annonse
annonse
annonse

Här är Googles svar på Oculus Rift

Google Lens ska ge trådlös tillgång till den konstgjorda verkligheten – utan tungt headset!

Detta var vårt aprilskämt i år
2016 tycks bli året när virtual reality slår igenom på allvar och man kan äntligen köpa fullt fungerande VR-utrustning i affärerna. Och just som Facebook-ägda Oculus Rift äntligen blivit färdiga med sitt efterlängtade VR-headset så ökar Google trycket. På en exklusiv pressvisning i Kalifornien har Google just presenterat sin överraskande version av virtual reality: Google Lens.

Som namnet antyder handlar det om kontaktlinser med inbyggd VR-display. Allt finns integrerat i själva linsen, och även om det ännu så länge bara handlar om en prototyp så verkar tekniken så lovande att Googles utspel är ett slag i ansiktet på Oculus Rift.

”Do you feel Luckey?”
We are not the first to demonstrate a virtual reality headset, but at Google we want to make sure we have a product that works. That we have now, and Google Lens is the first VR product that can be worn all day. On days like this, some CEO may want to ask himself: Do you feel Luckey, Palmer?” sade den uppenbart muntre Google-chefen Larry Page med tydlig hänvisning till Oculus Rifts grundare.

Namnet Google Lens har dykt upp tidigare, men enligt Google har det då handlat om ett medicinskt projekt för att upptäcka exempelvis symptom på diabetes direkt i ögat. Men det är alltså mycket som tyder på att sökmotorjätten har haft mer kommersiella intressen med sitt Lens-projekt.

Det vi fick se tidigt i morse, svensk tid, var dels ett ultra-lättvikts VR-headset och dels ett par kontaktlinser med trådlös wifi-anslutning till dator eller smartmobil. Och ett löfte om att Google senast om ett år ska lansera sina fullt fungerande VR-glasögon i kontaktlinsform. ”So consider your purchases until then”, sade Larry Page.

Om tekniken berättade Google att den inbyggda displayen får full 4K-upplösning och att uppdateringen synkroniseras efter hjärtrytmen så att man undviker flimmer. För att bilden ska följa synfältet när man vrider på huvudet eller flyttar blicken finns en inbyggd accelerometer som bygger på nanorör, alltså mikroskopiska stavar av kolfiber.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Anslutningen sker via wifi på samma sätt som alla andra prylar. En genial detalj är däremot att linserna är självförsörjande med ström. Den minimala strömförbrukningen åstadkoms med hjälp av ett inbyggt batteri som använder den naturliga sältan i tårvätskan som elektrolyt.

Systemet har för övrigt skandinavisk anknytning eftersom den utvecklad av professor Olaf Pirol från Flåklypa tekniska universitet i Norge.

Googles VR-linser stöder även HoloLens. Foto: Microsoft.
Googles VR-linser stöder även HoloLens. Foto: Microsoft.

En unik detalj med Google Lens är att linserna kan användas med både VR och AR (Augmented Reality). Med andra ord stöds Microsofts HoloLens. Med hjälp av LVD-teknik kan linsen göras genomskinlig eller ogenomskinlig så att man kan välja om man vill se både den verkliga och den artificiella världen samtidigt. Väljer man ren VR så kan man använda den medföljande Google Cane™ för att känna sig fram och undvika hinder på vägen.

Många spel på gång
För att se till att Google Lens blir en omedelbar framgång arbetas det hårt med mjukvara. En del av spelbasen till Oculus Rift håller redan på att konverteras till den nya tekniken. Längre fram ska linserna också kunna användas för att avslöja 3D-funktionerna i Windows 10. Och Netflix har meddelat att nästa säsong av House of Cards ska filmas i VR, så att man kan se världen med Frank Underwoods cyniska ögon. Även en rad klassiska spel ska konverteras till VR. Vi fick till exempel chansen att prova en tidig VR-version av “Leisure Suit Larry”.

Google Lens lanseras 1 april 2017.

Mer information och videoklipp på lens.google.com

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Lovande ljud från B&W Vi har lyssnat på Bowers & Wilkins nya Formation-högtalare.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
annonse
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×