Search
Generic filters

Amazons drönartransport är – snart – klar

Amazon är redo att sätta igång med sina flygande leveranser ”inom en inte alltför avlägsen framtid”.

Näthandeln innebär möjligheter att välja och vraka i ett nästan oändligt stort utbud. Fast om man har det svårt med tålmodigheten är det fortfarande inte mycket som slår den lokala butiken. Åtminstone ännu så länge, det kan bli ändring på den saken inom en inte alltför avlägsen framtid.

Amazon har en längre tid arbetat med sin Prime Air-tjänst, som ska leverera paket med små drönare. När tjänsten startas på allvar så ska man kunna få sin beställning levererad inom 30 minuter. Om man bor i närheten av något av Amazons lager, vill säga.

Foto: Amazon
Foto: Amazon

Prime Air har varit under utveckling i flera år men har under tiden stött på nya hinder i form av ändrade regler för kommersiell drönarflygning. Nu tycks dock både juridiska och praktiska problem vara lösta. I helgen började Amazon göra TV-reklam för sina flygande leveranser – före detta Top Gear-programledaren Jeremy Clarkson berättar om tjänsten och säger att den kommer ”inom en snar framtid”.

Foto: Amazon
Foto: Amazon

I videon syns Amazons nya hybrid-drönare som ska kunna flyga på 125 meters höjd och har en något längre aktionsradie än de ursprungliga 15 kilometerna. Drönaren har propellrar både för lodrät start och landning, samt vågrät transport. Och den är tämligen stor. Amazon sägs arbeta med en hel serie drönare för olika flygförhållanden.

Till att börja med blir Prime Air-tjänsten bara tillgänglig för de förhållandevis få kunder som bor i närheten av Amazon-lager i USA, men konceptet ger spännande utsikter för en framtid med leveranser som utförs av flygande robotar.

Foto: Amazon
Foto: Amazon

Jeremy Clarkson arbetade med BBC-programmet Top Gear från 1988 till i mars i år när han blev avskedad. Numera är han anställd av Amazon för att göra ett liknande motorprogram.

Foto: Amazon
Foto: Amazon

Källa: Gizmodo

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Amazon-ägda Ring har lanserat Always Home Cam som har en helt unik funktion: Den är en flygande minidrönare som flyger runt och håller koll på ditt hem.
  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Ring Video Doorbell 3

  Riktpris: 2000 kr Portvakten för det smarta hemmet

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Riktpris: 21000 kr En stor själ i en liten kropp

  Tre chromebooks

  Riktpris: kr Snabba, lätta – och utan krångel
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.