Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

LG förklarar krig mot Samsung

LG G3, det nya flaggskeppet från den sydkoreanska elektroniktillverkaren, är här. Och den tar sikte på toppmodellen från den andra sydkoreanska mobiljätten, Samsungs Galaxy S5.

Av / 2014-05-27 - 22:56
LG förklarar krig mot Samsung

LG är den eviga tvåan. LG är från Sydkorea precis som Samsung, men på smartmobilmarknaden lever de i skuggan av världens största mobillverkare. Så har det varit i åratal, och lanseringen av G3 kommer knappast att innebär att LG går förbi Samsung när det gäller marknadsandelar och omsättning.

När det gäller design och kvalitetskänsla är LG G3 däremot mer än bara en blek kopia av Samsungs finaste mobil, Galaxy S5. G3 har en stilren design och är gjord av kostsamma material, bland annat glas och metallbehandlad polykarbonat (med reptåliga egenskaper som påminner om de vi har sett i LG G Flex), som helt enkelt kör över Samsung så mycket när det gäller byggkvalitet att cheferna på Samsung förmodligen oroar sig för vad det är för annalkande oväder som syns på horisonten. Är det en HTC One M8? Är det en iPhone 5S? Nej, det är en LG G3!

lg-g3-color-range

Den lyxiga känslan börjar med skärmen, som är 5,5 tum stor och har en vansinnigt hög upplösning på hela 2560 x 1440 pixlar, vilket motsvarar en pixeltäthet på 538. Det innebär att LG G3-skärmen är den bästa på hela marknaden nu – åtminstone när det gäller skärpa och upplösning. Även om den rejäla skärmen drar mycket ström så har LG optimerat skärmtekniken, bland annat uppdateringshastigheten, så mycket att batteriet på 3000 mAh ändå räcker en hel dag.

lg-g3-3

Även kameran med 13 Mp ska ha en speciell användarkänsla på LG G3 och har utrustats med laserstyrd autofokus, vilket ska göra att det går blixtsnabbt att fokusera och att ta sin bild, berättar LG. Bildens skärpa får också hjälp av kamerans inbyggda OIS (optiska bildstabilisering). Den ser vi fram emot att få provköra!

Vi ser också fram emot att filma med LG:s nya flaggskepp, som tack vare bättre mikrofoner och ljudförbättrande programvara ska vara bättre på att exempelvis spela in ljudet från konserter än andra smartmobiler.

Android-gränssnittet har fått en genomgång och blivit mer stilrent, medan själva telefonen har en välvd design, mycket lik ovan nämnda HTC One M8, som gör det bekvämt att hålla i telefonen. Bortsett från skärmen är telefonen gjord av borstad metall, medan användningen är så enkel som möjlig med hjälp av LG:s multifunktionsknapp på baksidan som både sätter på och stänger av mobilen och höjer och sänker ljudet.

lg-g3-5-e1401213389640

Precis som LG G2 Mini, som lanserades i samband med Mobile World Congress i Barcelona, har LG G3 en Knock Code-funktion som gör att användaren kan låsa upp telefonen genom att knacka i ett mönster på skärmen. LG har även ändrat i mobilens mjukvarutangentbord för att förenkla för användaren att göra det som vi faktisk gör mest på våra mobiler – nämligen skriver!

Content Lock-funktionen innebär att man kan kryptera innehållet i telefonen, medan Kill Switch kan göra mobilen helt oanvändbar på avstånd om den blir stulen.

Massor av tillbehör
LG G3 stöder trådlös uppladdning och en särskild sådan laddare går att köpa som tillbehör. Detsamma gäller det så kallade Circle Case-fodralet som skyddar mobilen men ändå visar ett runt utsnitt av skärmen med de viktigaste notifieringarna om samtal, SMS och väder.

Specifikationer
Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat
Processor: 2,5 GHz Snapdragon 801 quad-core
Skärm: 5,5-tums Quad HD IPS, 2560 x 1440 (538 ppi)
Internminne: 3 GB
Minne: 16 eller 32GB + microSD-kort (max 128 GB)
Kamera: 13 Mp med OIS+ och laser-autofokus + 2,1 Mp
Trådlöst: 4G/LTE, 801.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, GPS
Mått: 146,3 x 74,6 x 8,9 mm
Vikt: 149 g
Batteri: 3000 mAh

Pris och tillgänglighet
LG G3 släpps i Sverige i slutet av juni. Några priser känner vi inte till ännu. Här är ett galleri med bilder som vi tog av G3 vid lanseringen i London.

 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen