Nya super-grafikkort i sommar

Grafikkrig: AMD har en ny generation klar till sommarens Computex. Men får vi se Nvidia RTX 3080 också?
Annons
Annons
forfatter

Det ser ut att bli en het sommar. Åtminstone när det gäller grafikkort till 3D-spel. AMD har redan bekräftat att deras ”Big Navi” – som är kodordet för en ny 3D-grafikkortsarkitektur – kommer att lanseras 2020. Inget datum är satt för när AMD:s ”Nvidia-dödare” ska släppas, men sommarens Computex är det mest troliga eftersom mässan i Taipei är årets största evenemang för gaming-hårdvara. Computex går av stapeln 1-6 juni.

Läs också: Computex-mässan – i datorernas hemland

I videon nedan, som är saxad från teknikmediet Wccftech TV, bekräftar AMD:s VD Linda Hsu att Big Navi existerar – och att den kommer i år:


Nvidia är beredda att svara

Men AMD är inte de enda som jobbar med nya grafikkort. Obekräftade men trovärdiga rykten talar om att Nvidia kommer att svara med två nya grafikprocessorer som heter GA103 och G104. Även om de naturligtvis kommer att få beteckningarna GeForce RTX 3080 och GeForce RTX 3070 när de lanseras officiellt.

Annons

Nvidias kommande processorarkitektur har fått namnet Ampere. Processorerna ska tillverkas av Samsung och kommer att ha 7 nanometer-teknik. Den nuvarande generationen görs av taiwanesiska TSMC och bygger på 14 nanometer-teknik. Det låter kanske lite tekniskt, men tekniksprånget innebär att många fler transistorer kan pressas in på samma plats, på samma gång som strömförbrukningen minskas. Och båda dessa fördelar betyder samma sak som snabbare processorer.

En femtedel snabbare?

Hur mycket snabbare de nya grafikprocessorerna blir är svårt att säga, men det viskas om – även om det ännu så länge bara är ett rykte – att GeForce RTX 3080 kommer att ha 60 strömningsprocessorer och 3840 CUDA-kärnor. Det är ungefär på samma nivå som nuvarande GeForce RTX 2080 Ti. Så en försiktig gissning talar för en prestandaökning med cirka 20 procent jämfört med de normala RTX 2080-modellerna idag. Grafikminnet blir upp till 20 GB.

Om ryktet visar sig stämma – och det skulle vara märkligt om Nvidia inte hade en ny generation på gång i år – har AMD och Big Navi en utmaning. Den snabbaste grafikprocessorn från AMD, Radeon RX 5700 XT, ligger på ungefär samma nivå som GeForce RTX 2070. Så de måste hoppa upp två processorklasser i prestanda bara för att hålla jämna steg.

Tvååriga generationer

Utvecklingen av grafikkort sker i generationssprång på ganska exakt två år. Nvidia GeForce RTX-serien lanserades i september 2018, och även om vi löpande ser små förbättringar har alla gaming-datorer vi testat sedan de första GeForce RTX-maskinerna dök upp varit variationer på samma tema när det gäller grafikprestanda. Samma sak gällde för GeForce GTX10-serien de föregående två åren. Det innebär att vi kan förvänta oss att se gaming-datorer med betydligt snabbare grafik mot slutet av året – när de nya grafikchipen från AMD och Nvidia realiseras som fysiska grafikkort och gaming-datorer.

Det bådar gott för julen. Men om du köper en speldator mot slutet av sommaren så se till att den är på rea!

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Så dök den första PC:n med GeForce RTX 3080 upp. Och flyttar återigen gränserna för 3D-prestanda i spel.
Bakom ett tråkigt yttre jobbar en stark processor och ett utmärkt grafikkort – men de kommer inte riktigt loss.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Poly vill vara med på marknaden för professionellt ljud och video till de som jobbar hemifrån.
Den nya skärmen med 3:2-format har 3,3K-upplösning, 500 nits ljusstyrka och Pantone-certifiering.
Apple är världens mest värdefulla företag igen.
LG har tagit patent på en ny sorts OLED-TV som kan gömmas undan när du inte tittar på den.
Disney skakar själva fundamentet för biografernas exklusiva filmmonopol.
En ny, häftigare version av Samsungs superbreda gaming-monitor ska vara på väg.
Kom bara ihåg att välja versionen med stereoljud.
Samsung släpper många nya TV-modeller under mars/april.
0-100 km/h på mindre än 5 sek, fyrhjulsdrift och 420 km räckvidd.
Nu kan Lyngdorfs flaggskeppsförstärkare spela högupplösta MQA-ljudfiler från bland annat Tidal.
Billig entrébiljett till analog fotografering.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.