Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Klassisk uppföljare från Bose är nu officiell

Bättre brusreducering, samma ljudkvalitet. De två viktigaste ledorden för Bose QuietComfort 45.

Av / 2021-09-01 - 09:16
Klassisk uppföljare från Bose är nu officiell

När Bose lanserade de trådlösa QuietComfort 35 för 5 år sedan var de ett kvantsprång inom trådlösa hörlurar. De hade brusreduceringen från den klassledande – men trådbundna – QuietComfort 25, i en trådlös design.  Om vi snabbspolar fram till idag är marknaden översvämmad med trådlösa, brusreducerande hörlurar. Men det är alltså inte mer än fem år sedan som de nästan inte existerade alls. QC35 satte konceptet på kartan en gång för alla.

Bose-lurarna ansågs länge vara de bästa – även av oss. Men efter hand fick de alltmer aggressiva konkurrenter, och så småningom blev de omkörda av både Sony, Sennheiser med flera. När uppdateringen QC35 II kom hoppades vi att antingen brusreduceringen eller ljudkvaliteten hade varit ännu bättre, men icke!. Det var enbart röststyrning som lagts till.

Gråbein testar Bose Noice Cancelling Headphones 700

 

När en ny toppmodell kom på marknaden, Bose Noice Cancelling Headphones 700, var det ingen direkt efterföljare till QC35 II, som fortsatte finnas på marknaden. Istället var NCH 700 något dyrare och skulle betraktas som en ny toppmodell över QC35 II, med en mer strömlinjeformad design och svipefunktion på lurarna. Med ett mer linjärt ljud, men med samma brusreducering.

Bose QC45 TripleBlack_WhiteSmoke_Combo_RGB
Bose QuietComfort 45 kommer i färgerna svart (Triple Black) och vit (White Smoke). Foto: Bose

Legendens arvtagare

Nu får QC35 II äntligen sin riktiga efterträdare, när QuietComfort 45 gör debut. Med samma design som sin föregångare och fysiska knappar för dem som inte gillar att svipa

Läs också Bose QuietComfort 35 II Bose har uppgraderat marknadens mest populära trådlösa hörlur.

Bättre brusreducering

Vad som är nytt sedan QuietComfort 35 II är att nya Bose QC45 har en förbättrad brusreducering, med två olika inställningar.

Quiet-läget kombinerar mikrofoner i och utanför hörlurarna, och tillsammans med en avancerad digital processor (DSP) används de för att upptäcka, mäta och reagera på flera oönskade ljud i mellanregistret. Buller från tågkupéer, livliga kontorslokaler och stökiga caféer är typiska ljud som nu sägs dämpas mer effektivt.

Bose QC45 WhiteSmoke_8289_RGB
Foto: Bose

I Aware-läget växlar QC45 till fullständigt genomhörning, där allt utifrån förstärks istället. Vi lovas att omgivningen då kommer att låta ”naturlig och tydlig”, så du behöver inte ta av dig hörlurarna för att vistas i farligt trafikerade miljöer, eller om du vill prata med någon på gammaldags sätt. Alltså inte via telefonen…

Läs också Bose har gjort sitt näst bästa Med NCH700 har Bose gjort sitt allra, allra … näst bästa.

På tal om telefoner, vi blir lovade att QC45 isolerar rösten under telefonsamtal och videosamtal, så att den förs över klockrent till mottagaren, medan bakgrundsbrus ”som en kaffekvarn eller en skällande hund” effektivt blockeras.

Bose QuietComfort 45: Bättre brusreducering, samma ljudkvalitet som tidigare. Foto: Bose

Samma ljud som tidigare

Bose har valt att inte röra QC35s ljudkvalitet: ”QuietComfort 45 behåller föregångarens egenskaper med fantastiskt ljud, komfort och stabilitet under hela dagen”, heter det i pressmeddelandet. Det är ett vågat drag då det finns fler konkurrenter som gör mer välljudande hörlurar än Bose.

Bättre batteritid och Flerpunktsanslutning

Batteriets livslängd förlängs något på pappret, om än måttligt, från 20 till 24 timmar. Flerpunktsanslutning med flera enheter samtidigt är nu möjlig tack vare Bluetooth 5.1, och funktionen SimpleSync gör det enkelt att ansluta QC45 till en kompatibel Bose soundbar.

QC45 laddas naturligtvis med USB-C där dess föregångare använde mikro-USB.

Bose QC45 QuietComfort 45 SPREAD2
Foto: Bose

QuietComfort 45: Pris og tilgjengelighet

Bose QuietComfort 45 kommer i butiker den 30 september, men de kan redan beställas på bose.se. Priset är 3 799 kronor, tusenlappen mer än du kan få ”toppmodellen” NCH 700 för. Som vi vet har 700 ett mer linjärt ljud och också en högre maximal ljudnivå än QC35 II. Om QC45 låter liknande QC35 II, så kommer det möjligen att bli lite uppförsbacke. Men om genomhörning (Aware mode) är viktig för dig behöver du ha QC45.

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”Klassisk uppföljare från Bose är nu officiell”

  1. Genomhörning ”konversationsläge” (aware-läge) har de ju på 700an oxå, är som att inte ha hörlurar på sig alls i 0 läget. Bose NCH 700 har ju bättre ljud än QC 35 II så de enda som skulle vara bättre än 700 på nya 45an skulle vara noice cancelling delen då. Samtal på nya 45 borde ju hålla samma kvalitet som på 700an allt annat vore ju en flopp. Återstår väl att se. Sen är ju 700 otroligt bra att ha samtal i, där ligger ju Sony XM4 och Bose QC 35 i lä. 700 går oxå att koppla till Bose Soundbar. Bose QC 45 är för Bosefans som är besatta av QC 35ans utseende och riktiga knappar. QC 45 har ju precis samma öronkuddar som 700an, utan veck som de hade på 35 II serien. QC modellerna är mer åt gammalt klassiskt Bose, med knappar medan NCH 700 är mera modernt utseende och handhavande med touch. Jag ser fram emot efterträdaren till 700an, NCH 800 el 900. Tycker de är mer intressanta och spännande och bättre. Har både 35, 700 och Sony XM4. Trivs bäst med NCH 700.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

Ljud & Bild
Rulla till toppen