Nyheter

Mästarna på drönare för privatpersoner är klara med två nya modeller.
Annons
Annons
forfatter

På den just avslutade CES-mässan i Las Vegas hade franska Parrot, som vi har hyllat för drönarna AR. Drone och Bebop, två helt nya modeller i sortimentet.

Bebop 2 är efterträdaren till den sistnämnda och har som största nyhet upp till 25 minuters flygtid på en laddning av det medföljande batteriet. Föregångaren orkade inte med än 11 minuter på en laddning, så det är alltså tal om mer än en fördubbling av flygtiden.

Parrot Bebop 2. Foto: Parrot
Parrot Bebop 2. Foto: Parrot

Kameran med fisköga-objektiv och 14 Mp filmar i Full-HD-upplösning. Inbyggda sensorer – bland annat tryckmätare, 3-axlars gyroskop och 3-axlars accelerometer – samt GPS och Glonass assisterar piloten under flygningen med drönaren, som enligt Parrot klarar upp till 60 km/h.

Bebop 2 går redan att köpa och kostar 8 500 kronor, inklusive styrkontrollen Skycontroller. Utan kontrollen hamnar priset kring 5 000 kronor.

Parrot Disco är däremot ett helt nytt koncept från Parrot. Det handlar fortfarande om en drönare, men sedan upphör likheterna med tidigare modeller.

Parrot Disco. Foto: Parrot
Parrot Disco. Foto: Parrot

Disco ser nämligen ut som ett flygplan och kan susa fram i smått vansinniga 80 m/h. Den kan däremot inte styras från en app i mobilen, man måste ha Parrots Skycontroller eller en vanlig fjärrkontroll till radiostyrda modellflygplan för att kunna leka med Disco. Som kan hålla sig i luften ända upp till 45 minuter på en laddning av det medföljande batteriet.

Foto: Parrot
Foto: Parrot

På grund av sin ”vingform” kan inte Disco hänga i luften som en helikopter, utan måste flyga framåt hela tiden.

Pris känner vi inte till, och Parrot har inte sagt något om lanseringsdatum, annat än att det blir i år.

Här är en video om utvecklingen av Disco.