Nyheter

Den schweiziska klockindustrin tänker inte sitta och titta på när de tappar marknadsandelar. Nu kommer det första steget mot smartare analoge klockor.
Annons
Annons
forfatter

Smarta och inte fullt lika smarta koncept dyker upp titt som tätt på nätet nu för tiden. Många av dem ser aldrig dagens ljus, men de här tre blir verklighet inom kort.

Räkna med att se mer av de här och andra smarta klockor på Baselworld-mässan som börjar 19:e mars, veckan efter lanseringen av Apple Watch.

Frederique Constant, Alpina och Mondaine tillhör inte de mest välkända schweiziska urmakarna. Men Alpina har hållit på sedan 1883 och är uppskattade av kännare, och Mondaine från 1951 är berömda för sin stilrena design – som används av schweiziska järnvägen. Frederic Constant är rena rama nybörjarna jämfört med de övriga två och har bara hållit på sedan 1988.

Nu har de tre slagit sig ihop med MMT (Manufacture Modules Technologies) i Geneve för att bygga analoga ur i klassisk, minimalistisk och sportig design – med smartfunktioner.

MMT-MotionX-apps

De tre klockorna har samma kvartsverk som driver de analoga visarna, men det finns också en smartmodul inbyggt som registrerar användarens aktiviteter.

Den lilla urtavlan med två visare som sitter längst ned kan visa datum och annan information. Man trycker in kronan för at flytta den korta visaren och välja en viss funktion.

Smartmodulens MotionX-sensor kan till exempel visa aktivitetsnivå hittills under dagen eller hur sömnen har varit, och visa all information i en MotionX-app i mobilen.

Frederique-Constant-app

Frederique Constant, Alpina och Mondaine ska göra flera modeller och varianter med MotionX och de utlovar en batteritid på mer än två år – en bra stund längre än vanliga smartklockors kapacitet nu för tiden.

Tanken är att erbjuda några av aktivitetsarmbandens funktioner i en klocka av betydligt högre kvalitet och med bättre utförande. En klocka man kan ha på sig dagligen, utan att behöva kladda med en pekskärm, och som man inte behöver ladda varje kväll.

Funktionerna är begränsade. Man kan inte ringa med dem, svara på SMS eller se vem som ringer. Men det sägs att de ska kunna tala om när telefonen tar emot ett SMS.

Priserna förväntas hamna mellan 500 och 2000 dollar, alltså från ungefär 4000 kronor, och de ska dyka upp i butikerna i maj-juni 2015.

Alpina-Smartwatch

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
En gång i tiden var jakten på det optimala ljudet varje ung mans hobby. Numera föredrar de flesta att spisa musik som bakgrundsunderhållning. Den gamla goda tiden kommer aldrig tillbaka. Men nuet påminner ändå lite om den.
Nu finns det äntligen en Hegel-förstärkare för vinylfantaster.
Nu är den här efter 40 års utveckling.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.