Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Här är nya Spotify

En rejäl ansiktslyftning – och nya funktioner.

Av / 2014-04-02 - 11:21
Här är nya Spotify

Den gamla, trista designen har försvunnit. Nya Spotify ser mycket snyggare ut. Funktioner har tillkommit också.

Featured playlist
En viktig del av nya Spotify är den nya Featured Playlist-funktionen. Den ligger i ”Browse”-delen och består av olika spellistor som är skräddarsydda för olika höjdpunkter på året eller beroende på vilken veckodag det är. I dag är det onsdag och då ser vi att vi snart bjuds på spellistan ”Your favourite coffee house”, som innehåller lågmäld singer/songwriter-musik. Listan ”Ready for the day” har musik i högre tempo för att höja motivationen för en ny arbetsdag. Melankoliska själar kan avnjuta ”Early Grey morning” och så vidare. Tanken är att spellistorna byts ut varje dag.

Ny_Spotify-2
Featured playlist består av skräddarsyda spellistor för varje dag.

– Vi har som mål att det i framtiden ska finnas något nytt varje gång man loggar in. Något som är bra att titta på, aldrig tråkigt, och gärna något nytt varje gång. Ändå är det viktigt att man alltid känner igen sig. Det ska aldrig vara någon tvekan om att det är Spotify, och den nya designen måste vara likadan oavsett plattform, säger produktutvecklingschef Michelle Kadir i ett Skype-samtal med oss.

Välkommen nyhet
Efter att ha provat den nya layouten är det uppenbart att Featured Playlist-funktionen är uppskattad. Jag gissar att den snabbt blir ett populärt sätt för Spotify-användare att upptäcka ny musik. I och med den här funktionen tar Spotify ett steg i riktning mot Wimp, som har redaktionella spellistor som specialitet och som har haft stor framgång med dem.

Förutom den nya funktionen visar Spotify sina vanliga spellistor på ett mer städat sätt, efter olika kategorier som humör, pop, rock, fest, träning och så vidare. Gränssnittet är mer ikonbaserat, med olika ”paneler”.

Your Music
En annan funktion heter Your Music. Om du gillar en låt och vill spara den, men inte redan har gjort någon spellista där den passar in, kan du högerklicka på den och välja Save. Då sparas den i biblioteket Your Music, där du sedan enkelt hittar den. I biblioteket kan du bläddra efter artist, album, och låt så att du kan hitta mer musik från samma artist.

Ny_Spotify_Sjangerehumør
Det nya utseendet med paneler ser snyggt ut och visar spellistor för olika genrer och humör på ett överskådligt sätt.

Utseende
Annars är det utseendet och gränssnittet som är nytt. Det känns mer överskådligt och strömlinjeformat, mer tilltalande för ögat. Vill man hitta ny musik som bygger på andra artister man lyssnar ofta på så går man in på Discover och hittar en överskådlig lista med stora bilder på skivomslag.

Ny_Spotify_Discover
Discover-funktionen föreslår nya låtar efter annan musik du redan lyssnar på, och visar dem på ett mer överskådlig sätt än förut.

– Nya Spotify handlar om att användaren ska göra så lite som möjligt, säger Michelle Kadir. Det betyder att plattformen måste vara intuitiv, det ska vara lätt ett hitta och det är Spotify som gör det mesta av arbetet.

Efter en kort tid med nya Spotify är det uppenbart att det nya utseendet är en klar förbättring.

Spotify.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Slutet för MQA i Tidal

Här är "Spotify GPT"

ABBA i Atmos-format

Från The Bear till Bruce Springsteen!

Nu kan du länka till alla musiktjänster på en gång

Apple: Mixa i Dolby Atmos, få mer betalt!

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

Rulla till toppen