Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Heavy metal i Dolby Atmos

Snart kommer världens första metallplatta med Dolby Atmos-ljud.

Bandet – eller kanske snarare ensemblen – heter Luca Turilli’s Rhapsody och den nya skivan med ljud från alla håll och kanter, inklusive taket, heter ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus”. Pressmeddelandet med informationen kommer från Yamaha, som är huvudsponsor till producent Chris Heil som har producerat och mixat musiken. Skivbolaget är Nuclear Blast.

Läs också: Test av tre soundbar-högtalare med Dolby Atmos.

Omslaget till skivan ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” med Luca Turilli’s Rhapsody.

Omslaget till skivan ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” med Luca Turilli’s Rhapsody.

I pressmeddelandet står det att utgåvan är världens första studioalbum med Dolby Atmos. Det stämmer bara om man bortser från Trondheimsolistenes Reflections , Maja S.K. Ratkjes And Sing… Uranienborg Vokalensembles Himmelrand samt Terje Winges Organism, alla utgivna av skivbolaget 2L under perioden maj–augusti 2016.

Skillnaden är att detta är klassiska utgåvor (bortsett från Maja Ratkjes ”And Sing …” som är ett konstprojekt som undertecknad saknar kompetens för att kategorisera). Luca Turilli’s Rhapsody är däremot ett italiensk symfoni-metallband, vilket innebär mycket mer manipulering och mixning av musiken. 2L-skivorna kan snarare betraktas som live-inspelningar snarare än studioalbum, även om undertecknad mycket väl skulle kunna hävda att de lika gärna kan klassas som studioalbum eftersom sådana inspelningar också ofta manipuleras och mixas.

Annons

Läs också: Test av 4 hemmabioreceivrar med Dolby Atmos.

Ny dimension

Men visst är det kul när fler musikproducenter hoppar på Dolby Atmos-tåget. Musik i surround ger definitivt upplevelsen en ny dimension, och när man dessutom får ljud från taket är rumsdimensionen nästan helt komplett.

Albumet ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” är alltså mixat och producerat av Chris Heil, som har jobbat med artister som David Bowie och Bryan Adams. Han har redan gjort flera liveproduktioner med Dolby Atmos, detta är dock hans första studioversion i formatet.

– Jag hörde ett utdrag ur ”Prometheus, Symphonia Ignis Divinus” i studion precis bredvid min och insåg direkt att detta var materialet jag ville använda för att demonstrera Dolby Atmos potential, berättar Chris Heil i presmeddelandet.

Annons

– Sådan här musik är gjord för det här formatet, med en kombination av band, orkester och körarrangemang.

 

Atmos-utgaven av albumet lanseras 9 december. Stereoversionen går redan att få tag på, även på strömningstjänster som Spotify och Tidal.

ltrhapsody.com

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.