Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor

Många människor är mest intresserade av ljuddämpning i öronsnäckorna. Men ibland behöver man faktiskt höra sin omgivning. Creative Sensemore Air går längre än de flesta.

Av / 2022-11-10 - 12:10
Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor

De helt trådlösa öronsnäckorna Creative Sensemore Air kan förstärka ljudet från omgivningen med fem gånger (cirka 7 dB) mer än det vanliga omgivningsläget på öronsnäckor. Det gör att du hör mycket mer av omgivningarna omkring dig, vilket är trevligt om du är på en fisketur, i skogen eller andra platser där du helt enkelt inte vill stänga ute omvärlden. Du kan också ha en konversation med någon du träffar på gatan utan att behöva ta ut öronsnäckorna.

Vi fick en aha-upplevelse av denna funktion när vi testade Sony Linkbuds S, som för 2 000 kronor ger mer omgivningsljud än någon annan i klassen. Nu kommer Creative att göra detsamma med Sensemore Air, till halva priset.

Creative Sensemore Air in the box
Foto: Creative

För personer med hörselnedsättning?

Creative nämner också att pluggarna som en bonus kan hjälpa personer med hörselnedsättning, om du sätter effekten på full styrka. De är dock inte ISO-certifierade som hörapparater, så man bör nog vara lite försiktig med det påståendet. Om du hör dåligt, gå till en specialist och få en hörapparat utprovad, är vår rekommendation.

Öronsnäckorna har också vanligt omgivningsläge, när du vill lyssna på musik men samtidigt vara medveten om omgivningen. Till exempel om du går eller joggar på en upptagen gata.

Har också brusreducering

Om du ändå vill stänga ute världen har Sensemore Air faktiskt också brusreducering.

Det står inte hur effektiv brusreduceringen är, men du ska kunna justera styrkan i alla tre lägena i Creative-appen på mobilen.

Creative Sensemore Air lifestyle 5
Foto: Creative

Fyra mikrofoner

Öronsnäckorna är utrustade med fyra mikrofoner: två för filtrering av bakgrundsbrus i ANC-läge och två för röstupptagning under telefonsamtal.

De har touch-knappar som kan tilldelas olika funktioner via Creative-appen.

Creative Sensemore Air 4
Foto: Creative

Lång batteritid

Laddningsfodralet är mindre än för resten av Creatives trådlösa öronproppar, så Sensemore Air är den mest fickvänliga modellen. Ändå ska batteriets livslängd inte vara ett problem.

Creative hävdar nämligen 10 timmar från öronsnäckorna på en enda laddning, med 25 extra timmar från laddningsfodralet. Dessutom får du två timmars användning från 10 minuters snabbladdning, och fodralet kan laddas trådlöst med Qi.

Creative Sensemore Air lifestyle 4
Foto: Creative

Lovar bra ljud

Musiken återges av 6 mm element med membran av biocellulosa. Detta är konstgjort och har mycket finare fiber än i papper. Genom att lägga flera hårtunna ark på bara några nanometer ovanpå varandra uppnås mycket bättre styvhet än med pappersmembran.

Vi lovas bra ljud, med detaljerade övertoner och ett balanserat mellanregister, samt en “mullrande bas”. Du kan ställa in EQ i Creative-appen om du vill finjustera ljudet. Men med tidigare Creative-proppar har vi har testat, fungerar detta bara när du använder appen för uppspelning. När du väl är i en musikapp från tredje part som Spotify, Tidal, Apple Music eller andra förlorar du dina EQ-inställningar. Låt oss hoppas att Creative har gjort något åt detta den här gången.

Öronsnäckorna är IPX5-certifierade, vilket innebär att de är regn- och svettsäkra och därför kan användas för träning, både inomhus och utomhus.

Creative Sensemore Air 2
Foto: Creative

SXFI Ready

Creative har certifierat öronsnäckorna som “SXFI READY”, vilket ska “ge ett smakprov” på Creatives holografiska ljud. Det betyder att du bara kommer att uppleva Super X-Fi Spatial Holography från musik som spelas från appen och inte från tredjepartsappar som YouTube, Spotify, etc.

Creative Sensemore Air lifestyle 3Creative Sensemore Air lifestyle 3
Foto: Creative

Pris och tillgänglighet

Creative Sensemore Air är tillgänglig nu via Creatives webbutik, för 100 euro. En dryg tusenlapp med andra ord. Vi har lärt oss med tidigare Creative-produkter att detta inkluderar eventuella avgifter, och frakt är också gratis.

Mer info: creative.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor”

  1. Roger Eriksson

    Har testat dessa och blev tyvärr inte nöjd. En silikonproppen lossnade hela tiden och fastnade i örat, gällde alla tre storlekar och ANC var inte så bra, i.a.f inte om du åker kollektivt. Annars bra ljud, små och lätta.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Rulla till toppen