TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Pink Floyd firar 50-årsjubileum för Dark Side of the Moon med nyutgåva

Vissa tror att Pink Floyd har blivit "woke" för att de inkluderat de färger som alltid har funnits där.

forfatter
Publicerad 2023-01-24 - 17:07

Strax efter att Pink Floyd tillkännagav 50-årsjubileumsutgåvan av sitt mästerverk The Dark Side of the Moon har en debatt rasat på sociala medier om huruvida bandet har blivit ”woke”.

Bandet delade nyligen en uppdaterad version av albumets grafiska design, som de hade satt som sin officiella profilbild på Facebook. Som en del av den nya grafiken kan du se siffran 50, där regnbågens färger fyller 0.

Konservativa missförstånd

Konservativa människor har nu hävdat att Pink Floyd har blivit ”woke”, vilket i grunden är ett engelskt nyord som beskriver ett samlingsbegrepp för att vara medveten om diskriminering, vare sig det är sexistisk, rasistisk, social eller annan kränkande diskriminering. På senare tid har ordet dock ofta använts i negativa ordalag, för att vara politiskt korrekt, särskilt från högern.

Dark Side original
Så här ser originalomslaget ut för Pink Floyds Dark Side of the Moon.

Samma högerflygel får nu vatten på sin kvarn genom att bli upprörda över ett element som har funnits på skivomslaget hela tiden. Uppenbarligen har inte alla insett att ”regnbågen” alltid har funnits där. Det ursprungliga omslaget har nämligen en illustration av en stråle vitt ljus som bryts genom ett pyramidformat prisma, varefter ljuset delas upp i regnbågens färger på andra sidan.

Samma prisma kan ses på det nya omslaget, med nummer 50 i den. Och med ovan nämnda regnbågsfärger i 0.

Kommentarer om Dark Side of the Moon

Att vissa fans ser den nya bilden som ett stödjande uttalande om HBTQ+-rörelsen får stå för dem. Men det är ändå kul!

”Ta bort regnbågen, ni ser bara dumma ut.”

”Vad är det där, Pink Floyd, vilken skam.”

”Från och med nu lyssnar jag inte längre på det här bandet …”

”Har ni blivit woke med regnbågar?”

Det är några av kommentarerna till Pink Floyds nya grafik.

Pink Floyd comments
Skärmdump av Pink Floyds Facebooksida.

Det råder naturligtvis ingen brist på motkommentarer från stödjande Pink Floyd-fans. Det är bara inte lika roligt att citera, men om du har lite tid över kan du själv läsa kommentarerna på bilden.

Pink Floyd Dark Side 50th- scaled
Box-utgåvan av det nya albumet är tillgänglig från 24 mars. Foto: Pink Floyd

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

"Dark Side of the Moon" skapar regnbågsvrål Vissa tror att Pink Floyd har blivit "woke" för att de inkluderat de färger som alltid har funnits där.
Rolandpiano med högtalardrönare Roland Corporation firar 50-årsjubileum genom att göra ett vilt konceptpiano med inbyggt 14-kanaligt ljud - och fyra svävande högtalare!
lbpluss
Julstämning i 4K Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
Apple Music kommer till en Tesla nära dig Med den senaste uppdateringen får alla Tesla-modeller stöd för Apples musiktjänst.
Ännu bättre ljud i Mercedes? Mercedes har inlett samarbete med Apple och Universal Music för att leverera den ultimata ljudupplevelsen i bilen.
Följ Ljud & Bild