TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!
Nyhet

Yamaha masserar dina öron – och tömmer ditt bankkonto

Notera namnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiösa flaggskepp bland hörlurar.

forfatter
Publicerad 2022-11-20 - 14:23

Yamaha har skapat de überdyra YH-5000SE för att verkligen demonstrera sin ljudfilosofi, som de själva kallar True Sound. Det handlar om att återge musiken så naturligt som möjligt, men inte nödvändigtvis så neutralt som möjligt. I stället har hi-fi-avdelningen och musikavdelningen samarbetat mot ett slags gemensamt klangideal, där målet är att instrumenten ska framträda med djupa klanger i en gigantisk ljudbild, så att lyssnaren blir helt uppslukad av musiken.

Foto: Yamaha

Yamaha är mycket stolta över att de tillverkar både instrument, hi-fi-produkter och studioutrustning, och hävdar att avdelningarna faktiskt samarbetar och utnyttjar varandras kunskaper, för att skapa de bästa produkterna de kan.

Yamaha YH-5000SE SPREAD
Foto: Yamaha

Inspiration från förr

Yamaha har tagit utgångspunkt i och vidareutvecklat tekniken i den planmagnetiska (Orthodynamic) modellen HP-1 från 1976. YH-5000SE är handgjord på Yamahas fabrik i Japan, där de också tillverkar sina dyraste flyglar och annan ljudutrustning, och ”kombinerar exceptionellt hög byggkvalitet med enastående komfort”. Yamaha lovar att de är så bekväma att du glömmer att du bär dem.

Yamaha HP-1
Originalet: Yamaha HP-1. Foto: Yamaha

Planmagneter

De planmagnetiska elementen, som Yamaha kallar Ortodynamic, använder ett tunt och ultralätt membran för att uppnå ”exceptionell dynamisk kontrast mellan svaga och starka partier”.

Läs också Audezes dyraste är bland de bästa vi har hört. LCD-5 är mindre och mycket lättare än några andra hörlurar i serien. Men ljudet, alltså!
Audeze LCD 5 spread

Hörlurarna ska leverera en exakt återgivning av de mest subtila ljudförändringarna, och vi lovas en rik djupbas med stor transparens.

Membranet är betydligt lättare än i ett konventionellt dynamiskt element, vilket ger musiken fina nyanser och atmosfär. Mikroperforerade luftventiler med hög permeabilitet på båda sidor ska garantera att membranrörelserna är korrekta och att musikens dynamik återges korrekt.

Foto: Yamaha

Passform och komfort

Själva kåporna omsluter öronen helt och har gott om inre volym för att fungera optimalt med det ultratunna membranet. Den öppna baksidan förhindrar kompression på grund av det över- och undertryck du får från en sluten struktur.

För optimal passform och komfort har man eftersträvat en så lätt och samtidigt robust hörlur som möjligt. Därför är dess konstruktion huvudsakligen i magnesium av samma standard som används inom flyg- och rymdindustrin, och hela konstruktionen väger bara 320 gram utan kabel. Som jämförelse väger Focal Utopia 490 gram och Hi-FiMAN HE-1000se väger 440 gram. Faktum är att de ligger under Sennheiser HD 800S, som är bland de lättaste i sin klass. Bara Audio-Technica ATH-ADX5000 väger mindre, av alla jag kan komma på.

Yamaha YH-5000SE
Mocka till vänster, blankt konstläder till höger. Foto: Yamaha

Tillbehör

Yamaha YH-5000SE levereras med två par öronkuddar, både blanka och mocka. Det blanka konstläderet är perforerat, med ett fint nät som skyddar elementet från damm. Mockakuddarna är av typen Toray Ultrasuede, som ska vara extra bekvämt.

Läs också Sublim japansk ­ljudkonst Trött på hifi? Yamahas highend-förstärkare kommer att få dig på andra tankar.

Två olika kablar ingår, båda obalanserade 3,5–6,3 mm och balanserade 4,4 mm Pentaconn, båda med silverpläterad OFC-koppar. De som vill ha en 4-stifts XLR-kabel i stället kan köpa detta som tillval. Pricken över i:et, för extra ägarglädje, medföljer också ett dedikerat aluminiumstativ.

YH5000_10.eps YH5000_11.eps YH5000_12.eps YH5000_25.eps YH5000_20.eps
<
>
Foto: Yamaha

Yamaha YH-5000SE: tillgänglighet och pris

Yamaha YH-5000SE levereras antagligen i slutet av januari och kostar … Håll i dig… 62 000 kronor. De har naturligtvis beställts in för testning.

Läs hela pressmeddelandet här (pdf, engelska)

Foto: Yamaha

Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 svar på ”Yamaha masserar dina öron – och tömmer ditt bankkonto”

Lämna en kommentar

Black Week: De bästa hörlursfynden Det finns mycket att erbjuda, men man vill också ha kvalitet. Här är de bästa erbjudandena vi hittills har hittat bland hörlurar och öronsnäckor.
Kolla in de läckra hörlurarna! Notera namnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiösa flaggskepp bland hörlurar.
Ingenting bör låta så Ingen bas, ingen trådlös laddning, ingen brusreducering. Ljudet av ingenting är inte imponerande.
... Kosta vad det kosta vill Mark Levinson har aldrig gjort billiga saker och de tänker inte börja nu. Här är deras första trådlösa, brusreducerande hörlurar. Men hur bra är de?
Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor Många människor är mest intresserade av ljuddämpning i öronsnäckorna. Men ibland behöver man faktiskt höra sin omgivning. Creative Sensemore Air går längre än de flesta.
Sticker ut En, i sammanhanget, tung och stor sportpropp som levererar både med komfort och ljud.
Följ Ljud & Bild