TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Heavy metal i Dolby Atmos

Snart kommer världens första metallplatta med Dolby Atmos-ljud.

forfatter
Publicerad 2016-11-14 - 16:00

Bandet – eller kanske snarare ensemblen – heter Luca Turilli’s Rhapsody och den nya skivan med ljud från alla håll och kanter, inklusive taket, heter ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus”. Pressmeddelandet med informationen kommer från Yamaha, som är huvudsponsor till producent Chris Heil som har producerat och mixat musiken. Skivbolaget är Nuclear Blast.

Läs också: Test av tre soundbar-högtalare med Dolby Atmos.

Omslaget till skivan ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” med Luca Turilli’s Rhapsody.
Omslaget till skivan ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” med Luca Turilli’s Rhapsody.

I pressmeddelandet står det att utgåvan är världens första studioalbum med Dolby Atmos. Det stämmer bara om man bortser från Trondheimsolistenes Reflections , Maja S.K. Ratkjes And Sing… Uranienborg Vokalensembles Himmelrand samt Terje Winges Organism, alla utgivna av skivbolaget 2L under perioden maj–augusti 2016.

Skillnaden är att detta är klassiska utgåvor (bortsett från Maja Ratkjes ”And Sing …” som är ett konstprojekt som undertecknad saknar kompetens för att kategorisera). Luca Turilli’s Rhapsody är däremot ett italiensk symfoni-metallband, vilket innebär mycket mer manipulering och mixning av musiken. 2L-skivorna kan snarare betraktas som live-inspelningar snarare än studioalbum, även om undertecknad mycket väl skulle kunna hävda att de lika gärna kan klassas som studioalbum eftersom sådana inspelningar också ofta manipuleras och mixas.

Läs också: Test av 4 hemmabioreceivrar med Dolby Atmos.

Ny dimension

Men visst är det kul när fler musikproducenter hoppar på Dolby Atmos-tåget. Musik i surround ger definitivt upplevelsen en ny dimension, och när man dessutom får ljud från taket är rumsdimensionen nästan helt komplett.

Albumet ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” är alltså mixat och producerat av Chris Heil, som har jobbat med artister som David Bowie och Bryan Adams. Han har redan gjort flera liveproduktioner med Dolby Atmos, detta är dock hans första studioversion i formatet.

– Jag hörde ett utdrag ur ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” i studion precis bredvid min och insåg direkt att detta var materialet jag ville använda för att demonstrera Dolby Atmos potential, berättar Chris Heil i presmeddelandet.

– Sådan här musik är gjord för det här formatet, med en kombination av band, orkester och körarrangemang.

 

Atmos-utgaven av albumet lanseras 9 december. Stereoversionen går redan att få tag på, även på strömningstjänster som Spotify och Tidal.

ltrhapsody.com

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
90-talet ringer: Winamp är tillbaka I internets barndom och skribentens ungdom var det Winamp som styrde musiken till festen. Nu är spelaren tillbaka efter nästan 10 års frånvaro.
TikTok som musiktjänst? Det populära sociala mediet kan få sin egen musikströmningstjänst.
Köpa Twitter, eller Springsteen-biljetter? Efter ett tre år långt coviduppehåll är den amerikanske rocklegendaren Bruce Springsteen tillbaka på världsturné nästa år. Men till vilka biljettpriser?
Hör musiken från "Stranger Things" Är du redo för säsongsfinalen av Stranger Things? Med den här spellistan kommer du på rätt humör.
Här hittar du låtarna från dina favoritserier En ny nordisk hubb gör det enklare att hitta musik från Stranger Things och andra Netflix-serier.
En era är över 21 års iPod-historia har nått vägs ände. Apple tillverkar inga fler iPod Touch.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend