Nyheter

Användare av smarthemsprodukter från Revolv är förtvivlade över att deras produkter blir oanvändbara.
Annons
Annons
forfatter

I vår moderna vardag har programvaran nästan blivit viktigare än maskinvaran den är installerad i. Att ha en supersnabb dator med massor av lagringsplats och internminne är väl i och för sig bra, men utan ett operativsystem är den värdelös. Samma sak gäller för våra smartmobiler och surfplattor, och nu när hemmet också ska bli smart så kommer samma sak så småningom att gälla för våra tvättmaskiner, kylskåp och lampor. I framtiden ska allt vara uppkopplat till nätverket så att man kan styra och effektivisera hemmet med hjälp av en app.

Revolv är ett företag som var tidigt ute med styrning av det smarta hemmet. Produkten de skapade var en central som gjorde att andra kompatibla smartprodukter kunde styras via en och samma app. Till exempel multiroom-musiksystem från Sonos, smarta strömkontakter, strömbrytare och övervakningskameror från Belkin samt Philips Hue-smartbelysning, för att bara nämna några.

2014 köptes Revolv av Google. Det var ett övertagande som ingen lade märke till speciellt mycket, kunder som hade en Revolv-central kunde fortsätta använda sina smarta hem och fick uppdateringar och förbättringar med jämna mellanrum.

Googles plan var att komma på ett sätt att införliva Revolv i deras eget smarta hem-koncept Nest. Men under utvecklingen av Nest har Revolv-produkten blivit akterseglad och det har inte längre varit aktuellt lägga resurser på att upprätthålla och vidareutveckla Revolv.

Revolv slutar fungera. Foto: Skärmdump från revolv.com
Revolv slutar fungera. Foto: Skärmdump från revolv.com

Resultatet är att alla som har en Revolv-produkt från och med 15 maj 2016 har en oanvändbar pryl. Operativsystemet stängs ned, appen i mobilen eller surfplattan går inte att öppna och smartcentralen fungerar inte.

Annons
Motiveringen till att lägga ner Revolv känns rationell. Foto: Skärmdump från revolv.com
Motiveringen till att lägga ner Revolv känns rationell. Foto: Skärmdump från revolv.com

OK beslut?
I grund och botten är detta ett helt logiskt beslut eftersom Google anser att de har en bättre produkt i Nest och eftersom garantitiden för alla Revolv-produkter har gått ut. Problemet är bara att enligt amerikansk upphovsrättslagstiftning så kan alla som gör tredjeparts-appar som fungerar med Revolv kan bli stämda av upphovsrättsinnehavarna och riskerar dessutom fängelse i upp till fem år.

Planerat åldrande
Så kallat planerat åldrande har länge varit en del av tillverkarnas taktik för att få konsumenterna att ständigt köpa mer. Det var till exempel en viktig del för att få ut USA ur den stora depressionen på 1930-talet.

Ett välbekant exempel på planerat åldrande är när bläckstråleskrivaren slutar skriva ut – inte för att bläcket är slut utan för att det har skrivits ut ett visst antal sidor sedan den senaste patronen byttes ut (jfr. BBC-filmen The Men Who Made Us Spend). Eller en smartmobil som är lite snabbare än sin föregångare och har en extra funktion, och som alla därför ”måste” ha. Resultatet är att föregångaren skrotas långt innan den gått sönder.

Svåra tider
Att Revolv-användare är förbannade är fullt förståeligt. Men Google anser sig ha rent samvete eftersom de har hållit liv i produkten tills garantitiden har gått ut. Enda riktiga problemet är den korta förvarningen. Vad händer när kaffekokaren slutar koka kaffe, bilen inte längre startar eller vattenrören fryser till is under vintern bara för att man har ett centralvärmesystem från en tillverkare som just har köpts upp och lagts ned av ett multinationellt företag? Eller, som The Guardian begrundar, vad händer om man har en smart diskmaskin som vägrar att diska redskap från icke-godkända tredjepartsmärken? Till exempel porslinet du ärvde av farmor…

En Tesla kan snabbt bli värdelös om tillverkaren plötsligt går i konkurs. Foto: Peter Gotschalk, Bild & Ljud
En Tesla kan snabbt bli värdelös om tillverkaren plötsligt går i konkurs. Foto: Peter Gotschalk, Bild & Ljud

Det är spännande tider när före detta dumma produkter blir smarta. Men det gör dem också beroende av att den grundläggande tjänsten – programvaran – fortfarande finns kvar och underhålls. Vi är vana vid detta från datorn, där gamla program slutar fungera, till exempel för att utvecklaren gått i konkurs eller köpts upp och programmet lagts ned. Då är lösningen att hitta ett nytt program som klarar av motsvarade uppgifter, sedan fungerar allting igen.

Annons
Vi är vana vid att gamla program kanske inte fungerar med nya operativsystem.
Vi är vana vid att gamla program kanske inte fungerar med nya operativsystem.

Det är inte lika enkelt med andra typer av produkter, till exempel tvättmaskiner, lampor eller för den delen bilen i garaget. Om programvaran som styr produkten plötsligt läggs ned är det inte lika självklart att någon gör ett tredjepartsprogram som får produkten att fungera igen.

Det innebär att en produkt som egentligen är lika bra som en ny riskerar att hamna i soporna bara för att programvaran inte finns längre. Detta är inte bara irriterande för konsumenterna, det innebär också en enorm risk för miljön. Världen sopberg växer i takt med att alla konsumenter ständigt köper nytt. Inte bara för att de vill ha det allra senaste nya – utan för att de tvingas till det av tillverkare som inte längre stöder fullt fungerande produkter.

Vila i frid, Revolv.

Källor:
revolv.com
boingboing.net
The Guardian

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Befintliga modeller fasas ut. Men Logitech fortsätter ge stöd ett tag till.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.