Search
Generic filters

Nya super-grafikkort i sommar

Grafikkrig: AMD har en ny generation klar till sommarens Computex. Men får vi se Nvidia RTX 3080 också?

Det ser ut att bli en het sommar. Åtminstone när det gäller grafikkort till 3D-spel. AMD har redan bekräftat att deras ”Big Navi” – som är kodordet för en ny 3D-grafikkortsarkitektur – kommer att lanseras 2020. Inget datum är satt för när AMD:s ”Nvidia-dödare” ska släppas, men sommarens Computex är det mest troliga eftersom mässan i Taipei är årets största evenemang för gaming-hårdvara. Computex går av stapeln 1-6 juni.

Läs också: Computex-mässan – i datorernas hemland

I videon nedan, som är saxad från teknikmediet Wccftech TV, bekräftar AMD:s VD Linda Hsu att Big Navi existerar – och att den kommer i år:


Nvidia är beredda att svara

Men AMD är inte de enda som jobbar med nya grafikkort. Obekräftade men trovärdiga rykten talar om att Nvidia kommer att svara med två nya grafikprocessorer som heter GA103 och G104. Även om de naturligtvis kommer att få beteckningarna GeForce RTX 3080 och GeForce RTX 3070 när de lanseras officiellt.

Nvidias kommande processorarkitektur har fått namnet Ampere. Processorerna ska tillverkas av Samsung och kommer att ha 7 nanometer-teknik. Den nuvarande generationen görs av taiwanesiska TSMC och bygger på 14 nanometer-teknik. Det låter kanske lite tekniskt, men tekniksprånget innebär att många fler transistorer kan pressas in på samma plats, på samma gång som strömförbrukningen minskas. Och båda dessa fördelar betyder samma sak som snabbare processorer.

En femtedel snabbare?

Hur mycket snabbare de nya grafikprocessorerna blir är svårt att säga, men det viskas om – även om det ännu så länge bara är ett rykte – att GeForce RTX 3080 kommer att ha 60 strömningsprocessorer och 3840 CUDA-kärnor. Det är ungefär på samma nivå som nuvarande GeForce RTX 2080 Ti. Så en försiktig gissning talar för en prestandaökning med cirka 20 procent jämfört med de normala RTX 2080-modellerna idag. Grafikminnet blir upp till 20 GB.

Om ryktet visar sig stämma – och det skulle vara märkligt om Nvidia inte hade en ny generation på gång i år – har AMD och Big Navi en utmaning. Den snabbaste grafikprocessorn från AMD, Radeon RX 5700 XT, ligger på ungefär samma nivå som GeForce RTX 2070. Så de måste hoppa upp två processorklasser i prestanda bara för att hålla jämna steg.

Tvååriga generationer

Utvecklingen av grafikkort sker i generationssprång på ganska exakt två år. Nvidia GeForce RTX-serien lanserades i september 2018, och även om vi löpande ser små förbättringar har alla gaming-datorer vi testat sedan de första GeForce RTX-maskinerna dök upp varit variationer på samma tema när det gäller grafikprestanda. Samma sak gällde för GeForce GTX10-serien de föregående två åren. Det innebär att vi kan förvänta oss att se gaming-datorer med betydligt snabbare grafik mot slutet av året – när de nya grafikchipen från AMD och Nvidia realiseras som fysiska grafikkort och gaming-datorer.

Det bådar gott för julen. Men om du köper en speldator mot slutet av sommaren så se till att den är på rea!

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Panasonic börjar rulla ut sin första Android-TV i november!
  Byggs bara i 50 exemplar – och de blir inte direkt billiga.
  Förutom Elite 85t släpper Jabra aktiv brusreducering till befintliga Elite 75t.
  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.