30 sommarprylar

Sommardagarna blir roligare med rätt tillbehör. Här är några av våra favoriter som både är kul och praktiska.
forfatter

RHA T20, in-ear-hörlurar

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

2 300 kr

septronic.se

Stabila reseproppar

De här kan du knappast göra sönder – och det vill du inte heller, för ljudet är i särklass.

Namnet RHA kanske inte säger dig så mycket, men detta är ett par ovanligt fina och välljudande öronsnäckor från ett hyfsat färskt märke som har lyckats åstadkomma kvalitet både utanpå och inuti. Små akustiska filter ingår så att du kan anpassa klangbalansen efter din personliga smak, och det ingår hela 10 olika örontoppar som ökar chansen för att de ska sitta bekvämt i öronen. Ett praktiskt fodral kompletterar de resvänliga T20-lurarna.

 

 

Nespresso Prodigio, kaffemaskin

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

2 000 kr

nespresso.se

Koka kaffe med telefonen

En fräsch kopp kaffe på morgonen är en livsnödvändighet för många. Med den här kan du sätta på kaffet från sängen.

Nespressos smäckra kaffemaskin går att styra från en app. Välj vad du vill ha på skärmen så sätter Prodigio igång kaffet så fort du bekräftar vad du är sugen på. Det enda du måste se till är att kaffe och vatten är påfyllt, resten styrs från mobilen. Och tar kaffet slut så går det naturligtvis att beställa mer direkt från appen.

 

 

Libratone Zipp Mini, bärbar högtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

2 400 kr

libratone.se

Danskt designljud

Ta med musiken ut och sätt ljud på sommarkvällarna med Libratones bästa bärbara.

Av alla mellanstora högtalare som tål att tas med utomhus är Zipp Mini en av våra stora favoriter. Den spelar i upp till 10 timmar på en laddning och fungerar lika bra med wifi som Bluetooth. Zipp Mini kan paras ihop med andra Libratone-högtalare och spela ännu mer ljud på terrassen eller som multiroom inomhus. Naturligtvis låter den bra också, med en ovanligt fyllig ljudbild för att vara en så liten högtalare. För de här pengarna blir det inte bättre.

 

 

Olympus Stylus Tough TG-4, allväderskamera

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

3 700 kr

olympus.se

Semesterdykaren

Olympus lilla tuffing är lika bra på land som på vatten och tar mycket finare bilder än mobilen.

TG-4 är vattentät ner till 15 meters djup och klarar fritt fall från 2,1 meter. Olympus kamera är perfekt oavsett om du ska till stranden, fjällen eller ut på stan. Objektivet har vidvinkel till telezoom och täcker allt från landskap till porträtt och makrobilder – både över och under vattenytan. Inbyggd GPS-funktion kommer ihåg var bilderna är tagna så att du enkelt hittar rätt bland semesterbilderna.

 

 

Apple Travel Adapter Kit, adapter

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

300 kr

apple.com/se

Löser världsproblem

Med den här kan du ladda din iPhone och iPad var som helst i världen.

Många av oss har stått med laddaren i handen och surat för att vägguttaget på hotellet inte ser ut som det gör hemma. Apples reseadapter löser problemet, de fem varianterna passar i kontakter i nästan alla världens hörn: Nordamerika, Japan, Kina, England, Europa, Sydkorea, Hong Kong och Brasilien. Bland annat. Passar dock bara Apples egna laddare.

 

 

Netgear Arlo Q, övervakningskamera

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

2 200 kr

netgear.se

Åk på semester med gott samvete

Håller ett öga på huset i full-HD-upplösning

Arlo Q, som också lystrar till det mer kryptiska namnet VMC3040, är en piffig liten övervakningskamera som filmar i full-HD. Du kopplar in den på hemnätverket och så fort den registrerar en rörelse eller ett ljud så börjar den filma och skickar dig ett meddelande. Du kan visa direktsänd video på din mobil eller surfplatta, var du än befinner dig i världen. Kameran har inbyggt mörkerseende också, och dessutom tvåvägskommunikation för ljud, så att du kan meddela tjuvarna att polisen är på väg. Eller att det lilla barnet ska gå att lägga sig om du använder kameran som babywatch.

 

 

Arcam MusicBOOST, rese-DAC till iPhone 6

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Pris: 1 700 kr

ljudtema.se

Turboljud till iPhone 6

Här får du DAC, hörlursförstärkare och extra batteri i ett och samma skal.

De som har tungdrivna highend-hörlurar kan se fram emot att äntligen kunna njuta av ljudet som guldöronen förtjänar. Arcam MusicBOOST är ett skal och en docka till iPhone 6 som rymmer både extra batteri, digitalomvandlare och hörlursförstärkare. Ljudet hämtas ut ur mobilen digitalt genom Lightning-kontakten och förvandlas till skön musik. Batteriet påstås räcka till uppemot 120 timmars musik – om mobilen är i flygläge.

 

 

Garmin babyCam, videokamera till bilen

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

2 200 kr

garmin.com

Håll ett öga på baksätet

Baksäteskamera som visar video direkt i Garmin-navigatorn.

Håll ögonen på vägen samtidigt som du har koll på barnen i baksätet. Garmin babyCam överför en videoström trådlöst till en kompatibel GPS-navigator från Garmin. Då har du både vägbeskrivning och babyövervakning framför dig i en och samma enhet. Kameran ser dessutom i mörker. Navigator ingår ej i priset.

 

 

Sony FDR-X1000V, actionkamera

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

3 000 kr

sony.se

Knivskarp actionvideo

Föreviga ögonblicken i Ultra HD och marknadens bästa ljudkvalitet.

FDR-X1000V är klassledande när det gäller både ljud- och bildkvalitet, och tack vare en utmärkt bildstabilisator är det bara att sätta av nedför backen på cykel eller montera fast kameran på surfbrädan, kälken, båten – eller fallskärmen. Ingen annan actionvideokamera vi har testat filmar video lika bra. Funkar extra fint ihop med tillhörande mobil-app, som dessutom ger väldigt bra bild i sökaren. Semestern blev just mycket roligare!

 

 

JBL Clip 2, bärbar högtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

600 kr

jbl.se

Bärbar och billig

Supersmidig och tålig liten Bluetooth-högtalare för stranden och äventyrssemestern.

Det måste inte vara klumpigt och dyrt med en tålig högtalare. Vilket bevisas av JBL:s lilla Clip 2. Det är en mindre och mer portabel modell som med sin karbinhake kan fästas i bältet eller ryggsäcken. Imponerande nog är den vattentät och tålig så att den klarar att hänga med ut i naturen. För ett större och bredare ljud kan man koppla ihop två stycken så att de spelar samtidigt. Trots det lilla formatet har Clip 2 åtta timmars batteritid.

 

 

Sony SRS-SB3, bärbar högtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

1 800 kr

sony.se

Tålig och bastung

Praktisk och tålig högtalare med bra ljudkvalitet och en bas som borde vara omöjlig.

När vi testade resehögtalare i majnumret var det Sonys lilla basmonster som vann. XB3 har nämligen mycket att gilla men väldigt lite att ogilla. Den är praktisk att använda och har smarta finesser. Batteritiden är fantastisk och den är vattentålig så man vågar ta med den ut. Ljudkvaliteten är så pass bra att man kan spela vilken musikstil som helst. Men det var basen som knockade oss. Funkar alltså på både stranden och grillfesten.

 

 

Earin, trådlösa öronproppar

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

249 EUR

earin.com

Trådlöst på riktigt

Njut av musiken utan en endaste sladd – inte ens mellan öronpropparna.

Hatar man sladdar så är detta en dröm. Earin är de första fullständigt trådlösa proppar vi sett som levererar det i så litet format att man knappt känner att man har dem på sig. Dessutom låter de fantastisk bra, inte bara för att vara trådlösa, utan överhuvudtaget. De har dessutom en mycket fiffig lösning för laddning där man bara stoppar in dem i resefodralet. Det innehåller ett batteri som kan ladda upp propparna flera gånger när man ute och reser.

 

 

Niteize Steelie, bilfäste för mobil

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

345 kr

focusnordic.se

Flexibelt snabbfäste

Smart och enkelt sätt att få ett rörligt fäste för mobilen på bilturen.

Det finns många bilfästen för mobilen och de flesta innebär någon form av snäppfäste eller fjädrande arm. Steelie löser det på ett mycket smartare sätt. Basenheten är en stålkula som man sätter fast på instrumentbrädan med en stark skumtejp. På baksidan av mobilen, GPS:en eller den lilla surfplattan tejpar man på samma sätt fast en rundad magnet. Sen är det bara att föra samman dem. Och justera enhetens vinkel hur man vill.

 

 

Watershot Housing Pro, undervattenshus

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

1 250 kr

coolstuff.se

Plåta fiskar med iPhone

Smidigt sätt att kunna använda mobilen även för undervattensbilder på semestern.

Mobilen funkar ganska bra som en kamera på semestern när man inte orkar släpa runt på en riktig kamera. Men måste man ändå skaffa en vattentät kamera om man bara vill knäppa några bilder på tropiska fiskar? Med detta undervattenshus för iPhone 6 blir den vattentät ner till 60 meter! Fysiska knappar på skalet låter dig komma åt alla kamerafunktioner. Man kan även skruva på andra linser och GoPro-tillbehör. Finns även i en billigare version för iPhone 5.

 

 

UE Roll, Bluetooth-högtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

1 400 kr

ulltimateears.com

Ljudtallrik för alla väder

Samma fina ljud som vi är vana vid från UE Boom-serien – fast mer bärbart och till lägre pris.

Det råder ingen brist på små Bluetooth-högtalare. Men Logitech-ägda Ultimate Ears har en stor liten succé i sin Roll. Den har en perfekt storlek och ett lite mer överkomligt pris än Boom-modellerna. Och så låter den lika oförskämt fräscht som resten av serien. Dessutom är den stryktålig och vattentät, så du kan ha den med dig även om semestern tillbringas i en kanot eller kajak. Det går naturligtvis utmärkt att bara njuta av bra musik vid poolen också.

 

 

B&O Play A1, Bluetooh-högtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

2 500 kr

beoplay.com

Ta med stort ljud

Låt inte storleken lura dig. BeoPlay A1 låter som en mycket större högtalare.

A1 är B&O Plays minsta högtalare, men den har ett par digitala äss i rockärmen som ger den ett snyggt och stort ljud trots sin kompakta storlek. Den är lätt att stoppa ner i väskan eller bära i läderremmen, och med en batteritid på upp till 24 timmar kan den sprida välljud på resan eller balkongen tills solen går ner. Den är inte väderskyddad eller bepansrad, men tack vare kabinett av aluminium och plast håller den för det mesta.

 

 

Acer Predator 8, surfplatta

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

3 650 kr

acer.se

Spelhall i fickformat

Får du inte ner ditt PS4 i resväskan så kan Acers surfplatta vara en bärbar gaming-fix.

Det finns massor av snygga spel till Android, många av dem är till och med gratis. Men ska spelen flyta på så behövs det potent hårdvara. Predator 8 är precis vad den ser ut som: en platta för spelare. Du kan naturligtvis uppdatera Facebook och besöka din bank på nätet också, men den är i sitt rätta element när du drar igång Asphalt. Den extremt färgrika skärmen ger en bra bild – även på soliga dagar. Och tack vare ett förvånansvärt välfungerande virtuellt surroundljud kan surfplattan fungera som handhållen hemmabio också.

 

 

LG V10, mobiltelefon

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

6 000 kr

lg.com

Tuff och kompetent

LG V10 är en ”civil” mobil med fina funktioner, men lika välbyggd som en toughphone.

V10 är en lyxtelefon med en extra knorr eller två. Den 5,7 tum stora phablet-mobilen har två skärmar, tre kameror, laserstyrd autofokus och 32-bitars DAC för hifi-ljud i hörlurar. Och så är den så stabilt konstruerad att den uppfyller amerikanska militärens krav på utrustning som ska användas i fält. Fritt fall ner i betonggolv stör inte det minsta, men den är däremot inte helt vattentät. Så om storstadssemester är inplanerad är LG V10 ett perfekt resesällskap som är både tufft och kompetent.

 

 

Soundboks, festhögtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

6 000 kr

soundboks.com

Skoningslös partymaskin

Med uppemot 119 dB i ljudtryck är Soundboks festivalens absolut grymmaste tälthögtalare.

Om festen är på musikfestival så behöver du en rejäl högtalare för efterfesten i tältlägret. Soundboks spelar högre än allt annat som går att lyfta av en enda person och går på batterier. Och så är den i stort sett omöjlig att ha ihjäl. Den danska trådlösa högtalaren kan köra i flera dagar på en enda laddning. Men kom ihåg att vara försiktig med öronen, ljudtrycket är på samma nivå som ett mindre PA-system!

 

 

Dog & Bone LockSmart, Bluetooth-hänglås

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

1 000 kr

iphonebutiken.se

Lås utan nycklar

Robust hänglås som öppnas och låses från mobilen.

Locksmart-låset parkopplas till mobilen med hjälp av en app. Varje lås har ett unikt serienummer och när det en gång kopplats ihop med en telefon så kan det inte ”kapas” av andra telefoner.

Sedan är det bara att låsa sin cykel, sitt träningsskåp eller vad det nu är man behöver ett hänglås till. När låset ska öppnas startar man appen på mobilen, väljer aktuellt lås ur listan (om man har flera) och knappar in sin PIN-kod. Så öppnas låset som genom ett trollslag.

 

 

Weber Go-Anywhere, transportabel grill

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

750 kr

webergrill.se

Grilla överallt

Kompakt klotgrill för picknick i skogen eller på stranden.

Ska du ta en skogspromenad med kärleken eller familjen så är den här Weber-grillen i superkompakt utförande nästan en given succé. Lagom mängd kol och grillredskap får plats under locket så att allting är smidigt att bära med sig. Grillen har lock och botten av porslinsemalj samt tre glasförstärkta nylonhandtag och ett trippelförnicklat grillgaller. Grillytan är 41 x 25 cm.

 

 

Netatmo Weather Station, termometer

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

1 400 kr

netatmo.com

Din personliga väderprognos

Håll koll på temperaturen både inomhus och utomhus.

Weather Station består av två enheter: en stor och en liten. Den stora ställer du inomhus och kopplar till en vanlig kontakt, och den lilla ställs utomhus (helst någonstans där den inte blir våt) och går på batteri. All information från enheterna presenteras enkelt och elegant i Netatmos app på smartmobilen och du kommer åt allting var du än befinner dig. Förutom att hålla koll på temperaturen får du uppdateringar om luftfuktighet, lufttryck och till och med ljudnivå från omgivningen. Regnmätare och vindmätare finns som tillbehör.

 

 

Garmin Approach S20, golfklocka

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

2 500 kr

Garmin.com

Bli bäst på golfbanan

Få en fullständig översikt över golfbanan, direkt på handleden.

Den smala och lätta GPS-klockan innebär stora fördelar på banan. Fler än 40 000 banor är förprogrammerade och klockan visar avstånd till green och olika hinder. Bland snabbfunktionerna finns greenvisning och automatisk registrering av vartenda slag. Klockan kommunicerar med mobil-appen Garmin Connect som sedan analyserar rundan. S20 fungerar även med armbandet TruSwing som analyserar golfsvingen. Och eftersom den dessutom fungerar som vanlig klocka behöver du aldrig ta av den.

 

 

iGrill 2, stektermometer

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

1 000 kr

idevicesinc.com/igrill/

Gott kött med mobilen

Trådlös termometer håller ett öga på maten via mobilen.

Sätt termometern i köttet, ladda ner iDevices Connected-appen till iPhone- eller Android-mobilen och njut av smaken av perfekt grillad biff!

Det ingår två mätsonder till iGrill 2, som alltså kan hålla koll på två olika temperaturer samtidigt. Anslutningen till mobilen görs med Bluetooth och räckvidden är 45 meter.

 

 

Google Chromecast Audio, streaming-dongel

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

390 kr

elgiganten.se

Streama billigt

Ett genialt enkelt – och billigt – sätt att överföra musiken från mobilen till stereon.

Vart du än ska på semestern i sommar kommer du att behöva musik! Googles Chromecast är redan ett populärt sätt att göra gamla TV-apparater smartare. Chromecast Audio gör samma sak för gamla stereoanläggningar: plugga bara in den i Aux-ljudingången så får du flera nya tjänster, inklusive streaming (eller ”casting” som Google kallar det) av musik från mobilen till stereoanläggningen. Allt styrs från mobilens egna appar (till exempel Spotify) precis som du är van vid, och det är väldigt enkelt att koppla in. Det ingår en minijack-kabel, men till mer avancerade anläggningar behöver du en optisk kabel eller RCA-kabel.

 

 

Garmin Oregon 650t, utomhus-GPS

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

5 600 kr

garmin.com

Perfekt för geocaching

Hitta skatten med GPS.

Geocaching är en sorts modern skattjakt där man med hjälp av en GPS-mottagare hittar så kallade ”caches” som ligger gömda på olika ställen över hela världen. Det går att leka med hjälp av en app på mobilen, men om man är seriös så skaffar man sig en speciell GPS för ändamålet, till exempel en Garmin Oregon 650t. Den har lång batteritid och är vattentät så att man kan ha den med sig ut i naturen i alla väder. Geocaching finns inbyggt som speciell funktion.

 

 

Targus bilfäste för surfplatta

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

400 kr

elgiganten.se

Bästa kompisen i baksätet

En surfplatta eller två i baksätet kan vara en livräddare när barnfamiljen ska åka på semester. Se bara till att de sitter fast ordentligt!

De som vill låta barnen spela spel eller titta på film i baksätet, men vill hålla på trafiksäkerheten och komforten, bör skaffa ett bilfäste. Surfplattan knäpps fast och tas loss enkelt från fästet som förankras på nackstödet. Det går också att ta loss iPaden när du är framme vid resmålet. Passar till surfplattor som är 7–10,1 tum stora.

 

 

Apple TV (4:e generationen), mediespelare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

1500 kr (32 GB)

apple.com/se

Superb mediespelare

Du behöver inte köpa ny TV för att komma åt de senaste smart-tjänsterna.

En ny pryl till TV:n är kanske inte den mest uppenbara sommarprylen, men när vädret bråkar eller du bara vill mysa framför TV:n på kvällen är en mediespelare som Apple TV väldigt käck! TV:n i sommarstugan är kanske en äldre modell utan smartfunktioner? Då är detta en prisvärd uppgradering. Så länge du har internetuppkoppling kan du titta på Netflix, HBO, YouTube och andra oumbärliga tjänster, med bild och ljud av toppklass. Du kan också visa semesterbilder direkt på TV:n från mobilen. Kom ihåg att köpa en HDMI-kabel för inkoppling till TV:n.

 

 

Sandstrøm Constellation Orion, Bluetooth-minihögtalare

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

500 kr

elgiganten.se

Läckert ljud som passar i fickan

Bärbara Bluetooth-högtalare finns i alla sorter och storlekar. Här är en av de minsta.

Ska du sätta fart på strandfesten bör du nog välja en annan högtalare än den här. Men till bakgrundsmusik på solstolen är Sandstrøms pyttelilla högtalare mitt i prick. Med måtten 8 gånger 8 cm och djupet 4 cm är den väldigt behändig att ha med sig och glider lätt ner i både väskor och fickor. Orion finns i flera olika färger, är vatten- och dammavstötande och kopplas till mobilen med Bluetooth/NFC. Det inbyggda batteriet sägs räcka i upp till 7 timmar. Koppla in och spela på!

 

 

Digitalutgåvan av Ljud & Bild

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Gratis

ljudochbild.se

Ljud & Bild på surfplattan

Ta med dig vår digitalutgåva på resan.

Semestern är som gjord för att gosa med bra läsning, både under ett parasoll och på väg till exotiska resmål. Med digitalutgåvan av Ljud & Bild kan du läsa din favorittidning (?) på surfplattan utan att vara uppkopplad på nätet. Den interaktiva digitalversionen finns till Apple och Android och har allt det sedvanliga materialet från pappersutgåvan, plus fler artiklar, fler bilder och inte minst video. Du kan också läsa våra färskaste tester innan tidningen kommer ut i affärerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.