Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Dyson lanserar intelligent lampa

Dysons nya Lightcycle Morph-lampa mäter det naturliga dagsljuset och anpassar automatiskt ljuskällan efter klockslag, plats, syfte och användare.

Av / 2020-02-05 - 08:42
Dyson lanserar intelligent lampa

På ett internationellt pressmöte har Dyson precis avslöjat sin senaste produkt: lampan Lightcycle Morph. Enligt Dysons pressmeddelande har lanseringen föregåtts av intensiv forskning och insamling av mer än en miljon mätningar av ljus i jordens atmosfär vid olika tidpunkter på dygnet.

Ljus efter ålder och omgivning

Lightcycle Morph är en intelligent lampa som automatiskt anpassar sig efter användaren och miljön. Dåligt ljus, flimmer och bländande ljus kan vara ansträngande för ögonen och orsaka trötthet. Därför har Dyson skapat en lampa med fokus på en förbättrad visuell upplevelse, står det i pressmeddelandet.

En inbyggd geolokationsfunktion justerar automatiskt ljuset i förhållande till dagsljuset där man bor. Detta görs genom att man anger lampans plats i Dyson Link-appen. Med appen kan man också anpassa ljuset efter sina personliga ljusbehov, sin ålder och sitt humör. Med funktionen Age Adjust kan till exempel Lightcycle Morph-lampan justera ljusstyrkan efter användarens ålder som anges i appen – vilket Dyson hävdar är en relevant funktion eftersom en 65-åring behöver upp till fyra gånger så mycket ljus som en 20-åring.

Lightcycle Morph klarar alla belysningsuppgifter i hemmet på ett intelligent sätt, lovar Dyson. (Foto: Dyson)

Vakna till konstgjort solljus

I appen finns flera förinställningar: Study, Relax, Precision, Boost, Wake-up, Sleep och Away. Till exempel kan Wake-up ställa in lampan så att den tänds när man ska gå upp på morgonen. Då ökar ljusstyrkan gradvis för att simulera en soluppgång. I Away-läge tänds och släcks ljuset på olika klockslag så att det ser ut som om man är hemma. Det går också att programmera och namnge upp till 20 olika inställningar, allt efter ändamål och humör.

Ljus för allting

Lightcycle Morph är flexibel och kan ge både ett starkt ljus som man passar för arbete och en lugnande belysning med mindre mängd blått ljus framåt kvällstimmarna. Enligt Dyson finns det fyra olika ljusformat:

  • Spotljus som reflekterar ljus mot väggar, golv och tak. Lampan kan rotera 360 grader.
  • Arbetsljus som är idealiskt för arbete, sminkning och precisionsuppgifter.
  • Indirekt ljus som exempelvis belyser konst, färger eller annan dekoration.
  • Stämningsljus där lampans arm lyser med en lugnande orange nyans och mindre mängd blått ljus.

Genom att röra vid lampan kan man dessutom justera ljusstyrka och färgtemperatur för hand, helt efter egna önskemål.

Pris och tillgänglighet

Dyson Lightcycle Morph finns som skrivbordslampa och golvlampa. Båda förväntas vara klara för svenska butiker under februari och kostar 5 300 respektive 7 900 kronor. Lamporna finns i svart och vitt/silver.

Läs mer här.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Rulla till toppen