Nu finns Google Wifi i Sverige

Lovar säkrare, snabbare och enklare Wifi med bättre täckning i ditt hem.
Annons
Annons
forfatter

För ett år sedan visade Google att kommer satsa på det smarta hemmet. Delvis med sin smarta högtalare Google Home. Men ett smart hem behöver vara bra uppkopplat, så man presenterade även Google Wifi, ett enkelt sätt att få bra täckning i hela hemmet. Och nu har det kommit till Sverige.

Google Wifi är ett så kallad mesh-nätverk. Du ansluter en router till din inkommande internetanslutning, sedan kopplar du in de två åtkomstpunkterna för att utöka täckningen i de delar av hemmet där mottagningen varit dålig. De kopplar sedan ihop sig med en dedikerad uppkoppling. För dina enheter ser det ut som ett enda nätverk och allt hoppande mellan åtkomstpunkterna och val av kanaler med bäst fart sköter Google Wifi automatiskt åt dig.

Google Wifi unboxing
Tre burkar som ska lösa dina uppkopplingsproblem (Foto: Ljud & Bild)

Vi har tagit en titt på tre-packet med Wifi-åtkomstpunkter.

Google Wifi hardware
Avskalad utsida med gömda anslutningar under (Foto: Ljud & Bild)

Enheterna har en snygg utsida så man inte behöver skämmas för att ha dem stående framme. En ring runt dem lyser för att visa status. På undersidan sitter anslutningarna för inkommande nätverk, samt en utgång. Därmed kan du ansluta en nätverksswitch om du vill koppla in många enheter med nätverkssladd.

Google Wifi QR code
Enkel ihopkoppling med skanning av QR-kod (Foto: Ljud & Bild)

Efter att ha kopplat in den första enheten kör man igång Wifi-appen. Man parar den enkelt med enheten genom att skanna QR-koden på undersidan.

Annons

Google Wifi access point added

Sedan guidas man genom stegen för att koppla in eventuella extra åtkomstpunkter. Det är så enkelt att man inte behöver några förkunskaper överhuvudtaget.

Google Wifi checked

När allt är inkopplat kollas signalstyrkan och man kan lägga till extrafunktioner som gästnätverk. Det finns också praktiska funktioner som att barnens enheter automatiskt tappar uppkopplingen efter läggdags. Man kan också ge gäster tillgång till utvalda smarta hem-enheter om man vill.

Google Wifi control panel

Annons

För den mer tekniskt intresserade finns det vissa avancerade inställningar. Som att ställa DNS, uPnP, IP-reservationer och Port forwarding. Men det är finns inte lika många inställningsmöjligheter som i en vanlig router, exempelvis för dynamisk DNS. Det är möjligt att Google lägger till sådana möjligheter framöver, men man får komma ihåg att produktens målgrupp vill ha allting så enkelt som möjligt. Och det lyckas man med.

Google Wifi status

Från statussidan i appen kan man lätt se om det är några problem, vilka enheter som är inkopplade och testa hastigheten.

Så hur snabbt blir det?

Speedtest before

Så blev det någon skillnad i hastighet? Jag bor i en lägenhet med 250/100 Mbit/s via fiber och har använt en relativt avancerad router med 802.11ac och “beam-forming”. Det låter som att jag gjort vad jag kunnat för att motverka betongväggar och många grannar som slagits om frekvenserna. Så att jag bara fick ut 17-19 Mbps för nedladdning och 14-16 Mbps var något jag trodde jag fick leva med.

Annons

speedtest after

Inte sant. Efter att ha placerat Google Wifi-routern i mitten av lägenheten, och accesspunkterna i rummen längst bort, ökade hastigheten betydligt. Jag fick 5-6 gånger högre hastighet, oavsett i vilket rum jag mätte.

En åtkomstpunkt, vilket sägs räcka till en en bostad på 140 kvm kostar 1 490 kr.
Ett trepack, som ska räcka till 420 kvm, kostar 3 690 kr.

Inte direkt billigt, men alternativet är att börja dra ledningar och själv konfigurera accesspunkter. Och de flesta har inte kunskapen att hitta rätt inställningar och kanaler för att få bästa hastighet. Google Wifi analyserar hela tiden ditt nät och gör jobbet åt dig. Då kan det mycket väl vara värt pengarna att slippa besväret.

Förutom på Google Store kan den köpas på Elgiganten, Power, Media Markt, Dustin, Clas Ohlson, Kjell & Company och Komplett.

Annons

Läs mer på Google Store.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Annons
Annons

Läs också

Det trådlösa headsetet med ANC är gjort för Xbox, men kan användas med andra plattformar också – och med musik.
BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
Beoplay HX tar upp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose och andra.
Sound Blaster JAM V2 – billiga trådlösa hörlurar som funkar bra på hemmakontoret.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.