 26:e i ordningen, är en ny version av operativsystem för Mac OS X. Den heter El Capitan, döpt efter ett berg i Yosemite – som för övrigt är namnet på nuvarande OS X-version.

ElCapitan mountain

Bland nyheterna finns fler fingerrörelser för att lagra, skicka eller ändra saker, samt Pinned: små nålar man kan sätta på webbsidor för att göra en mer lättillgänglig lista över webbsidor man besöker ofta.

Sökfunktionen Spotligt har fått en utökad sökfunktion med bland annat väderprognoser och sportresultat.

ELCapitan OSX

Om man öppnar en app i fullskärm försvinner andra appar och program i bakgrunden. I El Capitan kan man lägga fönster bredvid varandra – Split View – och ändra storleken på dem och snabbt hämta upp appar som ligger bakom fönstren som täcker hela skärmen.

Det ska också bli enklare att göra fler skrivbordsfönster och att navigera i dem.

Grafikprestanda i exempelvis spel, att öppna program och att starta processer, ska också vara bättre. Upp till 50 procent bättre rendering av grafik, 10 gånger snabbare i spel och dubbel så snabb app-växling och visning av de första e-postmeddelandena är andra förbättringar man ska lägga märke till i El Capitan.

Det nya operativsystemet är först klart för utvecklare, de första beta-testarna får tillgång till det i juli och den färdiga versionen släpps i höst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.