Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Så låter världens dyraste hörlurar

Sennheiser Opus är de ultimata hörlurarna – de kostar nästan en halv miljon! Vi tog en tripp till London för en provlyssning.

Skrivet av / Uppdaterad: 2020-06-29 - 10:00 // Först publicerad: 09.11.2015
Så låter världens dyraste hörlurar

Vilka hörlurar är bäst i världen? Det är en fråga vi får från våra läsare ibland. Och det finns många kandidater till titeln. Men nu har Sennheiser bestämt sig för att en gång för alla visa vem som är bäst. Svaret på frågan heter Orpheus och sägs vara världens mest avancerade hörlurar. Och åtminstone de mest kostsamma, om man inte räknar sådana som är strösslade med guld och diamanter.

Orpheus-systemet består av ett par elektrostathörlurar och en tillhörande förstärkare med inbyggd DAC. Man behöver alltså bara en digital signalkälla för att komma till highend-himlen. Men biljetten för resan är dyr: Orpheus kommer att kosta 50 000 euro när den släpps i början av 2016!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Sennheiser)

De superlätta membranen i elektrostatelementen är överdragna med platina. DAC-delen består av åtta stycken Sabre ES9018 DAC-kretsar som arbetar med 32 bit/384 kHz-upplösning. Digitalomvandlaren klarar naturligtvis DSD-signaler (2,8 och 5,6 MHz).

Förstärkaren är en hybrid med rör i ingången och MOSFET-transistorer i utgången, i en så kallad Cool Class A-konfiguration. Elektroderna i rören är guldpläterade och chassiet är gjort av italiensk marmor – enligt Sennheiser av samma sort som Michelangelo använde.

Förstärkaren har ett stort urval ingångar: balanserade och obalanserade analoga, optisk och koaxial digital samt givetvis en USB-port.

Rent tekniskt är Sennheiser en förbättrad version, eftersom den ursprungliga Orpheus kom 1991 och på sin tid var det mest extrema som fanns inom hörlurar. Den nya modellen är en helt ny konstruktion, från början till slut, och det har inte snålats med materialen någonstans. Hela härligheten består av inte färre än 6 000 delar och är handbyggd i Tyskland. Därför är produktionstakten begränsad till 250 stycken om året.

Oerhörda detaljer
Hur låter då ett par hörlurar som kostar nästan en halvmiljon? För att ta reda på det åkte vi till London, där Orpheus presenterades för en utvald skara journalister. Jag fick en chans att ikläda mig prestige-lurarna och kan meddela att de egentligen inte går att jämföra med någonting annat.

Detail_shot_headband_03_RGB_jpg
(Foto: Sennheiser)

Foto: Sennheiser

Lyssningssessionen ägde rum i ett tyst konferensrum på ett hotell i London, där Orpheus var inkopplad till en CD-spelare från T+A. Spelaren var inkopplad till Orpheus balanserade analogingång eftersom DAC-sektionen inte är färdig ännu.

Det är svårt att säga något definitivt om ljudet utan att ha en välbekant signalkälla och ett andra hörlurar att jämföra direkt med, men att det handlar om ett par hörlurar av extremt hög kvalitet går det inte att ta miste på. Orpheus visade mig nya sidor av välkända låtar. Den akustiska gitarren i Pink Floyds ”Wish You Were Here” hade en sprödhet och närhet som jag aldrig hört förut.

orpheus-lytning-460x420
Ljud & Bilds utsände – med hörlurar för nästan en halvmiljon på huvudet! Foto: Sennheiser

Skulle jag försvara ett köp av hörlurar för 470 000 kronor? Tja, för samma pengar kan man köpa en komplett highend-anläggning. Om priset inte spelar någon roll, och alla andra komponenter redan finns på plats i lyssningsrummet, så är Orpheus naturligtvis ett måste. För alla oss andra var detta en spännande upplevelse som väcker förhoppningar om att åtminstone en del av tekniken kan ärvas av mindre extrema modeller en dag.

orpheus
(Foto: Sennheiser)

Foto: Sennheiser

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

Brusreducerande proppar från OnePlus

Prisvärda proppar från Redmi

Hörlurar läser dina tankar

Trådlösa öronproppar till jul: De 10 bästa köpen

Köp brusreducerande hörlurar till jul

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen