Nyheter

ASUS visar upp ett överflöd av nya produkter på Computex-mässan i Taipei.
forfatter

Det kommer naturligtvis inte som någon större överraskning att ett företag från Taiwan överskuggar allt och alla på en teknikmässa som äger rum i … Taiwan. Men man får ändå ta av sig hatten för ASUS, som på årets Computex-mässa har lanserat så många produkter att man skulle kunna tro att de aldrig får chansen att lansera nya produkter igen!

ASUS själva kallar lanseringen för en ”Zenvolution” – en ordlek med märkets namn på de flesta av sina produkter – och bland alla nya prylar finns ett par som är så intressanta att vi håller tummarna för att de även ska dyka upp i svenska butiker längre fram i år.

Framför allt lilla Zenbo Robot! Som enligt ASUS kan lite av varje.

I grund och botten är roboten en personlig assistent på hjul. Den kan förflytta sig runt i hemmet, förstår röstkommandon och kan komma med påminnelser samtidigt som den håller koll på hemmet med sin inbyggda kamera. Den kan spela musik och läsa högt för barnen och den gör hemmet smartare genom att den styr allt från TV:n till belysning och temperatur.

ASUS Zenbo. Foto: ASUS
ASUS Zenbo. Foto: ASUS

ASUS har ställt ett SDK (Software Developer Kit) till förfogande för utvecklare och hoppas att Zenbo-systemet ska växa med tredjeparts-appar som ger den lilla roboten fler funktioner.

Läs mer om ASUS Zenbo här. 

Något pris känner vi inte till, vi vet inte ens om – och i så fall när – Zenbo kommer till Sverige. Men som sagt: vi hållet tummarna! Här är en 11-minuters film som demonstrerar robotens alla funktioner.

Aningen mer konventionell var lanseringen av de tre nya mobiltelefonerna ZenFone 3, ZenFone 3 Deluxe och ZenFone 3 Ultra. Alla tre med stora skärmar och imponerande specifikationer.

ZenFone 3 har 5,5-tums Full HD Super IPS+-skärm, 16 Mp-kamera och Qualcomms nya Snapdragon 625 octacore-processor. Dessutom har den 4 GB RAM och fingeravtrycksläsare.

(Foto: Producent)
ZenFone 3. Foto: ASUS

ZenFone 3 Ultra har en skärm på hela 6,8 tum (Full HD-upplösning), 23 Mp-kamera och Qualcomms Snapdragon 652 quadcore-processor. Precis som ZenFone 3 har den 4 GB RAM och fingeravtrycksläsare, plus ett stort batteri på hela 4600 mAh som ska garantera lång batteritid.

ZenFone 3 Ultra med 6,8" skærm! Foto: ASUS
ZenFone 3 Ultra har 6,8-tums skärm! Foto: ASUS

Toppmodellen heter ZenFone 3 Deluxe och är utrustad med 5,7-tms Super-AMOLED-skärm (Full HD), Qualcomm Snapdragon 820 quadcore-processor och en kamera med 23 Mp. Den har fingeravtrycksläsare och laddas via USB-C samt stöder Quick Charge 3.0-teknik.

ZenFone 3 Deluxe med 5,7" S-AMOLED skærm. Foto: ASUS
ZenFone 3 Deluxe med 5,7-tums S-AMOLED-skärm. Foto: ASUS

Med Zenbook 3 siktar ASUS in sig på Apple och deras 12-tums MacBook. Nya Zenbook är bara 11,9 mm tunn och väger 910 gram. Den är gjord av en speciell, lätt aluminiumlegering och finns i färgerna Royal Blue, Rose Gold och Quartz Grey.

Med ZenBook 3 går ASUS lige i flæsket på Apple. Foto: ASUS
ZenBook 3 utmanar Apples MacBook. Foto: ASUS

Datorn kan konfigureras med en Intel Core i7-processor, 16 GB RAM samt 1 TB SSD-disk och har USB-C och 12,5-tums skärm. Batteritiden anges till 9 timmar.

Transformer 3 ProTransformer 3 och Transformer Mini är tre nya 2-i-1-datorer som fungerar både som surfplattor och bärbara PC-datorer.

Den nye ASUS Pen virker med alle de nye Transformer-modeller. Foto: ASUS
Nya ASUS Pen fungerar med alla de nya Transformer-modellerna. Foto: ASUS

Tranformer 3 Pro är bara 8,35 mm tunn och har 12,6-tums skärm med 2880 x 1920-upplösning. På insidan sitter en Intel Core i7-processor och upp till 1 TB SSD samt 16 GB RAM. Datorn kan användas med nya ASUS Pen, som också presenterats på Computex.

Transformer 3 Pro. Foto: ASUS
Transformer 3 Pro. Foto: ASUS

Transformer 3 är med vikten 695 gram och tjockleken 6,9 mm både tunnare och lättare än Pro-modellen, men har samma 12,6-tums skärm och 2880 x 1900-upplösning. Den kan konfigureras med upp till 512 GB SSD och 8 GB RAM. Och fungerar med ASUS Pen.

Transformer 3. Foto: ASUS
Transformer 3. Foto: ASUS

Trots namnet är Transformer Mini en smula tjockare och tyngre (8,2 mm respektive 790 gram) än Transformer 3, men har en mindre skärm på 10,1 tum. Den har fingeravtrycksläsare och en batteritid på 11 timmar.

Transformer Mini. Foto: ASUS
Transformer Mini. Foto: ASUS

ASUS visade upp godis för gamers på Computex också – i form av nya produkter i deras Republic of Gamers-serie.

En läckerbit var bärbara ROG GX800 med vattenkylning, NVIDIA SLI GPU och Intel K-processorer.

Nämnas bör också ROG G31 Edition 10, som ASUS själva kallar för väldens mest kraftfulla kompakta gaming-desktopdator.

ROG G31 Edition 10. Foto: ASUS
ROG G31 Edition 10. Foto: ASUS

Speldatorn är bland annat bestyckad med NVIDIA GeForce GTX 1080 GPU med 2-way SLI och en särskild DAC som ska ge fylligt ljud i hörlurarna.

Gemensamt för samtliga nya ASUS-produkter är att vi varken känner till vad de kostar eller när de släpps på marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.