Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Av / 2019-03-19 - 16:28
Apple turbotrimmar iMac

De platta iMac-datorerna har inte förändrats på utsidan och finns fortfarande i två storlekar, med samma anslutningar och samma tillbehör. Men inuti är de ordentligt uppgraderade, med nya processorer med upp till åtta kärnor och 5 GHz turbo-boost.

De går att beställa i olika konfigurationer som passar allt från skolarbete och webbsurfning till tunga redigeringsjobb och processorkrävande uppgifter.

Läs vårt test av iMac Pro

Foto: Apple
Foto: Apple

21,5- och 27-tums Retina

Den minsta versionen av iMac har en 21,5-tums skärm, åttonde generationens quadcore-processor, går att beställa med sex kärnor och påstås vara upp till 60 procent snabbare än förra generationen.

Den större 27-tumsversionen passar ännu bättre för svåra uppgifter eftersom den går att få med upp till åttakärnig processor som Apple säger är 2,4 gånger snabbare än den förra generationen iMac med 27-tums skärm.

Skärmarna har upp till 14,7 miljoner pixlar, en miljard färger och 500 nits ljusstyrka. De har också ett större färgdjup med P3-färgrymd, vilket ger bättre skärpa för krävande uppgifter. Till exempel 4K-videoredigering.

Läs vårt test av förra iMac-versionen

Foto: Apple
Foto: Apple

Bättre grafik

Nytt är också Radeon Pro Vega 48-grafikkortet med upp till 8 GB minne i 27-tummaren och snabbare 2666 MHz DDR4-minne, upp till 64 GB i 27-tummaren och 32 GB i 21,5-tummaren.

iMacarna har en 1 TB ”fusion drive” som kombinerar SSD-minne med fysisk hårddisk, men kan även beställas med upp till 2 TB SSD-lagring.

Antalet ingångar är detsamma som tidigare. Två Thunderbolt 3-portar, fyra USB 3-ingångar, en SD-minneskortsläsare, hörlursuttag och Gigabit Ethernet.

Foto: Apple
Foto: Apple

Priser

Den enklaste konfigurationen av den nya 21,5-tummaren kostar 16 500 kronor. Då får man en 3,6 GHz 4-core Intel Core i3-processor, 8 GB minne och 1 TB hårddisk. Motsvarande 27-tummare kostar 22 800 kronor, men då är det med en 3,0 GHz 6-core Intel Core i5-processor, Radeon Pro 570X-grafikprocessor och en 1 TB fusion drive.

Väljer man den grymmaste versionen med 3,6 kHz Intel Core i9-processor med 8 kärnor, Radeon Pro Vega 48 med 8 GB minne och 64 GB RAM så hamnar man på 50 000 kronor och närmar sig priset på en iMac Pro.

Enklaste versionen av förra generationen iMac 21,5 tum med en 2,3 GHz dualcore, 7:e generations Intel Core i5-processor, 8 GB minne och 1 TB hårddisk säljs fortfarande och kostar 14 000 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen