Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Hörapparat ger mer naturlig hörsel

Kan lomhörda hifi-entusiaster äntligen få bra ljud genom hörapparaten? Oticon Opn S kan vara svaret.

Av / 2020-03-10 - 16:15
Hörapparat ger mer naturlig hörsel

Med Opn S tror svenska Oticon att de äntligen har löst hörselskadades problem att kunna urskilja olika ljud och fokusera på det ljud de vill i sociala sammanhang. Personer med normal hörsel filtrerar enkelt bort oönskat bakgrundsbrus, till exempel i ett fullsatt kafé, och kan på så sätt fokusera på vad samtalspartnern säger. Detta beror på att örat är ett mycket känsligt instrument som bland annat utnyttjar sin inre och yttre form och skickar in både direkt och tidsförskjutet ljud, vilket gör att hjärnan kan skapa en psykoakustisk profil av alla ljud.

Det här går inte att göra på samma sätt med en hörapparat, som inte kan skilja på reflekterade och direkta ljud, utan skickar in alla ljud till trumhinnan som om de kom direkt från ljudkällan. Detta gör att hjärnan inte har tillräckligt med information för att skaffa sig en överblick över ljuden och akustiken runt omkring.

Då klarar inte hjärnan av att registrera de viktigaste ljuden och tolka enbart dem.

Vanliga hörapparater förstärker vissa ljud och försöker dämpa eller eliminera andra ljud från omgivningen. Den här metoden kan störa hjärnan och det blir svårt att kommunicera eftersom lyssnaren alltid bara upplever en vägg av ljud, utan sammanhang.

Oticon Opn S
Med Oticon Opn S kan användarna bättre tolka ljuden än med andra hörapparater. Foto: Oticon

Oticon låter hjärnan tolka ljuden

Nu har däremot Oticon forskningsresultat som visar att deras Opn S-hörapparat hjälper användaren att bryta sig ”fri från begränsningar och åter delta i konversationer i svåra lyssningsmiljöer.”

I pressmaterialet kan man läsa att Opn S stöder hjärnans naturliga arbete för att skapa en mer naturlig ljudupplevelse och ger en mycket bättre förutsättning att hänga med i samtal.

Enligt Oticon har en ny EEG-testmetod, som objektivt mäter hur hjärnan organiserar ljud, visat att Opn S hjälper hjärnan att få till tydligare signaler och på så sätt återupprättar hjärnans förmåga att förstå och organisera individuella ljud.

Selektiv uppmärksamhet

Med Oticon Opn S kan användarna få så kallad selektiv uppmärksamhet på ett helt annorlunda sätt än med andra hörapparater.

Förutom att det blir lättare att hänga med i samtal så finns det all anledning att misstänka att om allt detta stämmer så bör Oticon Opn S också passa hifi-intresserade personer som har börjat höra sämre.

I pressmeddelandet reserverar sig Oticon att fördelarna med Opn S gäller personer som har en mild till måttlig, samt icke-komplex, hörselnedsättning

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Ljud & Bild
Rulla till toppen