Nyheter

Om plasttråden byts ut mot sjöborrspuré, potatismos och choklad så kan man få 3D-skrivaren att laga haute cuisine.
Annons
Annons
forfatter

Vi har redan berättat om ett NASA-projekt som ska göra det möjligt att göra 3D-utskrifter av mat, så att astronauter på väg till Mars kan skriva ut en pizza som färdkost. Men vad som händer i Barcelona redan nu är både mer realistiskt och mer högtflygande.

På restaurangen La Enocota i Barcelona 3D-printas maten. Foto: BBC
På restaurangen La Enocota i Barcelona 3D-printas maten. Foto: BBC

Michelin-kocken Paco Perez har nämligen börjat använda en 3D-skrivare på en av sina restauranger, La Enecota i spanska Barcelona. Där experimenteras det med udda rätter, till exempel 3D-printadfiligran av mosad sjöborre med kaviar och skummad morot som föreställer ett korallrev på havsbotten.

En 3D-utskriven gastronomisk historia om en korall på en sten på havsbotten. Foto: BBC
En 3D-utskriven gastronomisk historia om en korall på en sten på havsbotten. Foto: BBC

Paco Perez 3D-skrivare är utrustad med olika stålbehållare som innehåller färska ingredienser. I dag printar han med mosade sjöborrar, men det går också att använda potatismos eller smält choklad.
Det är spännande att se hur tekniken kan bidra till gastronomin. Vår kreativitet formas av den teknik som finns tillgänglig”, säger Paco Perez till BBC.
Han nämner annan teknik, till exempel mixern, mikrovågsugnen och värmelampan, som på sin tid var nya uppfinningar men som numera är naturliga redskap. Och några av de tekniker som i dagflyttar gränser kan så småningom bli vanliga i alla kök.

”En gång i tiden var mikrovågsugnen och mixern högteknologisk köks-avantgarde. I dag finns de överallt. Så varför inte matskrivaren?” säger stjärnkocken Paco Perez. Foto: BBC
”En gång i tiden var mikrovågsugnen och mixern högteknologisk köks-avantgarde. I dag finns de överallt. Så varför inte matskrivaren?” säger stjärnkocken Paco Perez. Foto: BBC

Källa: BBC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Apples första hörlurar är svindyra, men fantastiskt bra. På allt. Nästan.
Ska du ha nya öronproppar så är det bara helt trådlösa som gäller.
Galaxy Buds Live är fullproppade med funktioner men kan inte hålla vad de lovar.
Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.
Samsungs nya trådlösa öronproppar har intelligent aktiv brusreducering.
Earins nya öronsnäckor lovar bättre bas och ljudkvalitet än konkurrenterna
Förutom PC-datorer i olika storlekar och viktklasser lanserar HP hörlurar.
Lagom till CES 2021 har JBL presenterat sina hörlursnyheter.
Liten sub med oanade krafter.
En av Netflix mest populära filmer någonsin får snart en (eller flera) uppföljare.
Det behövs inga speciella super-öron för att höra skillnad på hifi-utrustning. Alla med någorlunda bra hörsel kan göra det. Det handlar om teknik och lite övning.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.