SUPERERBJUDANDE PÅ LJUD & BILD. 30% DENNA VECKA! SE ERBJUDANDET HÄR!

Hörapparat ger mer naturlig hörsel

Kan lomhörda hifi-entusiaster äntligen få bra ljud genom hörapparaten? Oticon Opn S kan vara svaret.

Med Opn S tror svenska Oticon att de äntligen har löst hörselskadades problem att kunna urskilja olika ljud och fokusera på det ljud de vill i sociala sammanhang. Personer med normal hörsel filtrerar enkelt bort oönskat bakgrundsbrus, till exempel i ett fullsatt kafé, och kan på så sätt fokusera på vad samtalspartnern säger. Detta beror på att örat är ett mycket känsligt instrument som bland annat utnyttjar sin inre och yttre form och skickar in både direkt och tidsförskjutet ljud, vilket gör att hjärnan kan skapa en psykoakustisk profil av alla ljud.

Det här går inte att göra på samma sätt med en hörapparat, som inte kan skilja på reflekterade och direkta ljud, utan skickar in alla ljud till trumhinnan som om de kom direkt från ljudkällan. Detta gör att hjärnan inte har tillräckligt med information för att skaffa sig en överblick över ljuden och akustiken runt omkring.

Då klarar inte hjärnan av att registrera de viktigaste ljuden och tolka enbart dem.

Vanliga hörapparater förstärker vissa ljud och försöker dämpa eller eliminera andra ljud från omgivningen. Den här metoden kan störa hjärnan och det blir svårt att kommunicera eftersom lyssnaren alltid bara upplever en vägg av ljud, utan sammanhang.

Oticon Opn S
Med Oticon Opn S kan användarna bättre tolka ljuden än med andra hörapparater. Foto: Oticon

Oticon låter hjärnan tolka ljuden

Nu har däremot Oticon forskningsresultat som visar att deras Opn S-hörapparat hjälper användaren att bryta sig ”fri från begränsningar och åter delta i konversationer i svåra lyssningsmiljöer.”

I pressmaterialet kan man läsa att Opn S stöder hjärnans naturliga arbete för att skapa en mer naturlig ljudupplevelse och ger en mycket bättre förutsättning att hänga med i samtal.

Enligt Oticon har en ny EEG-testmetod, som objektivt mäter hur hjärnan organiserar ljud, visat att Opn S hjälper hjärnan att få till tydligare signaler och på så sätt återupprättar hjärnans förmåga att förstå och organisera individuella ljud.

Selektiv uppmärksamhet

Med Oticon Opn S kan användarna få så kallad selektiv uppmärksamhet på ett helt annorlunda sätt än med andra hörapparater.

Förutom att det blir lättare att hänga med i samtal så finns det all anledning att misstänka att om allt detta stämmer så bör Oticon Opn S också passa hifi-intresserade personer som har börjat höra sämre.

I pressmeddelandet reserverar sig Oticon att fördelarna med Opn S gäller personer som har en mild till måttlig, samt icke-komplex, hörselnedsättning

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.
  Light Speaker från svenska Transparent är inte som andra trådlösa högtalare.
  Enligt flera källor har Samsung inga planer på en Galaxy Note 21. Note-serien ska ersättas av Galaxy Z Fold 3.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Remarkable 2

  Riktpris: 4500 kr Digital anteckningsbok

  Huawei Watch GT2 Pro

  Riktpris: 3200 kr En mer användbar smartklocka

  Xbox Series X

  Riktpris: 5700 kr Spelkonsol med PC-prestanda

  Apple Watch 6

  Riktpris: 4500 kr Apple Watch 6
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.