Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Spotify får ny EQ-funktion

Efter stor efterfrågan får Spotify en rad EQ-inställningar i iOS-appen.

Av / 2014-08-04 - 14:00
Spotify får ny EQ-funktion

Enligt Spotifys produktchef Sten Garmark har många användare efterfrågat en inbyggd equalizer i iOS-appen. I dagsläget är det en av våra mest efterfrågade funktioner för iOS, säger han i ett pressmeddelande.

22 EQ-inställningar
Den nya EQ-funktionen för Apple-mobiler och -surfplattor innehåller sammanlagt 22 förprogrammerade inställningar, inklusive Electronic, Hip Hop, Acoustic, Classical, Small Speakers och Loudness. Detta har redan iOS-produkterna inbyggda i sina menyer, men även om många tredjepartsprodukter stöder denna EQ-funktion även när man spelar musik genom Spotify, så gäller det inte alla. Speciellt Spotify Connect-produkter fungerar inte, eftersom avspelningen görs av själva hifi-produkten och inte i mobilen eller surfplattan

Vi tycker att EQ är en god idé, eftersom man kan korrigera för en annars livlös ljudkvalitet från ett par mediokra hörlurar eller högtalare. Däremot skulle vi vilja ha en ännu mer utökad EQ-funktion, nämligen en som är anpassad efter specifika hörlurar och högtalare.

Tänk om det fanns en EQ-funktion där man kunde välja vilken hörlur eller högtalare man lyssnar genom, och att ljudet sedan korrigeras så att det låter helt optimalt genom just den modellen. Då justeras inte ljudet efter personlig smak när det gäller musikstil eller klangkaraktär, utan så att ljudet blir helt optimalt i just de hörlurar eller högtalare man använder. Nackdelen är förstås att ljudet inte går att fintrimma efter lyssnaren, utan efter hur tillverkaren anser att det ska låta. Men vi tycker ändå att det hade varit kul med en sådan funktion – den är naturligtvis svårare att göra, men är desto bättre.

Till dess hälsar vi den nya Spotify EQ-funktionen välkommen.

Spotify.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är "Spotify GPT"

ABBA i Atmos-format

Från The Bear till Bruce Springsteen!

Nu kan du länka till alla musiktjänster på en gång

Apple: Mixa i Dolby Atmos, få mer betalt!

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

Rulla till toppen