Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Amazons första mobil har 3D-skärm

Fire Phone är inte bara den första telefonen från näthandelsjätten Amazon, den har dessutom 3D utan glasögon och bildigenkänning.

Av / 2014-06-19 - 22:31
Amazons första mobil har 3D-skärm

Mobilmarknaden är stenhård, så när det dyker upp nya mobilmärken tas de emot med allt från mild skepsis till tolerant medlidande. Men när det gäller den här debutanten är förväntningarna enorma. Det står nämligen Amazon på kartongen. Och det brukar betyda intressant hårdvara till lågt pris. Amazon har dessutom för vana att hålla ut tills de lyckas erövra en god position på marknaden.

Amazon är kanske mest kända som en näthandel för böcker, men på den amerikanska marknaden kan man köpa betydligt fler varor än så, inklusive elektronik. På senare år har de haft stor framgång med e-bokläsaren Kindle och surfplattan Kindle Fire. Bland de senaste nyheterna finns TV-boxen Fire TV och nu har de alltså satt kronan på verket med en helt ny smartmobil som heter Fire Phone.

Det handlar om en 4,7-tums telefon med HD-upplösning och 2,2 GHz quadcore-processor, 2 GB internminne och 32 eller 64 GB minne. De tekniska specifikationerna är alltså i klass med de flesta bättre smartmobiler, utan att vi för den sakens skull befinner oss i den absoluta toppklassen.

Plattform för Amazon-tjänster
Fire Phone är dock inte främst gjord för att vara en skryttelefon, utan snarare en plattform för Amazons övriga tjänster. Den har – naturligtvis – lätt åtkomst till Amazons enorma sortiment av böcker, film och musik. Köper man ett lyxabonnemang ingår det obegränsad streaming av filmer och TV-program.

amazon-fire-phone-1
Firefly-funktionen känner igen 100 miljoner verkliga föremål. Föremål som går att köpa i Amazons butiker …

”Vad kostar den?”
En annan funktion är Firefly, som bäst kan beskrivas som en peka-och-klicka-bildigenkänning av den verkliga världen. Med hjälp av kameran och telefonens Firefly-knapp kan man läsa in telefonnummer, e-post- och webbadresser, QR-koder och streckkoder. Firefly känner också igen låtar, TV-serier, filmer och tidningar. I dagsläget påstås Firefly till och med kunna känna igen 100 miljoner föremål genom att bara titta på dem. Och alla 100 000 000 går naturligtvis att beställa blixtsnabbt från Amazon!

amazon-fire-phone-hardware
Fyra små kameror i skärmens alla hörn följer användarens ansiktsrörelser och ställer in perspektivet därefter för att ge en illusion av 3D.

Den rent tekniskt mest spännande funktionen är Dynamic Perspective, som ger en 3D-effekt utan att man behöver ha på sig 3D-glasögon. Fyra små kameror i skärmens alla hörn följer användarens ansiktsrörelser och ställer in perspektivet så att man får en 3D-effekt i kartor och spel. Det fingerar även i mörker, tack vare fyra infraröda dioder.

Pris och (o)tillgänglighet
Fire Phone lanserades häromdagen och kostar 199 dollar i 32 GB-version och 299 för 64 GB-versionen (vilket motsvarar 1 300 respektive 2 000 kronor). Dessvärre kan det – i bästa fall – dröja innan vi får se Amazon-telefonen i skandinaviska butikshyllor.

I dagläget säljs mobilen bara i USA via operatören AT&T, och eftersom Fire Phone är knuten till Amazons tjänster, varav bara ett fåtal finns här hemma, så ä det inte så enkelt att anpassa den efter svenska förhållanden. Men rent tekniskt är det utan tvekan en spännande mobil, som säkert kommer att inspirera konkurrenterna till nya sätta att tjäna pengar på mobilkunderna.

Fakta
•    Skärm: 4,7-tums IPS, 1280 x 720 pixlar, Gorilla Glass
•    CPU: Snapdragon 800, quad-core 2,2 GHz
•    GPU: Adreno 330
•    Operativsystem: Amazon Fire OS 3.5
•    Internminne: 2 GB
•    Minne: 32 eller 64 GB
•    Kamera: 13 Mp f/2,0 med optisk bildstabilisering + 2,1 Mp (front)
•    Batteri: 2 400 mAh

Källor: TechRadar, Dvice.com

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen