Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

24 julklappstips

De roligaste klapparna är de som går på ström och hårda paket är ju något som alla gillar. Här är 24 av de bästa julklapparna man kan ge – och få – till jul.

Av / 2015-12-05 - 06:00
24 julklappstips

KEF Muo

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Glöm plasthögtalarna, satsa lite mer pengar och slå in KEFs läckra Muo i paketet i stället. Med praktfull Ross Lovegrove-design och superbra ljud är det du som blir hjälten på julafton. Få bärbara Bluetooth-högtalare låter lika bra och ingen är lika stilig. Går också att para ihop så att flera Muo kan spela samtidigt.

Pris: 3 000 kr
Webb: septon.se

 

Sony h.ear in

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Vill man ha lite färg på öronpropparna så är man oftast hänvisad till billiga modeller som låter dåligt, går sönder och inte har några finesser. Med h.ear-serien vill Sony ändra på det. In-ear-modellen finns i fem glada färger. Den har avancerade element för bra ljud, stöd för Hi-Res Audio och en fjärrkontroll med mikrofon för mobilen. Dessutom har lurarna brusreducering så du kan läsa eller resa utan störade omgivning.

Pris: 1 700 kr
Webb: sony.se

 

Biisafe Buddy

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Känner du någon som alltid tappar bort allting? Då kanske den smarta nyckelringen från Biisafe är den perfekta julklappen. Den sätts fast på nyckelknippan, läggs i plånboken eller hakas fast var som helst. Batteriet räcker i ett helt år och man hittar enkelt var Biisafe Buddy är någonstans med hjälp av en mobil-app. Mobilen piper också om man går ifrån väskan med en Buddy i.

Pris: 40 euro
Webb: biisafe.com

 

Luke Elliot – Dressed for the Occasion LP

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Rent stilmässigt är Luke Elliots debutplatta en salig blandning av Nick Cave, Leonard Cohen och Tom Waits. En härligt mörk och dyster skiva med inslag av blues, country och rock, allt i en rå och opolerad ljudbild. Producent är John Agnello som har jobbat med Sonic Youth, Dinosaur Jr. och Patti Smith, för att bara nämna några. Madrugada-fans lär också nicka igenkännande.

Pris: 200 kr
Webb: cdon.se

 

Presentkort på Netflix

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

TV-underhållning är en populär aktivitet när mörkret och kylan sätter in. Då är ett Netflix-abonnemang en fin present till dem som inte redan har det. Streaming-tjänsten finns som app till Android, iOS och Windows, plus till de flesta moderna smart-TV-apparater. Netflix-presentkortet finns i tre valörer: 150, 250 och 500 kronor. Användarna kan aktivera kortet utan att ange annan betalningsinformation. Fråga efter Netflix-kortet i din elektronikbutik eller på stormarknaden.

Pris: från 150 kr
Webb: netflix.se

 

Netatmo – Väderstation

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Är det för kallt för jultomten att gå ut? Med Netatmos smarta väderstation är det bara att kolla i mobil-appen. Den består av två delar, där utomhusmodulen mäter temperatur, luftfuktighet, luftkvalitet och barometertryck, samt en inomhusmodul som mäter temperatur, luftfuktighet och CO2-halt. Givetvis kan man ställa en i fritidshuset och läsa av hemifrån, samt få upp statistik. Man kan komplettera med fler moduler, vindmätare och regnmätare.

Pris: 1 650 kr
Webb: netatmo.com

 

Polaroid ZIP

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Den här lilla batteridrivna fotoskrivaren gör små pappersbilder av mobilbilderna och skriver ut de bästa trådlöst. Bildkvaliteten är bättre än med vanliga Polaroid-bilder eftersom ZIP använder zinkpapper som ger finare färger och skarpare detaljer. Bilderna kan skrivas ut från i stort sett alla enheter med Bluetooth, även surfplattor.

Pris: 1 600 kr
Webb: focusnordic.se

 

LG Easy Smart

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Klart att farfar också ska ha en smartmobil. Hittills har de äldre varit hänvisade till mer eller mindre ”dumma” mobiler och ganska ofta är de i en vikbar design. Detta för att få ett kompakt format i fickan och slippa fickringningar. Easy Smart är en kombination där man har fysiska knappar i nedre halvan och en modern Android-mobil med pekskärm i den övre. Snabbknappar, större ikoner och larmfunktion finns så klart.

Pris: 2 000 kr
Webb: lg.com

 

UE Roll

ProEXR File Description =Attributes= cameraAperture (float): 36 cameraFNumber (float): 8 cameraFarClip (float): 1e+030 cameraFarRange (float): 1e+018 cameraFocalLength (float): 40 cameraFov (float): 20.4079 cameraNearClip (float): 0 cameraNearRange (float): 0 cameraProjection (int): 0 cameraTargetDistance (float): 200 cameraTransform (m44f): [{1, 0, 0, 0}, {0, 0, -1, -0.00207109}, {0, 1, 0, 70}, {0, 0, 0, 1}] channels (chlist) compression (compression): Zip16 dataWindow (box2i): [0, 0, 4999, 4999] displayWindow (box2i): [0, 0, 4999, 4999] lineOrder (lineOrder): Increasing Y pixelAspectRatio (float): 1 screenWindowCenter (v2f): [0, 0] screenWindowWidth (float): 1 type (string): "scanlineimage" =Channels= A (half) B (half) G (half) R (half)
(Foto: Tillverkare)
Vem säger att det är trist att få platta paket? Del lilla Roll-högtalaren från Ultimate Ears spelar förvånansvärt högt – och framför allt rent. Precis som sina syskon i den oerhört uppskattade UE Boom-serien är den vattentät, så när kalorierna från julbordet ska brännas så kan den tas med ut på snöbollskrig. Har tomten varit extra snäll så att du fått flera Roll, eller om du redan har en Boom-högtalare, så kan de kopplas ihop och spela musik i hela huset.

Pris: 1 400 kr
Webb: ultimateears.com

 

Skullcandy Grind

Skullcandy_Grind_Black Gray

Om det ska ligga hörlurar under granen så är valmöjligheterna nästan gränslösa. Skullcandy Grind är varken trådlösa, brusreducerade eller försedda med ultratung bas. Däremot låter de fenomenalt bra för pengarna och priset är så lågt att du har råd att ge bort ett par och köpa ett extra till dig själv. Skullcandy är no-nonsense när det är som allra bäst. En knapp på vänster öronkåpa byter låt eller sätter på mikrofonen.

Pris: 550 kr
Webb: skullcandy.com

 

BB-8 Droid

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

När Star Wars: The Force Awakens har premiär i mitten av december får publiken lära känna den här lilla rullande roboten. BB-8 är nämligen den senaste droiden som är med, tillsammans med R2-D2 och C-3PO som vi redan känner.

Leksaksversionen styrs med en mobil eller surfplatta och rör sig nästan som ”i verkligheten” i filmen. BB-8 reagerar på röstkommandon och kan visa holografiska videor. Nästan, i alla fall.

Pris: 1 700 kr
Webb: coolstuff.se

 

Focal Spirit One S

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Tvättäkta hifi för öronen! Focal Spirit One S är en av de riktigt bra hörlurarna där ute för alla som vill ha ett rent ljud med hifi-kvaliteter. Hörlurarna är lätta att driva direkt med mobilen och sitter som en dröm på öronen – viktigt när man ska lyssna länge. Dessutom dämpar de oväsen utifrån mycket effektivt, eftersom de sitter väldigt tätt mot öronen och inte läcker mycket. Men viktigast av allt är ljudet, som är lika trivsamt som det är fylligt.

Pris: 2 000 kr
Webb: plaudio.com

 

Logitech MX Master

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Sedan Logitech grundades 1985 har de tillverkat fler än en miljard möss, och här är den mest sofistikerade av dem alla. För det första kan MX Master Wireless användas med tre enheter samtidigt. En tryckning på en knapp växlar mellan exempelvis laptopen, den stationära datorn och surfplattan. Två skrollhjul och ett stort pekfält betyder att man kan styra mycket fler funktioner än tidigare, inklusive gester på Mac-datorer.

Pris: 1 100 kr
Webb: logitech.se

 

Philips AE5600W

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Med Philips lilla radio kan man lyssna på musik överallt. Den kostar inte mycket och är tilläckligt liten för att få plats i väskan. Både FM- och DAB-stationer går att ta in och lagra. AE5600W går på vanliga batterier som finns överallt och låter riktigt bra för att vara så billig.

Pris: 800 kr
Webb: philips.se

 

Huawei Honor 7

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Här är en topptelefon till budgetpris. Kinesiska Huawei bjuder på 5,2-tums Full-HD-skärm, åttakärnig processor och 20 Mp-kamera till en bråkdel av priset man betalar för andra mobiler i samma klass. Honor 7 har till och med plats för dubbla SIM-kort så att den kan ha två telefonnummer samtidigt – eller så kan man använda den ena kortplatsen för att utöka minnet med microSD-kort. Mobilen är gjord av aluminium och har fingeravtrycksläsare.

Pris: 3 800 kr
Webb: huaweidevice.se

 

Canton DM50

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Missnöjd med TV-ljudet? Då är den här soundbar-högtalaren mitt i prick. En ljudsockel ger ett mycket bättre ljud än TV:ns inbyggda högtalare, utan att det blir för dyrt eller tar mycket plats. Testvinnaren Canon DM50 ställs helt enkelt under TV:n eller på en hylla och ger ett rent och kraftfullt ljud. Inkopplingen görs med optisk kabel, samt med mobilen via Bluetooth så att det är enkelt att spela musik. Skulle de inbyggda baselementen inte vara nog så finns det en utgång för extern subwoofer.

Pris: 4 000 kr
Webb: canseda.se

 

Audioquest Dragonfly v1.2

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

De som investerat i ett par seriösa hörlurar märker snabbt att datorns inbyggda ljudkort med tillhörande hörlursuttag har sina brister. Audioquest Dragonfly är en superkul, kompakt och högupplöst USB-DAC som kopplas mellan datorn och hörlurarna. Den ger en stor ljudförbättring från ett litet format och passar dem som inte vill kompromissa med ljudkvaliteten även om de befinner sig på resande fot.

Pris: 1 400 kr
Webb: hifiklubben.se

 

Sony Xperia M4 Aqua

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

En bra smartmobil behöver inte vara dyr. Budgetmodellen Xperia M4 Aqua tog oss med storm. Här får man prestanda som verkligen flåsar toppmodellerna i nacken: blixtsnabbt 4G, snabb processor, strålande skärm (1280 x 720 bildpunkter) och – allra viktigast – tillräckligt med RAM och minne för att köra massor av appar. Batteriet är stort, vilket betyder att man faktiskt kan nöja sig med att ladda varannan dag. Som pricken över i är den naturligtvis vattentät.

Pris: 2 600 kr
Webb: sony.se

 

B&O Play Beoplay A2

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Bang & Olufsen har haft stor framgång med sina produkter i B&O Play-serien, och av dem är Beoplay A2 den mest populära. En elegant högtalare som finns i en rad olika moderiktiga färger och ”handtag” i äkta läder. Ljudet har en varm och fyllig klang och sprids bra tack vare högtalare på båda sidor. A2 stöder Bluetooth 4.0 med aptX för optimal ljudkvalitet. En snygg julklapp för både urbana och icke-urbana musikälskare!

Pris: 3 200 kr
Webb: beoplay.com

 

Samsung Gear VR

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Virtual Reality glasögon har vi sett många prototyper eller dyra utvecklarversioner av. Men nu känns det som att man äntligen har en färdig konsumentprodukt. Samsungs nya modell är 22 procent lättare och sägs vara bekvämare och ha bättre styrning än den tidigare. Den innehåller accelerator, gyrosensor och närhetssensorer för att känna dina rörelser. Som skärm använder man en Galaxy Note 5 eller någon av Galaxy S6-modellerna.

Pris: 2 000 kr
Webb: samsung.se

 

GoPro Hero4 Black Edition

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ett måste på vintersemestern! Det som gör actionvideokamerorna så flexibla är framförallt den ringa storleken och den låga vikten, plus att det finns många olika fästen för huvudet och andra kroppsdelar. GoPro Hero4 Black Edition är fortfarande den bästa actionkameran vi har testat. Bilden är helt enkelt superb och det finns en rad olika upplösningar och hastigheter. Om du inte rör dig väldigt snabbt så kan du till och med filma i 4K-upplösning, med upp till 30 bildrutor i sekunden.

Pris: 4 500 kr
Webb: iceman.se

 

Revo Supersignal

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

En bra radio är guld värd och en lika aktuell julklapp nu som förr som enkel källa till musik och nyheter. Många små bordsapparater klarar både FM och DAB men Supersignal har dessutom Bluetooth så att den kan spela musik från mobilen på ett smidigt sätt. Revo-radion är kompakt och välkonstruerad i äkta trä och aluminium och har en stor och tydlig OLED-skärm. En oerhört välljudande allroundradio som vi rekommenderar till alla kvalitetsmedvetna!

Pris: 2 400 kr
sahaga.com

 

Lenovo IdeaCentre Stick 300

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

En dator som inte är mycket större än ett USB-minne? 100 x 38 x 15 mm låter vansinnigt, men Lenovo har faktiskt krympt en komplett Windows-dator med Intel Atom-processor, 2 GB RAM och 32 GB inbyggt minne till ett så litet format. Man kopplar in mus och tangentbord trådlöst via Bluetooth, sedan kopplas datorn till en monitor eller TV via HDMI. Det inbyggda minnet går att utöka med microSD och datorn har till och med en USB-port.

Pris: 1 500 kr
Webb: conrad.se

 

Apple MacBook

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

En av de minsta och lättaste bärbara datorerna. Skärmen är på 12 tum och har 2304 x 1440-upplösning och finns plats för ett tangentbord i fullstorlek trots det begränsade utrymmet. Styrplattan har Force Touch-teknik som inte bara registrerar var någonstans man trycker, utan också hur hårt. Anslutningar finns det inte så många av, faktiskt bara en enda USB-C-port, men å andra sidan är Apple MacBook lika smidig att ha med sig som en surfplatta.

Pris: 14 500 kr
Webb: apple.se

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Ljud & Bild
Rulla till toppen