annonse
annonse
annonse

Externa grafikkort för bärbara spelmonster

AMD och Razer jobbar på en standard.

De senaste åren har bärbara datorer blivit mycket kraftigare. Tunnare, lättare och mer effektiva. Problemet är grafikkortet (GPU), som av naturliga skäl är för litet för att hänga med när det blir dags för Call of Duty och andra krävande spel. Det finns bärbara gaming-datorer, men de är stora och klumpiga och blir snabbt varma – och har usel batteritid om man jämför med en smal och smärt laptop för mer vardagliga sysslor. Det finns ett skäl till att stationära speldatorer både har ett och två enorma grafikkort som drar 45–80 watt och ibland har helt egna kylsystem.

Läs också: En superdator under skrivbordet

Den goda nyheten är att överföringshastigheten i kabelstandarder som USB-C och Thunderbolt har blivit hög, så nu kan man på allvar börja fundera på att använda externa grafikkort. Med ett sådant kan man ta med sig sin bärbara dator när man åker på jobb och semester, och när man kommer hem kan man förvandla den till ett spelmonster genom att koppla in den till en turbostation!

AMD vill standardisera ett externt GPU-gränssnitt så att man bara kan koppla in ett stationärt grafikkort i ett externt kabinett. Den första implementeringen är Razer Core, ett externt kabinett som har både Thunderbolt 3- och USB-C-anslutningar. Det går att stoppa i vilket grafikkort som helst och sedan koppla in en bärbar dator.

Inte första gången
Det har gjorts försök med externa grafikkort förut, men äldre versioner av Thunderbolt har inte haft tillräcklig bandbredd för att utmana stationära speldatorer. Generation 3.0 har dock fler banor med PCI Express 3.0. Betrakta det som en motorväg där inte maxhastigheten höjs utan i stället får fler filer. Sådant underlättar markant för att trafiken ska flyta på!

AMD vill ha en standardiserad implementering av externa grafikkort. Drivrutiner, operativsystem, anslutningar och kablar är redan standardiserade. Razers externa Core-kabinett passar alltså utmärkt och är kompatibelt med både AMD- och Nvidia-grafikkort.

Med andra ord går vi en lysande spelframtid till mötes!

Källa: extremetech.com

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.