Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

En superdator under skrivbordet

8 teraFLOPS. Nvidias nya grafikort räknar lika fort som en superdator.

Av / 2014-03-28 - 09:41
En superdator under skrivbordet

Vi skriver inte så mycket som spel här på ljudochbild.se. Men vi älskar teknik. Och när Nvidia släpper lös ett sådan här monster är det svårt för en tekniknörd att inte bli varm i själen. Framförallt eftersom det faktiskt kan användas till något riktigt nördigt – och lika kul.

Nvidia GeForce Titan Z är ett monsterkort på alla sätt och vis. Under det massiva metallskalet döljer sig två GK110-grafikprocessorer med sammanlagt 5760 CUDA-processorkärnor. Och de har 12 GB minne att arbeta med. Priset? Jo, det ligger i den högre änden: 3 000 dollar (ungefär 20 000 kronor)!

Men riktigt roligt blir det när grafikkortet får i uppgift att göra något annat än att fixa ett par hundra FPS i Minecraft.

Slår IBM:s rekord från år 2000
Kortet har en beräkningskraft på 8 teraFLOPS. Alltså åttatusen miljarder räkneoperationer i sekunden. För att sätta siffrorna i perspektiv är det lite mer än vad IBM ASCI White-superdatorn kunde skryta med när den år 2000 låg högst upp på superdatorernas topp-500-lista.

ASCI-white_800x600-0x600-460x166
IBM ASCI White. Nästan lika kraftfull som Nvidias nya grafikkort!

Monterar man tre Titan Z-kort i en server kommer man upp i en klass som matchar det neurala nätverket Google Brain, som används för forskning inom artificiell intelligens. Och då är priset plötsligt väldigt konkurrenskraftigt. Google Brain består av 1000 servrar med två processorer i varje. Den har kostat fem miljoner dollar att bygga och drar 600 kilowatt. Som jämförelse kostar en server med tre Titan Z-kort ungefär 12 000 dollar och drar ”bara” 2 kilowatt. Och då kan man till och med spela vilket spel som helst i vilken upplösning som helst när man vill ha en paus från forskandet.

Källa: PC Magazine

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Rulla till toppen