Nyheter

Google Lens ska ge trådlös tillgång till den konstgjorda verkligheten – utan tungt headset!
Annons
Annons
forfatter

Detta var vårt aprilskämt i år
2016 tycks bli året när virtual reality slår igenom på allvar och man kan äntligen köpa fullt fungerande VR-utrustning i affärerna. Och just som Facebook-ägda Oculus Rift äntligen blivit färdiga med sitt efterlängtade VR-headset så ökar Google trycket. På en exklusiv pressvisning i Kalifornien har Google just presenterat sin överraskande version av virtual reality: Google Lens.

Som namnet antyder handlar det om kontaktlinser med inbyggd VR-display. Allt finns integrerat i själva linsen, och även om det ännu så länge bara handlar om en prototyp så verkar tekniken så lovande att Googles utspel är ett slag i ansiktet på Oculus Rift.

”Do you feel Luckey?”
We are not the first to demonstrate a virtual reality headset, but at Google we want to make sure we have a product that works. That we have now, and Google Lens is the first VR product that can be worn all day. On days like this, some CEO may want to ask himself: Do you feel Luckey, Palmer?” sade den uppenbart muntre Google-chefen Larry Page med tydlig hänvisning till Oculus Rifts grundare.

Namnet Google Lens har dykt upp tidigare, men enligt Google har det då handlat om ett medicinskt projekt för att upptäcka exempelvis symptom på diabetes direkt i ögat. Men det är alltså mycket som tyder på att sökmotorjätten har haft mer kommersiella intressen med sitt Lens-projekt.

Det vi fick se tidigt i morse, svensk tid, var dels ett ultra-lättvikts VR-headset och dels ett par kontaktlinser med trådlös wifi-anslutning till dator eller smartmobil. Och ett löfte om att Google senast om ett år ska lansera sina fullt fungerande VR-glasögon i kontaktlinsform. ”So consider your purchases until then”, sade Larry Page.

Annons

Om tekniken berättade Google att den inbyggda displayen får full 4K-upplösning och att uppdateringen synkroniseras efter hjärtrytmen så att man undviker flimmer. För att bilden ska följa synfältet när man vrider på huvudet eller flyttar blicken finns en inbyggd accelerometer som bygger på nanorör, alltså mikroskopiska stavar av kolfiber.

Anslutningen sker via wifi på samma sätt som alla andra prylar. En genial detalj är däremot att linserna är självförsörjande med ström. Den minimala strömförbrukningen åstadkoms med hjälp av ett inbyggt batteri som använder den naturliga sältan i tårvätskan som elektrolyt.

Systemet har för övrigt skandinavisk anknytning eftersom den utvecklad av professor Olaf Pirol från Flåklypa tekniska universitet i Norge.

Googles VR-linser stöder även HoloLens. Foto: Microsoft.
Googles VR-linser stöder även HoloLens. Foto: Microsoft.

En unik detalj med Google Lens är att linserna kan användas med både VR och AR (Augmented Reality). Med andra ord stöds Microsofts HoloLens. Med hjälp av LVD-teknik kan linsen göras genomskinlig eller ogenomskinlig så att man kan välja om man vill se både den verkliga och den artificiella världen samtidigt. Väljer man ren VR så kan man använda den medföljande Google Cane™ för att känna sig fram och undvika hinder på vägen.

Många spel på gång
För att se till att Google Lens blir en omedelbar framgång arbetas det hårt med mjukvara. En del av spelbasen till Oculus Rift håller redan på att konverteras till den nya tekniken. Längre fram ska linserna också kunna användas för att avslöja 3D-funktionerna i Windows 10. Och Netflix har meddelat att nästa säsong av House of Cards ska filmas i VR, så att man kan se världen med Frank Underwoods cyniska ögon. Även en rad klassiska spel ska konverteras till VR. Vi fick till exempel chansen att prova en tidig VR-version av “Leisure Suit Larry”.

Annons

Google Lens lanseras 1 april 2017.

Mer information och videoklipp på lens.google.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

BlueParrott M300-XT har upp till 15 timmars samtalstid och reducerar oväsen från omgivningen med 80 procent.
Får dessutom 5G och 12,9-tums Liquid Retina XDR-skärm.
Och 4K HDR och Dolby Vision för en bättre bild.
Äntligen kommer det en smart bricka till Apple-användare som gör att man kan hitta sina nycklar!
Touch ID, bättre ljud, fler färger och 4,5K-skärm.
475 kilometers räckvidd och ”kantig” komfort med plats för sju personer.
Sony FE 14mm F1.8 GM.
Känner du någon som gillar Lego-Mario? Nu får figuren sällskap av brorsan Luigi.
Samsungs nya tv-tjänst erbjuder direktsända tv-kanaler gratis.
Fitbit lanserar nu Luxe, ett snyggt och bekvämt aktivitetsarmband framtaget för att hjälpa dig ta så bra hand om din hälsa och ditt välbefinnande som möjligt.
Norska serien Welcome to Utmark: briljant svart komedi eller bara konstig?
Inget fastfasbatteri, men ändå en viktig modell.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR.