Nu kommer Apple Watch – och du kan ringa med den

Apples efterlängtade smartklocka kommer snart till butikerna och den kan ännu mer än vi trodde!
forfatter

Ända sedan Apple visade upp sin smarta klocka i september förra året har vi vetat hur den ser ut, att priserna börjar på 350 dollar och att den kommunicerar med iPhone. Vi har också fått reda på att man kan byta armband på den – och att det kommer svindyr utgåva i 18-karats guld.

Sedan första lanseringen har app-utvecklare varit fullt sysselsatta med att göra appar till klockan, samtidigt som Apple utökat funktionaliteten. Man kan till exempel svara om det ringer – den har inbyggd högtalare och mikrofon – ta sin egen puls, läsa meddelanden, kolla vädret och styra musiken.

Apple Watch stöder Apple Pay, en teknik som gör att man kan betala elektroniskt med klockan på handleden genom att bara svepa den över betalningsterminaler som också stöder Apple Pay.

Hur är det då med batteritiden? 18-timmar, säger Apple-chefen Tim Cook. Och klockan laddas enkelt med den magnetiska laddkontakten som suger sig fast på undersidan

AplWatch white

Det finns ett otal sätt att visa hur mycket klockan är och användaren kan naturligtvis själv välja hur visare och siffror ska visas på pekskärmen.

E-postmeddelanden dyker upp på skärmen och det går att läsa dem, ta bort dem eller markera dem direkt från pekskärmen.

Apple Watch stöder fler funktioner utan att man behöver ta fram mobilen. Till exempel kan den visa boardingkortet från Passbook-appen i mobilen, låsa upp hotellrummet eller ytterdörren hemma och den stöder Siri i länder där röststyrningen finns – och den är ju på gång i Sverige!

Skjermbilde 2015-03-09 kl. 18.56.06
Apple gav en Apple Watch till supermodellen Christy Turlington Burns, som tog med sig den på ett halvmaratonlopp. Och det är ett stort användningsområde för smartklockor som Apple Watch.

Tränings-appar är helt nödvändigt för att lyckas, men Apple satsar också hårt på hälso-appar och Apple Watch kommer att ha stöd för många av dem, bland annat eftersom den har inbyggd pulsmätare och kommunicerar med många av apparna i Apples Healthkit.

7f3d2539fd28721260c6b522bb0f1bbf66d4d0a1_xlarge

Apple Watch-appen till iPhone släpps till iOS 8.2 längre fram. Den heter påpassligt nog ”Apple Watch” …

Appen fungerar med iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 och iPhone 6 Plus. iOS 8.2 kommer att kunna laddas ner senare i dag.

Smartklockorna finns utställda i Apple-butikerna från och med 10 april och då kan man beställa för leverans i Norden lite senare än 24 april, som är säljstart på stora marknader som USA, England, Frankrike, Kina, Tyskland, Kanada, Australien, Japan och Hong Kong.

Förutom Apple egna butiker går smartklockan att köpa från och med 24 april i utvalda shop-in-shop-avdelningar och i exklusiva butiker i stora städer över hela världen, inklusive Colette i Paris, Dover Street Market i London och Tokyo, Maxfield i Los Angeles och The Corner i Berlin.

f1425925670

Priserna i USA börjar på 350 dollar för utförandet i silver eller grått. Stålgrått, där stålet sägs vara 80 procent hårdare än vanligt stål, kostar mellan 550 och 1050 dollar. Och så finns ju den så kallade Apple Watch Edition, i 18-karats guld, som bara ska säljas i ett begränsat antal för 10 000 dollar!

Exakt när Apple Watch släpps i Sverige och hur mycket den ska kosta här vet vi ännu inte

AplWatch-trio

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.