Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Hörapparat ger mer naturlig hörsel

Kan lomhörda hifi-entusiaster äntligen få bra ljud genom hörapparaten? Oticon Opn S kan vara svaret.

Med Opn S tror svenska Oticon att de äntligen har löst hörselskadades problem att kunna urskilja olika ljud och fokusera på det ljud de vill i sociala sammanhang. Personer med normal hörsel filtrerar enkelt bort oönskat bakgrundsbrus, till exempel i ett fullsatt kafé, och kan på så sätt fokusera på vad samtalspartnern säger. Detta beror på att örat är ett mycket känsligt instrument som bland annat utnyttjar sin inre och yttre form och skickar in både direkt och tidsförskjutet ljud, vilket gör att hjärnan kan skapa en psykoakustisk profil av alla ljud.

Det här går inte att göra på samma sätt med en hörapparat, som inte kan skilja på reflekterade och direkta ljud, utan skickar in alla ljud till trumhinnan som om de kom direkt från ljudkällan. Detta gör att hjärnan inte har tillräckligt med information för att skaffa sig en överblick över ljuden och akustiken runt omkring.

Då klarar inte hjärnan av att registrera de viktigaste ljuden och tolka enbart dem.

Vanliga hörapparater förstärker vissa ljud och försöker dämpa eller eliminera andra ljud från omgivningen. Den här metoden kan störa hjärnan och det blir svårt att kommunicera eftersom lyssnaren alltid bara upplever en vägg av ljud, utan sammanhang.

Oticon Opn S

Med Oticon Opn S kan användarna bättre tolka ljuden än med andra hörapparater. Foto: Oticon

Annons

Oticon låter hjärnan tolka ljuden

Nu har däremot Oticon forskningsresultat som visar att deras Opn S-hörapparat hjälper användaren att bryta sig ”fri från begränsningar och åter delta i konversationer i svåra lyssningsmiljöer.”

I pressmaterialet kan man läsa att Opn S stöder hjärnans naturliga arbete för att skapa en mer naturlig ljudupplevelse och ger en mycket bättre förutsättning att hänga med i samtal.

Enligt Oticon har en ny EEG-testmetod, som objektivt mäter hur hjärnan organiserar ljud, visat att Opn S hjälper hjärnan att få till tydligare signaler och på så sätt återupprättar hjärnans förmåga att förstå och organisera individuella ljud.

Selektiv uppmärksamhet

Med Oticon Opn S kan användarna få så kallad selektiv uppmärksamhet på ett helt annorlunda sätt än med andra hörapparater.

Förutom att det blir lättare att hänga med i samtal så finns det all anledning att misstänka att om allt detta stämmer så bör Oticon Opn S också passa hifi-intresserade personer som har börjat höra sämre.

Annons

I pressmeddelandet reserverar sig Oticon att fördelarna med Opn S gäller personer som har en mild till måttlig, samt icke-komplex, hörselnedsättning

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.