Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Highend-ljud till mobilen

De bästa hörlurarna funkar dåligt med mobiltelefoner, men HifiMAN har en, hrm, rimlig lösning.

Av / 2015-12-09 - 17:46
Highend-ljud till mobilen

Bortsett från väl tilltagna prislappar så har de bästa hörlurarna en klar nackdel: de låter dåligt med mobilen. Eller surfplattan, för den sakens skull. Det beror på inte bara på att kontakten inte passar utan på att de är så in i norden tungdrivna att ljudnivån inte orkar särskilt högt.

Läs vårt test av HifiMAN HE-300.

En separat hörlursförstärkare hjälper naturligtvis, men den orkar inte heller sparka liv i de mest tungdrivna hörlurarna.

Ta till exempel HifiMANs toppmodell, HE-1000 som kostar 35 000 kronor och har platta bandelement. Den har en känslighet på tillsynes höga 90 dB och 35 ohms impedans. Åtminstone överkomligt för en bra hörlursförstärkare som är inkopplad till mobilen, skulle man kanske kunna tro. Men icke.

Foto: HifiMan
Foto: HifiMan

Så gänget bakom HifiMAN insåg att de behövde bygga en mer mobilvänlig version, och resultatet är Edition X. Som påminner om toppmodellen väldigt mycket, fast är svart.

Rent tekniskt är den också snarlik, men känsligheten är många gånger bättre, 103 dB, och impedansen är 25 ohm.

Det har HifiMAN lyckats med tack vare en magnetkrets som heter Advanced Asymmetrical Magnetic Circuit och som täcker båda sidorna av membranen i de öppna kåporna. För att spara ett par kronor extra har de valt en enklare version av membranen i HE-1000, utan nanobeläggningen, hoppat över trädetaljerna och bytt ut kolfibern mot billigare material.

På så sätt har priset sänkts med nästan hälften, till lite drygt 20 000 kronor. Det är fortfarande mycket pengar, men inte såååå farligt med tanke på att det trots allt handlar om en highend-hörlur som kan användas med mobilen.

Och ja, den har en 3,5-millimeters minijack-kontakt.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Rulla till toppen