Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Acer går på jakt på spelmarknaden

Acer vill vara med och dela på den stora marknaden för speltillbehör och lanserar en komplett gaming-serie med allt från möss till skärmar – och projektorer.

Av / 2015-12-17 - 21:41
Acer går på jakt på spelmarknaden

Datorer som är särskilt byggda för spel – gaming-datorer – är en produktgrupp som växer snabbt. Hittills har märken som Asus, MSi, Razer och Alienware (Dell) delat på merparten av kunderna, men nu vill taiwanesiska Acer ha sin del av kakan. Det tänker de göra med en stor serie gaming-tillbehör som heter Predator.

I serien finns naturligtvis både bärbara och stationära datorer. Och precis som all annan spelutrustning har de en design som förmodligen skulle passa utmärkt i Batmans grotta – alltså företrädesvis mattsvart utförande och många skarpa kanter. Desto större är överraskningen att serien också innehåller en surfplatta, flera skärmar och till och med projektorer. En Predator-spelmobil är också på gång!

Acer visade nyligen upp sina nya tillskott på ett nordiskt evenemang, där det gick att känna på och prova den köttätande utrustningen.

Predator 8 är minsta medlemmen i serien: En 8-tums Android-surfplatta med Full HD-skärm, 2,4 GHz Intel Atom quad-core-processor, 2 GB RAM och 32 GB minne. Pris: ca 3 800 kr

 

Gaming-surfplattan Predator 8. Foto: Acer
Gaming-surfplattan Predator 8. Foto: Acer

Predator G9 är det gemensamma namnet på bärbara datorer med 15-och 17-tums skärmar. Man kan välja mellan Intel i5 (2,3 GHz) och i7 (2,6 GHz). Grafikkortet är antingen Nvidia GeForce GTX 970M med 3 GB videominne eller GeForce GTX 980M med 4 GB. Datorerna har 8–64 GB RAM och både SSD och vanlig hårddisk. Priserna ligger i klassen där man brukar hitta tunga spel-laptopar: Från ungefär 15 000 kr till 30 000 kr.

Foto: Acer

Foto: Acer

Predator G3 och G6 är stationära speldatorer. G3 är ”budgetmodellen” och kostar från 10 000 kronor. Gamers med tjockare plånböcker väljer G6, som inte bara har en låda i larvfötterliknande design med inbyggd hållare för hörlurarna utan också plats för komponenter i monsterklassen, inklusive Nvidia GeForce GTX 980 Ti-grafikkort. Vad en fullutrustad modell kostar vet vi inte, men de mindre varianterna med vanligt GTX 980-grafikkort och 16 GB RAM kostar strax under 25 000 kr.

Predator G6. Foto: Acer

Predator G6. Foto: Acer

Predator X, Z och XB1 är tre serier spelmonitorer. X-serien är toppmodellen och består hittills av X34, en extra bred, konkav 34-tumsskärm med QHD-upplösning (3440 x 1440) och ett pris på ungefär 13 000 kronor. Z35 är också konkav och har UW UXGA-upplösning (2048 x 1200) samt programmerbar RGB-belysning på baksidan ”så att man inte känner sig så ensam när man spela mitt i natten”. Pris: ca 11 000 kronor. XB-skärmarna är platta och finns i 27–32 tum och i QHD- och 4K-upplösning. Priser från ca 6 500 kronor.

Gaming i ultrabrett format med tre Acer Predator Z35-skärmar. Foto: John Alex Hvidlykke

Gaming i ultrabrett format med tre Acer Predator Z35-skärmar. Foto: John Alex Hvidlykke

Datorerna, skärmarna och surfplattan demonstrerades vid evenemanget och vi kan intyga att de var både läckra och snabba. Att utmana de etablerade märkena blir ingen enkel match, men det finns en del uppfinningsrika detaljer i Acers bärbara datorer, till exempel ”DustDefender” som går ut på att den inbyggda fläkten ändrar riktning emellanåt så att allt damm som sugits in i datorn blåses ut igen. Och bakom beteckningen ”FrostCore” döljer sig en extra fläkt som i ett nafs kan stoppas in i datorn i stället för DVD-drivverket.

Alla nämnda modeller är klara och går att köpa i butik. Predator-seriens minsta och största modeller, mätt i skärmyta, är dock inte riktigt färdiga ännu. Det handlar om gamer-telefonen Predator 6, som ska få en deca-core-processor (alltså 10 kärnor!) och 6-tumsskärm, samt om två projektorer som ska kunna projicera en 100-tums bild på bara en meters avstånd ”Ultra short throw”. Vad mobilen och projektorerna kostar vet vi inte, men vi hoppas få se mer av dem på CES-mässan i Las Vegas strax efter nyår.

Predator Z650. Foto: Acer

Predator Z650. Foto: Acer

Här är Acers video om spelsurfplattan Predator 8:

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Rulla till toppen