Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

HP:s nya bärbara är världens tunnaste

Men den ser verkligen TUNG ut!

Av / 2016-04-07 - 19:50
HP:s nya bärbara är världens tunnaste

Med en tjocklek på bara 10,4 mm – lika mycket som ett AAA-batteri av samma sort som sitter i fjärrkontroller) – är HP Spectre 13 den tunnaste bärbara datorn som världen någonsin har skådat. Ändå skulle vi vilja påstå att det ser riktigt tung ut!

Den papperstunna datorn är en direkt konkurrent till Apples 12-tums MacBook och Dells XPS 12, som vi båda har testat. Gemensamt för de tre är en vikt på ungefär 1 kilo. Macen är lite mindre på diagonalen men HP tar alltså ledningen när det gäller tjockleken – eller bristen på densamma. Och det är ett ganska så rejält försprång på 3 respektive 5 millimeter.

Bärbara datorer har blivit designs- och livsstilsprylar. Foto: HP
Bärbara datorer har blivit designs- och livsstilsprylar. Foto: HP

Datorn som modepryl
Det är också värt att notera att design-PC:n (som är baserad på HP Spectre X360 som vi testar i aprilnumret) inte presenterades på en teknikmässa som CES eller CeBit, utan på en mässa för lyxdesign: York Times International Luxury Conference. Där visades HP Spectre 13 upp tillsammans med nyheten om att HP samarbetar med de berömda designerna Tord Boontje och Jess Hannah.

”I dag betraktar kunderna teknik som en del av deras livsstil – och därför är det viktigt att teknikprodukter passar deras personliga stil. Tendensen är att kunderna föredrar ultratunna bärbara datorer som inte kompromissar med prestanda”, sade Louis Perron, chef för HP:s avdelning för konsumentprodukter.

Den metalliskt askgrå datorn har bland annat 13,3-tums skärm med Gorilla Glass (men ingen pekskärm) och ljudet kommer från Bang & Olufsen. Gångjärn och sidor är kopparfärgade, vilket knappast påverkar prestanda men däremot gör en hel del för ”vill-ha”-känslan.

Kabinettet är urfräst ur ett stycke aluminium, men botten är av kolfiber för att hålla nere vikten till 1,1 kilo. Trots den ringa storleken har HP fått plats för en Intel Core i5- eller i7-processor.

För att spara plats är batteriet uppdelat i två tunna delar, men påstås ändå räcka i en hel arbetsdag – upp till 9,5 timmar.

Det finns tre USB-C-portar – varav två stöder Thunderbolt – och alltså en möjlighet att till exempel skaffa turbografik genom att koppla in ett externt grafikkort.

Pris och tillgänglighet
HP Spectre 13 kommer i juni och kostar från 15 000 kronor.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen