Nyheter

Användare av smarthemsprodukter från Revolv är förtvivlade över att deras produkter blir oanvändbara.
Annons
Annons
forfatter

I vår moderna vardag har programvaran nästan blivit viktigare än maskinvaran den är installerad i. Att ha en supersnabb dator med massor av lagringsplats och internminne är väl i och för sig bra, men utan ett operativsystem är den värdelös. Samma sak gäller för våra smartmobiler och surfplattor, och nu när hemmet också ska bli smart så kommer samma sak så småningom att gälla för våra tvättmaskiner, kylskåp och lampor. I framtiden ska allt vara uppkopplat till nätverket så att man kan styra och effektivisera hemmet med hjälp av en app.

Revolv är ett företag som var tidigt ute med styrning av det smarta hemmet. Produkten de skapade var en central som gjorde att andra kompatibla smartprodukter kunde styras via en och samma app. Till exempel multiroom-musiksystem från Sonos, smarta strömkontakter, strömbrytare och övervakningskameror från Belkin samt Philips Hue-smartbelysning, för att bara nämna några.

2014 köptes Revolv av Google. Det var ett övertagande som ingen lade märke till speciellt mycket, kunder som hade en Revolv-central kunde fortsätta använda sina smarta hem och fick uppdateringar och förbättringar med jämna mellanrum.

Googles plan var att komma på ett sätt att införliva Revolv i deras eget smarta hem-koncept Nest. Men under utvecklingen av Nest har Revolv-produkten blivit akterseglad och det har inte längre varit aktuellt lägga resurser på att upprätthålla och vidareutveckla Revolv.

Revolv slutar fungera. Foto: Skärmdump från revolv.com
Revolv slutar fungera. Foto: Skärmdump från revolv.com

Resultatet är att alla som har en Revolv-produkt från och med 15 maj 2016 har en oanvändbar pryl. Operativsystemet stängs ned, appen i mobilen eller surfplattan går inte att öppna och smartcentralen fungerar inte.

Motiveringen till att lägga ner Revolv känns rationell. Foto: Skärmdump från revolv.com
Motiveringen till att lägga ner Revolv känns rationell. Foto: Skärmdump från revolv.com

OK beslut?
I grund och botten är detta ett helt logiskt beslut eftersom Google anser att de har en bättre produkt i Nest och eftersom garantitiden för alla Revolv-produkter har gått ut. Problemet är bara att enligt amerikansk upphovsrättslagstiftning så kan alla som gör tredjeparts-appar som fungerar med Revolv kan bli stämda av upphovsrättsinnehavarna och riskerar dessutom fängelse i upp till fem år.

Planerat åldrande
Så kallat planerat åldrande har länge varit en del av tillverkarnas taktik för att få konsumenterna att ständigt köpa mer. Det var till exempel en viktig del för att få ut USA ur den stora depressionen på 1930-talet.

Ett välbekant exempel på planerat åldrande är när bläckstråleskrivaren slutar skriva ut – inte för att bläcket är slut utan för att det har skrivits ut ett visst antal sidor sedan den senaste patronen byttes ut (jfr. BBC-filmen The Men Who Made Us Spend). Eller en smartmobil som är lite snabbare än sin föregångare och har en extra funktion, och som alla därför ”måste” ha. Resultatet är att föregångaren skrotas långt innan den gått sönder.

Svåra tider
Att Revolv-användare är förbannade är fullt förståeligt. Men Google anser sig ha rent samvete eftersom de har hållit liv i produkten tills garantitiden har gått ut. Enda riktiga problemet är den korta förvarningen. Vad händer när kaffekokaren slutar koka kaffe, bilen inte längre startar eller vattenrören fryser till is under vintern bara för att man har ett centralvärmesystem från en tillverkare som just har köpts upp och lagts ned av ett multinationellt företag? Eller, som The Guardian begrundar, vad händer om man har en smart diskmaskin som vägrar att diska redskap från icke-godkända tredjepartsmärken? Till exempel porslinet du ärvde av farmor…

En Tesla kan snabbt bli värdelös om tillverkaren plötsligt går i konkurs. Foto: Peter Gotschalk, Bild & Ljud
En Tesla kan snabbt bli värdelös om tillverkaren plötsligt går i konkurs. Foto: Peter Gotschalk, Bild & Ljud

Det är spännande tider när före detta dumma produkter blir smarta. Men det gör dem också beroende av att den grundläggande tjänsten – programvaran – fortfarande finns kvar och underhålls. Vi är vana vid detta från datorn, där gamla program slutar fungera, till exempel för att utvecklaren gått i konkurs eller köpts upp och programmet lagts ned. Då är lösningen att hitta ett nytt program som klarar av motsvarade uppgifter, sedan fungerar allting igen.

Vi är vana vid att gamla program kanske inte fungerar med nya operativsystem.
Vi är vana vid att gamla program kanske inte fungerar med nya operativsystem.

Det är inte lika enkelt med andra typer av produkter, till exempel tvättmaskiner, lampor eller för den delen bilen i garaget. Om programvaran som styr produkten plötsligt läggs ned är det inte lika självklart att någon gör ett tredjepartsprogram som får produkten att fungera igen.

Det innebär att en produkt som egentligen är lika bra som en ny riskerar att hamna i soporna bara för att programvaran inte finns längre. Detta är inte bara irriterande för konsumenterna, det innebär också en enorm risk för miljön. Världen sopberg växer i takt med att alla konsumenter ständigt köper nytt. Inte bara för att de vill ha det allra senaste nya – utan för att de tvingas till det av tillverkare som inte längre stöder fullt fungerande produkter.

Vila i frid, Revolv.

Källor:
revolv.com
boingboing.net
The Guardian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
De trådlösa högtalarna SRS-RA5000 och SRS-RA3000 sprider ljudet åt alla håll och fyller rummet med musik.
Fyra nya modeller från JBL Synthesis som lovar att rocka huset utan att synas
När lanseringsfesten hålls på nätet kan man lika gärna passa på att göra något extravagant.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft än många bärbara PC-datorer.
Succéförfattaren till ”Bosch” kommer med en ny serie på Netflix.
Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Precis som förra året kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre olika varianter: Galaxy S21, Galaxy S21+ och Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorma videovägg hamnar antagligen inte i vardagsrummet i första taget, men du kommer nog få se den i aktion ändå!
Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
Externt grafikkort ger den kompakta bärbara datorn extra muskler för spel både hemma och borta.
Användbart 35 mm-objektiv till Sonys fullformatkameror.
Snabbare grafik, snabbare CPU, snabbare skärm.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna