annons
annons

Nyheter

3D-skrivaren gör Michelin-mat

Om plasttråden byts ut mot sjöborrspuré, potatismos och choklad så kan man få 3D-skrivaren att laga haute cuisine.

Vi har redan berättat om ett NASA-projekt som ska göra det möjligt att göra 3D-utskrifter av mat, så att astronauter på väg till Mars kan skriva ut en pizza som färdkost. Men vad som händer i Barcelona redan nu är både mer realistiskt och mer högtflygande.

På restaurangen La Enocota i Barcelona 3D-printas maten. Foto: BBC
På restaurangen La Enocota i Barcelona 3D-printas maten. Foto: BBC

Michelin-kocken Paco Perez har nämligen börjat använda en 3D-skrivare på en av sina restauranger, La Enecota i spanska Barcelona. Där experimenteras det med udda rätter, till exempel 3D-printadfiligran av mosad sjöborre med kaviar och skummad morot som föreställer ett korallrev på havsbotten.

En 3D-utskriven gastronomisk historia om en korall på en sten på havsbotten. Foto: BBC
En 3D-utskriven gastronomisk historia om en korall på en sten på havsbotten. Foto: BBC

Paco Perez 3D-skrivare är utrustad med olika stålbehållare som innehåller färska ingredienser. I dag printar han med mosade sjöborrar, men det går också att använda potatismos eller smält choklad.
Det är spännande att se hur tekniken kan bidra till gastronomin. Vår kreativitet formas av den teknik som finns tillgänglig”, säger Paco Perez till BBC.
Han nämner annan teknik, till exempel mixern, mikrovågsugnen och värmelampan, som på sin tid var nya uppfinningar men som numera är naturliga redskap. Och några av de tekniker som i dagflyttar gränser kan så småningom bli vanliga i alla kök.

”En gång i tiden var mikrovågsugnen och mixern högteknologisk köks-avantgarde. I dag finns de överallt. Så varför inte matskrivaren?” säger stjärnkocken Paco Perez. Foto: BBC
”En gång i tiden var mikrovågsugnen och mixern högteknologisk köks-avantgarde. I dag finns de överallt. Så varför inte matskrivaren?” säger stjärnkocken Paco Perez. Foto: BBC

Källa: BBC

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-