Search
Generic filters

Nu finns Google Wifi i Sverige

Lovar säkrare, snabbare och enklare Wifi med bättre täckning i ditt hem.

För ett år sedan visade Google att kommer satsa på det smarta hemmet. Delvis med sin smarta högtalare Google Home. Men ett smart hem behöver vara bra uppkopplat, så man presenterade även Google Wifi, ett enkelt sätt att få bra täckning i hela hemmet. Och nu har det kommit till Sverige.

Google Wifi är ett så kallad mesh-nätverk. Du ansluter en router till din inkommande internetanslutning, sedan kopplar du in de två åtkomstpunkterna för att utöka täckningen i de delar av hemmet där mottagningen varit dålig. De kopplar sedan ihop sig med en dedikerad uppkoppling. För dina enheter ser det ut som ett enda nätverk och allt hoppande mellan åtkomstpunkterna och val av kanaler med bäst fart sköter Google Wifi automatiskt åt dig.

Google Wifi unboxing
Tre burkar som ska lösa dina uppkopplingsproblem (Foto: Ljud & Bild)

Vi har tagit en titt på tre-packet med Wifi-åtkomstpunkter.

Google Wifi hardware
Avskalad utsida med gömda anslutningar under (Foto: Ljud & Bild)

Enheterna har en snygg utsida så man inte behöver skämmas för att ha dem stående framme. En ring runt dem lyser för att visa status. På undersidan sitter anslutningarna för inkommande nätverk, samt en utgång. Därmed kan du ansluta en nätverksswitch om du vill koppla in många enheter med nätverkssladd.

Google Wifi QR code
Enkel ihopkoppling med skanning av QR-kod (Foto: Ljud & Bild)

Efter att ha kopplat in den första enheten kör man igång Wifi-appen. Man parar den enkelt med enheten genom att skanna QR-koden på undersidan.

Google Wifi access point added

Sedan guidas man genom stegen för att koppla in eventuella extra åtkomstpunkter. Det är så enkelt att man inte behöver några förkunskaper överhuvudtaget.

Google Wifi checked

När allt är inkopplat kollas signalstyrkan och man kan lägga till extrafunktioner som gästnätverk. Det finns också praktiska funktioner som att barnens enheter automatiskt tappar uppkopplingen efter läggdags. Man kan också ge gäster tillgång till utvalda smarta hem-enheter om man vill.

Google Wifi control panel

För den mer tekniskt intresserade finns det vissa avancerade inställningar. Som att ställa DNS, uPnP, IP-reservationer och Port forwarding. Men det är finns inte lika många inställningsmöjligheter som i en vanlig router, exempelvis för dynamisk DNS. Det är möjligt att Google lägger till sådana möjligheter framöver, men man får komma ihåg att produktens målgrupp vill ha allting så enkelt som möjligt. Och det lyckas man med.

Google Wifi status

Från statussidan i appen kan man lätt se om det är några problem, vilka enheter som är inkopplade och testa hastigheten.

Så hur snabbt blir det?

Speedtest before

Så blev det någon skillnad i hastighet? Jag bor i en lägenhet med 250/100 Mbit/s via fiber och har använt en relativt avancerad router med 802.11ac och ”beam-forming”. Det låter som att jag gjort vad jag kunnat för att motverka betongväggar och många grannar som slagits om frekvenserna. Så att jag bara fick ut 17-19 Mbps för nedladdning och 14-16 Mbps var något jag trodde jag fick leva med.

speedtest after

Inte sant. Efter att ha placerat Google Wifi-routern i mitten av lägenheten, och accesspunkterna i rummen längst bort, ökade hastigheten betydligt. Jag fick 5-6 gånger högre hastighet, oavsett i vilket rum jag mätte.

En åtkomstpunkt, vilket sägs räcka till en en bostad på 140 kvm kostar 1 490 kr.
Ett trepack, som ska räcka till 420 kvm, kostar 3 690 kr.

Inte direkt billigt, men alternativet är att börja dra ledningar och själv konfigurera accesspunkter. Och de flesta har inte kunskapen att hitta rätt inställningar och kanaler för att få bästa hastighet. Google Wifi analyserar hela tiden ditt nät och gör jobbet åt dig. Då kan det mycket väl vara värt pengarna att slippa besväret.

Förutom på Google Store kan den köpas på Elgiganten, Power, Media Markt, Dustin, Clas Ohlson, Kjell & Company och Komplett.

Läs mer på Google Store.

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.